Sökformulär

Fattigdom

Rasistisk folkräkning och våld i Burma

Upphovsperson: Rydström, Olof
Medarbetare: Persson, Henrik
Utgivare: Fjärde Världen
Tidskrift/källa: Fjärde Världen
År: 2014
Ämnesord: Rasism och främlingsfientlighet, Burma, Fattigdom, aktivism, Människorättsaktivister
Vad händer i Burma/Myanmar? Fjärde Världen har träffat en av Burmas ledande människorättsaktivister som tvingas leva i exil i Storbritannien. Samtidigt har svenska biståndsorganisationen SIDA varit med och finansierat en rasistisk folkräkning.

Ett nyfött Kosovo

Upphovsperson: Belcastro, Julia
Utgivare: Fjärde Världen
Tidskrift/källa: Fjärde Världen
År: 2013
Ämnesord: kosovo, Fattigdom, Diskriminering, Nationella minoriteter
”Newborn” står det med stora, tydliga, bokstäver uppradade och målade, i de länders flaggor som erkänt Kosovo, mitt i Pristina. För det är ju precis det som Kosovo är, nyfött och på väg framåt som land och identitet. Luften bjuder på bilavgaser och jag känner av en svag lukt av kol från Kosovos främsta energikälla, kolkraftverket nära staden Obelic, lite utanför huvudstaden.

Burmas väg mot demokrati

Upphovspersoner: Elghorn, Anders | Gunnartz, Anders (Foto)
Utgivare: Amnesty International, Svenska sektionen
Tidskrift/källa: Amnesty Press
År: 2014
Ämnesord: Burma, Demokrati, Journalister, Religion, Frihet, Fängelser, Förtryck, Fattigdom
Han är fri idag. Så också hans hustru. Idag vågar Myint Kyaw och Eaint Khaine Oo uttrycka sina tankar i ord och text. Båda är journalister, båda har suttit i fängelse för sina åsikter. Nu när de ett hopp om att få verka i ett fritt, demokratiskt Burma, väl medvetna om att hoppet har tänts förut – och släckts.

Pengar i handen : sociala trygghetssystem som metod för att bekämpa fattigdom och hunger

Medarbetare: Axelsson Nycander, Gunnel
Utgivare: Uppsala : Nordiska Afrikainstitutet; Svenska Kyrkans Internationella Arbete
År: 2011
Ämnesord: Social välfärd, Fattigdom, Matbrist, Hunger, SOCIAL SCIENCES, SAMHÄLLSVETENSKAP
Pengar i handen – barnbidrag, pensioner och andra kontanta stöd – minskar fattigdom och hunger effektivt. Det visar erfarenheter från en rad utvecklingsländer. Även små bidrag gör att människor kan äta mer och bättre, blir friskare och kan låta sina barn gå i skolan. Sveriges historia visar att sociala trygghetssystem krävs för att ge alla en dräglig levnadsnivå och en stabil samhällsutveckling. Ändå har det svenska biståndet inte stöttat utvecklingen av sådana system i fattiga länder. I denna antologi diskuterar 12 författare vilken roll sociala trygghetssystem kan spela i kampen mot hunger och fattigdom, och hur olika aktörer kan bidra.

Om skillnader och solidaritet Havanastation

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2011
Ämnesord: Barn och ungdomar, Fattigdom, Lekar och spel, Bildkonst och film, Kuba
En film för barn om en rik och en fattig pojke slår an en känslig sträng i det kubanska samhället. De går i samma mellanstadieklass, men lever ändå i skilda världar. I packade biosalonger – 300 över hela landet - drar publiken efter andan, finns detta på Kuba? Filmen använder stereotyper, men inte utan grund. I kubansk filmtradition lockar den stor publik genom att driva med samhällets sprickor och falska skönmålningar och samtidigt bekräfta det sociala engagemang och solidaritet som är samhället bygger på.

Sidor