Sökformulär

Utrikespolitik

President på utrikes resa

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2018
Ämnesord: Kuba, Utrikespolitik
Under maj och juni gjorde Kubas nyvalde president Miguel Díaz Canel rundtur till 15 kommuner i Havannalänet, och sin första utlandsresa som gick till Caraca. I september till New York och FNs Generalförsamling. Sedan vidtog en omfattande rundresa via Paris till vänskapligt sinnade länder och viktiga möten med kollegor i Moskva, Pyongyang, Peking, Hanoi och Vientiane, för ett sista nedslag i London och möte med Cuba Initiative. Och twittrade hela vägen.

På vägen hem besökte Díaz Canel London och Cuba-Initiative, som ingår i The Caribbean Council i London.

Sverige fortsatt aktivt i arbetet för Västsahara

Upphovspersoner: Wallström, Margot | Thunberg, Lena
Utgivare: Föreningen Västsahara
Tidskrift/källa: Västsahara
År: 2017
Ämnesord: Västsahara, Utrikespolitik
Sverige sviker i Västsaharafrågan, och att västsahariernas rättigheter inte längre står i fokus. Bilden som målas upp är inte korrekt. Den nuvarande regeringen är den mest aktiva någonsin i Västsaharafrågan, och har trappat upp sitt arbete inom en rad områden.


Skamligt att Sverige deltar i EU:s fula spel att kringgå EU-domen. Det menar Malin Björk, EU-parlamentariker (V) och Lotta Johnsson Fornarve, riksdagsledamot (V) i en artikel i Svenska Dagbladet 18 oktober.

Erkänn Västsahara!

Upphovsperson: Johnsson-Fornarve, Lotta
Utgivare: Föreningen Västsahara
Tidskrift/källa: Västsahara
År: 2015
Ämnesord: Västsahara, Sverige, Marocko, Utrikespolitik
Lotta Johnsson-Fornarve uppmanar i en krönika den svenska regeringen att erkänna Västsahara. Det skulle vara symboliskt viktigt och sätta press på Marocko att bryta det dödläge som råder i frågan om Västsaharas självständighet. Hon anser att Marocko inte kommer att lämna Västsahara om de inte blir tvingade.

Var står regeringen ?

Upphovsperson: Thunberg, Lena
Medarbetare: Karlson, Ulla-Karin
Utgivare: Föreningen Västsahara
Tidskrift/källa: Västsahara
År: 2015
Ämnesord: Västsahara, Sverige, Utrikespolitik
Den 5 december 2012 togs ett riksdagsbeslut om ett svenskt erkännande av Västsahara. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet med kongressbeslut bakom sig drev igenom beslutet. Men Alliansregeringen valde att ignorera det. I september 2014 meddelade statsminister Stefan Löfven i sin regeringsdeklaration att Sverige ska erkänna Palestina. Inte ett ord om Västsahara, där det till skillnad från Palestina, fanns ett riksdagsbeslut.

Vi har valt den fredliga vägen

Upphovsperson: Thunberg, Lena
Utgivare: Föreningen Västsahara
Tidskrift/källa: Västsahara
År: 2015
Ämnesord: Västsahara, Marocko, Ockupation, Utrikespolitik
I höst är det 40 år sedan Marockos invasion i Västsahara skedde, en ockupation som avbröt den avkolonisering som Spanien skulle ha genomfört. Sedan 1991 finns en FN-styrka, MINURSO, på plats för att genomföra en folkomröstning om självständighet. Den är skjuten i sank på grund av ett förlamat säkerhetsråd och en tyst omvärld. Polisario har valt diplomati som lösning, men ungdomarna blir alltmer frustrerade.

– Det finns egentligen bara två vägar för att få slut på den marockanska ockupationen, menar Aliyen Kentawi, Polisarios representant i Sverige sedan fyra år. Antingen ett starkt diplomatiskt tryck på Marocko från omvärlden eller en militär konfrontation.

Europaparlamentet kräver en speciell EU-samordnare för Tibet

Medarbetare: Körling, Mia (översättning)
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2012
Ämnesord: Tibet, EU, Utrikespolitik
I en slagkraftig resolution för mänskliga rättigheter i Tibet, kritiserade Europaparlamentet den 14 juni 2012 Kina för dess fortsatta brott mot mänskliga rättigheter i Tibet. EU: s utrikespolitiske talesman Catherine Ashton uppmanades att utse en särskild EU-samordnare för Tibet.

Den kinesiska draken i Nepal

Upphovsperson: Månsson, Gustav
Medarbetare: Weidman, Ict | Weidman, Taylor
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2011
Ämnesord: Tibet, Nepal, Utrikespolitik, Statlig repression
De senaste åren har ett expansivt Kina succesivt utökat sitt inflytande över Nepal. Detta har fått ödesdigra konsekvenser för den frihet landets betydande tibetanska befolkning kunnat åtnjuta.
Övergrepp mot tibetaner är numera vanligt förekommande i Nepal. Exempel på händelser är godtyckliga arresteringar och trakasserier.

Sidor