Sökformulär

EU

Plan B eller en trovärdig strategi

Upphovsperson: Karlsson, Jonas
Tidskrift/källa: Vart är Europa på väg? 16 texter om Europa
År: 2019
Ämnesord: EU, Grekland
När Grekland under sommaren 2015 mot folkets vilja tvingats in i ännu ett åtstram-ningsprogram gav det, förutom det mänskliga lidandet, upphov till ett stort antal frågor: Hur ska vänstern hantera liknande utpressningssituationer i framtiden? Är Eurozonen dödsdömd? Och inte minst, hur ser en trovärdig strategi ut för att ett socialistiskt Europa?

Ungern - det högerauktoritära hotet i Europas hjärta

Upphovsperson: Medin, Joakim
Tidskrift/källa: Vart är Europa på väg? 16 texter om Europa
År: 2019
Ämnesord: EU, Ungern
Högerradikala populistpartier är på frammarsch i Europa. Det första landet där ett sådant parti kom till regeringsmakten på helt egen hand är Ungern, under premiärminister Viktor Orbán. Idag är utvecklingen i Ungern ett facit på hur högerradikalerna även utgör ett hot mot demokratin – och Orbán har gett sina ideologiska syskon en handbok över hur en auktoritär politik kan föras. Ingenting tyder heller på att Orbán kommer försvinna, varför Ungern också är en symbol över en auktoritär framtid mitt i EU

Vart är Europa på väg? – 16 texter om Europa

Upphovspersoner: Contreras, Francisco (redaktör) | Livh, Ann-Margarethe (redaktör)
Medarbetare: Kai, Domino | Medin, Joakim | Ekis Ekman, Kajsa | Vold, Eirik | Blanco Valer, Carmen | Brennan, Brid | Norberg, Agneta | Hagenau, Helle | Cijvat, Ellie | Karlsson, Jonas | Valero, Bodil | Hermansson-Placon, Christina | Berron, Gonzalo | Björk, Malin | Mats, Wingborg, | Mutt, Valter | Björk, Tord
Utgivare: Internationell Arena
Tidskrift/källa: Vart är Europa på väg? 16 texter om Europa
År: 2019
Ämnesord: EU
Frågan vart Europa är på väg är avgörande för de demokratiska rörelserna. En våg av högerpopulism hotar våra samhällen och både militariseringen och nyliberalismen stärker sina positioner. Det finns ett behov av att analysera läget i Europa. I 16 texter diskuterar olika röster från folkrörelser och demokratiska krafter om vad som pågår i Europa.
Antologin finns att ladda ner som PDF och Epub

Kuba förkastar EU-parlamentets uttalande

Upphovsperson: ACN
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2017
Ämnesord: Kuba, EU, Utländsk Inblandning, Kolonialism
Kubanska nationalförsamlingens utrikesutskott förkastade den 6 juli EU-parlamentets Kubaresolution den 5 juli som oacceptabel för att den bryter mot principerna i Samarbetsavtalet mellan Kuba och EU 2.12 2016 om respekt, jämlikhet och ömsesidighet. EU-parlamentets uttalande ”förvränger vår verklighet och skriver ut recept som Kuba inte behöver, lägger sig i staternas inre angelägenheter och framför ståndpunkter som allvarligt inkräktar på det kubanska folkets självbestämmande … med anmärkningsvärt kolonialistiskt innehåll”.

EU-länder försöker påverka valen

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2017
Ämnesord: Kuba, EU, Politiska val, Utländsk Inblandning
I somras reste tjeckiska, italienska, polska diplomater i Kuba till Villa Clara och Camaguey för att träffa ”oberoende” och tala om att skapa en kontrarevolutionär stämning inför de kommande valen. Deras uppdrag var att, som alltsedan 90-talet, att uppmuntra de USA-finansierade ”dissidentgrupperna” att på grannskapsnivå nominera sig till kommunalvalen. En av dem återvände från utbildning i Miami i maj. De har ett hundratal ”oberoende” kandidater som nu ska få grannarna att nominera dem. Det svenska ”biståndet” har samma mål.

Europeiska ledare måste ta upp människorättsbrott i Indonesien

Upphovsperson: Jonsson, Gabriel
Utgivare: Föreningen ett Fritt Papua | Östtimorkommittén
Tidskrift/källa: Merdeka & ÖsttimorInformation
År: 2016
Ämnesord: Aceh, Indonesien, EU, Brott mot Mänskliga Rättigheter, rättsväsende
President Joko Widodo (”Jokowi”) leder ett land med mer än 250 miljoner invånare och en ekonomi omfattande nära 900 miljarder dollar som förväntas växa med drygt fem procent de närmaste fem åren. Besöket i Europa omfattar Tyskland, Belgien, Storbritannien och Nederländerna. Dessa länders ledare, som är intresserade av att Indonesiens ekonomi utvecklas, måste också ta upp människorättsförhållandena med president Jokowi.

Handelsavtal slår ut colombianska småbrukare

Upphovsperson: Edquist, Kerstin
Medarbetare: Molina, Natalia (foto)
Utgivare: Latinamerikagrupperna (tidigare UBV, Utbildning för Biståndsverksamhet)
Tidskrift/källa: Röster från Latinamerika
År: 2014
Ämnesord: Frihandel, Handelsavtal, Bönder, Colombia, USA, EU
Effekterna av de frihandelsavtal Colombia skrivit med bland andra USA och EU är tydliga. Matbutikerna är fyllda av ris från USA, mjölk från Holland och kaffe från Brasilien. Landets småbrukare har svårt att överleva och många tvingas ge upp och flytta till stan.

Sidor