Sökformulär

Utblick

Amnesty Sverige 27 juli

Talibanernas angrepp på kvinnors och flickors mänskliga rättigheter fördärvar deras liv. Det säger Amnesty International i en ny rapport som publiceras i dag.

Amnesty Sverige 5 juli

Medlemmarna i FN:s säkerhetsråd måste förlänga den gränsöverskridande resolution som tillåter FN att leverera hjälp till minst 4 miljoner invånare och internflyktingar i nordvästra Syrien innan den upphör att gälla den 10 juli. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport i dag, som bygger på intervjuer med sammanlagt 45 flyktingar, humanitära hjälparbetare och sjukvårdspersonal.

Amnesty Sverige 30 juni

Efter en omfattande utredning har Amnesty International slagit fast att den ryska armén begick ett krigsbrott när den attackerade Mariupols dramatiska teater i Ukraina under mars och dödade minst 12 människor och troligtvis många fler. Rapporten bygger på intervjuer med 52 överlevare och vittnen till attacken och dess efterdyningar samt analys av satellitbilder

Amnesty Sverige 27 juni

Tusentals människor, som kommit till Litauen via gränsen mot Belarus, har blivit godtyckligt frihetsberövade av litauiska myndigheter, placerats i militära anläggningar under inhumana förhållanden och utsatts för tortyr och annan illabehandling. Det konstaterar Amnesty International idag i en ny rapport. Mottagandet visar på en tydlig skillnad jämfört med mottagandet av människor från Ukraina.

Amnesty Sverige 24 juni

Genom sitt avgörande i fallet Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization har USAs högsta domstol idag helt upphävt det nationella skyddet för aborträtten. Domstolens beslut äventyrar miljontals kvinnors hälsa och liv, samtidigt som det river upp den grundläggande rätten till abort som kvinnor, flickor och andra som kan bli gravida haft under snart 50 år.

Amnesty Sverige 17 juni

Sju personer som sitter fängslade i Turkiet till följd av uppdiktade anklagelser benämns nu som samvetsfångar av Amnesty International. Beslutet kommer två månader efter att aktivisterna – bland dem den framstående filantropen och människorättsförsvararen Osman Kavala – dömdes i en skenrättegång när en högre domstol rev upp deras tidigare frikännande domar.

Amnesty Sverige 13 juni

I den ukrainska staden Charkiv har hundratals civila dödats av Rysslands urskillningslösa artilleribeskjutning med förbjudna klustervapen och missiler med dålig träffsäkerhet. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport som släpps i dag. 

Amnesty Sverige 24 maj

Under 2021 såg vi en oroväckande ökning av avrättningar och dödsdomar, när några av världens flitigaste avrättare återgick till “business as usual”. Det säger Amnesty International i sin årliga genomgång av dödsstraffet. Iran avrättade flest antal männsikor sedan 2017 och Saudiarabien fördubblade antalet avrättningar jämfört med året innan. 

Amnesty Sverige 19 maj

Ahmadreza Djalali, en svensk-iransk akademiker, hålls som gisslan av iranska myndigheter, säger Amnesty International idag. Det finns anledning att befara att iranska myndigheter hotar avrätta Ahmadreza Djalali för att tvinga Belgien och Sverige att frige två fängslade före detta tjänstemän och avskräcka från framtida rättsprocesser mot företrädare för iranska staten.

Amnesty Sverige 19 maj

Fifa borde öronmärka åtminstone 4,4 miljarder kronor för att gottgöra de hundratusentals migrantarbetare som lidit av människorättsövergrepp i Qatar under förberedelserna för fotbolls-VM 2022, säger Amnesty International i en ny rapport idag, sex månader före turneringens öppningsmatch.

Sidor