Sökformulär

Sjukvård

Resa med Medicinare för Kuba hösten 2018

Upphovsperson: Gun Ståhlberg
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
År: 2019
Ämnesord: Sjukvård, Studiebesök, Sjukdomar
Resa med Medicinare för Kuba hösten 2018
En grupp på 17 personer studerade under två veckor Kubas hälso- och sjukvård på en resa arrangerade av nätverket Medicinare för Kuba, en blandad grupp med läkare, psykologer, undersköterskor, fysioterapeuter, hälsovetare, läkarstuderande, lärarstuderande, kostvetare och sjukvårdstolkar. Gun Ståhlberg berättar.

Svårt för kvinnor att få vård i Afghanistan

Medarbetare: Hoelstad, Malin (foto)
Utgivare: Svenska Afghanistankommittén (SAK)
Tidskrift/källa: Afghanistan-nytt
År: 2017
Ämnesord: Afghanistan, Sjukvård, Kvinnor
Den afghanska hälsovården har på senare år blivit mycket bättre. Både barna- och mödradödligheten har minskat. Människor lever längre och allt fler barn vaccineras, men för många afghaner är det fortfarande svårt att få den sjukvård de behöver.
TEXTEN ÄR ETT UTDRAG UR SAKS KUNSKAPSMATERIAL LÄR KÄNNA AFGHANISTAN OCH SAKS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016

Örlogsbesök från USA, Kina och Indonesien

Upphovsperson: Pollák, Tommy
Utgivare: Föreningen ett Fritt Papua | Östtimorkommittén
Tidskrift/källa: Merdeka & ÖsttimorInformation
År: 2016
Ämnesord: Östtimor, USA, Kina, Indonesien, Sjukvård, örlogsfartyg
För sjöfarten har Timor ett strategiskt läge vid sjövägen mellan Indiska Oceanen och Stilla havet. Därför är det naturligt att örlogsflottor regelbundet rör sig i dessa farvatten. USA:s marin övar ofta i området och avlägger i samband med dessa övningar besök i Dili.

Mohawkier söker diabetesbehandling

Upphovspersoner: Sommerstein | David
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
År: 2016
Ämnesord: Hälsa, Sjukvård, Läkemedel, Kuba-USA
17 procent av USAs ursprungsfolk har diabetes, mer än dubbelt så många som den ”vita” befolkningen. I april besökte ett par Mohawkhövdingar Havanna för att studera Kubas nya behandling av fotsår, s.k. diabetesfot, med Heberprot-P. Tyvärr stoppar USAs blockad import från Kuba. Denna kontakt med Kuba kan tyckas märklig, men föregicks av en irokesisk delegation till Havanna 1959 för att erkänna revolutionsregeringen

Hälsovård utan gränser, Medicinsk internationalism

Upphovspersoner: Fitz | Don
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
År: 2016
Ämnesord: Hälsa, Sjukvård, Läkemedel, Kuba, Internationellt hälsobistånd
Ebolautbrottet – där Kuba gjorde en enastående insats - är en av många erfarenheter som John Kirk tar upp i sin nya bok ”Health Care without Borders: Understanding Cuban Medical Internationalism” om Kubas medicinska bistånd världen över. Kubas medicinska internationalism har hela tiden mött intensiv fientlighet från olika länders läkarförbund och regeringar. Psykologen Don Fitz använder begreppet ”projicering” för att beskriva många av dessa angrepp på kubansk medmänsklighet.

Kuba utrotar akut barnhepatit B

Upphovspersoner: Pelaez | Orfilio
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
År: 2016
Ämnesord: Hälsa, Sjukvård, Läkemedel, Kuba
Med sitt vaccinationsprogram har Kuba sedan 1999 inga fall av akut hepatit B hos barn under 5 år och sedan 2006 inga heller under 15 år, sa Gustavo Sierra González, vetenskapspolitisk chef för BioCubaFarma på en presskonferens i Havanna. BioCubaFarma tillverkar 10 av 13 vaccin som kunnat utrota 9 sjukdomar och hålla 5 på mycket låg nivå. Ett koleravaccin är i slutskedet av kliniska prövningar, medan kliniska studier med Heberprovac mot prostatacancer, visat positiva resultat.





Castrocare - Kubas hälsovårdssystem

Upphovspersoner: Jeter | John
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
År: 2016
Ämnesord: Hälsa, Sjukvård, Läkarutbildning, Kuba-USA
Tre läkare ger olika syn på Kubas intressanta infrastruktur och imponerande resultat. Världshälsoorganisationen WHO rankar genomgående Kubas hälsovård bland världens tre bästa trots kronisk brist på läkemedel, utrustning och pengar. En av de tre är chefen för Havannas ortopediska sjukhus, världsdelens största i sitt slag, två är båda utbildade i Kuba, den ena som fristudent från USA, den andra kuban som valt att tjäna bättre i USA.


Res till KUBA med Solidaritetsbrigad!

Upphovsperson: Österlin, Louise
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Hälsa, Sjukvård, Sverige, Kuba
Bästa sättet att lära känna Kuba! Jordbruksarbete, studiebesök, möten med ungdoms-, kvinno- och fackliga organisationer, träff med kvarterskommitté etc. Kultur och teater, sol och bad, musik, salsa, utflykter och rundresa till olika städer
Första Maj-Brigaden: 27 april - 11 maj 2014, Europeiska Brigaden José Martí: 7 - 23 juli 2014, Nordiska Brigaden: 14 december 2014 - 3 januari 2015

Medicinare för Kuba, till Kuba

Upphovsperson: Ståhlberg, Gun
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Hälsa, Sjukvård, Sverige, Kuba
I december var vi på två veckors studieresa på Kuba, vi var läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster hälsoupplysare, folkhälsovetare, varav flera som arbetade inom psykiatrin. Vi besökte allt från familjeläkarmottagning till specialistsjukhus, från barnsjukhus till åldersdomshem, i Havanna, Sancti Spiritus, Santa Clara, Cienfuegos och Matanzas Vi fick en bra inblick i kubanernas fantastiska sjuk-och hälsovård. Fantastisk eftersom man med så begränsade resurser kan hålla en så hög standard.

Sidor