Sökformulär

ekonomi

Kubas ekonomi rustad för att klara den skärpta blockaden

Upphovsperson: Telesur
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Ämnesord: Kuba, ekonomi, blockaden
Kubas ekonomi rustad för att klara den skärpta blockaden
Trots USA:s senaste åtstramning av den ekonomiska blockaden är Kubas ekonomi motståndskraftig och kommer inte att gå in i en lågkonjunktur. En långsam ekonomisk tillväxt är prognosen för Kuba trots att USA öppnat för att juridiskt stämma företag som gör affärer med Kuba.

Forskare: Opium har räddat

Upphovsperson: Pain, Adam
Medarbetare: Halkjaer, Erik (översättning)
Utgivare: Svenska Afghanistankommittén (SAK)
Tidskrift/källa: Afghanistan-nytt
År: 2017
Ämnesord: Afghanistan, Jordbruk, ekonomi
För att förstå opiumvallmons roll i Afghanistans ekonomi är det viktigt att komma ihåg att jordbruket har stått i centrum för landets alla utvecklingsstrategier sedan 2001. Trots detta har det fortfarande inte skett någon förändring av jordbruket. Landsbygdsekonomin är i dag i lika dålig form som då.

Världsmöte för Guevarister, Ches ekonomiska tankevärld lever i Kuba

Upphovsperson: Carlos Tablada
Medarbetare: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2017
Ämnesord: Che Guevara, Kuba, ekonomi, Deltagande Demokrati
Carlos Tablada talade i Stockholm i början av 90-talet om Kubas ekonomiska kris efter att Warszawapaktsländerna gått med i USAs blockad. Han var optimistisk, och överförde optimismen till oss som var väldigt bekymrade över vad den dubbla blockaden förde med sig. ”Ches ideologi lever i Kuba”, förklarade han, med den överlevdes svåra utmaningarna på 90-talet. Och nu. ”Kuba är fortfarande till för invånarna som aldrig har ställts till marknadens förfogande”. Och han hänvisade till de nya Riktlinjerna för den ekonomiska och sociala politiken.

Låga löner, rikt folk

Upphovsperson: Ernesto Escobar Soto
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2017
Ämnesord: Kuba, ekonomi, Statistik
Statistik kan dölja verkligheten, som när Kuba anges ha världens lägsta löner, 25 US$/månad, efter Haiti. När allas inkomster läggs ihop och i statistiken delas lika på alla, döljs folkflertalets verkliga elände - fattigdomen, hungern, barnadödligheten, outbildningen, ohälsan, epidemierna – även i rika länder. I Kuba kompenseras låga löner av kostnadsfri utbildning och hälsovård, ofta bostad, och subventionerad mat, kultur, kollektivtrafik mm – som på andra håll kostar mycket. Så Kuba visar hur lyckat det är att inte låta en liten andel av befolkningen ta hand om alla rikedomar


Vilken är vägen framåt?

Upphovsperson: Anna Artén
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2017
Ämnesord: Kuba, ekonomi, Marknads-, plan- och blandekonomi, Debatt
Kuba står inför stora utmaningar och kryssar mellan marknad och solidaritet för att kunna behålla och utveckla sitt socialistiska samhälle. Att få fart på ekonomin trots USAs fortsatta utsvältningsblockad är det stora problemet. Öppningarna för utländska investeringar, privat småföretagsamhet och marknadsekonomi inom vissa sektorer har medfört inslag av korruption, byråkrati, inkomstklyftor, missnöje och kritik som diskuteras uppriktigt och seriöst i både offentliga och sociala medier. Men allt det positiva väger över, starkare.

Motsägelsefull syn på småföretagande

Upphovsperson: Manuel E. Yepe
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba, USA, ekonomi, Småföretagare, Politiska taktiker och strategier, Kapitalism
USA präglas av storbolagens absoluta dominans. De små och medelstora företagen köps systematiskt upp av de framgångsrika, eller drivs till konkurs. Så ser monopolkapitalismen ut: storföretag och små firmor är del av dess oundvikliga motsättningar. Så det är intressant att USA lägger ner sådan energi på att framstå som en välvillig gynnare av småföretagandet i Kuba med ”spontana” erbjudanden om företagarutbildning till Kubas småföretagare, om hur de ska berika sig.

Vad tycker kubaner om USA-kontakterna?

Upphovsperson: Sujatha Fernandes
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba-USA, ekonomi, Turism, Löner
Ungdomar ser fram emot bättre ekonomi, som egenföretagare och konstnärer som har goda möjligheter att dra nytta av USA-kontakterna och turismen från USA som har ökat med 77 procent. Men också i jordbruket finns högre löner, både i statliga, kooperativ och privata.
Äldre kubaner – framför allt statligt anställda – verkar i större utsträckning tro att de kommer att ha negativ verkan, som nykolonialism, och fruktar att det socialistiska systemet kommer att urgröpas inifrån.

Sidor