Sökformulär

Utblick

Amnesty Sverige 24 maj

Under 2021 såg vi en oroväckande ökning av avrättningar och dödsdomar, när några av världens flitigaste avrättare återgick till “business as usual”. Det säger Amnesty International i sin årliga genomgång av dödsstraffet. Iran avrättade flest antal männsikor sedan 2017 och Saudiarabien fördubblade antalet avrättningar jämfört med året innan. 

Amnesty Sverige 19 maj

Ahmadreza Djalali, en svensk-iransk akademiker, hålls som gisslan av iranska myndigheter, säger Amnesty International idag. Det finns anledning att befara att iranska myndigheter hotar avrätta Ahmadreza Djalali för att tvinga Belgien och Sverige att frige två fängslade före detta tjänstemän och avskräcka från framtida rättsprocesser mot företrädare för iranska staten.

Amnesty Sverige 19 maj

Fifa borde öronmärka åtminstone 4,4 miljarder kronor för att gottgöra de hundratusentals migrantarbetare som lidit av människorättsövergrepp i Qatar under förberedelserna för fotbolls-VM 2022, säger Amnesty International i en ny rapport idag, sex månader före turneringens öppningsmatch.

Amnesty Sverige 6 maj

Amnestys nya rapport har dokumenterat rättsstridiga luftangrepp mot Borodjanka i Ukraina och utomrättsliga avrättningar i andra städer och byar, inklusive Butja, Andriivka, Zdvyzhivka och Vorzel. Samtidigt är en delegation från Amnesty, ledd av Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard, I Ukraina för att träffa överlevare och familjemedlemmar, samt ukrainska befälhavare och ledare.

Amnesty Sverige 7 april

Säkerhetsvakter i Qatar arbetar under förhållanden som utgör tvångsarbete, bland annat på projekt med koppling till 2022 års herrfotbolls-VM. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport där djupintervjuer gjorts med 34 nuvarande och tidigare anställda vid åtta privata säkerhetsfirmor i Qatar mellan april 2021 och februari 2022.

Amnesty Sverige 6 april

I en ny gemensam rapport konstaterar Amnesty och Human Rights Watch att amhariska regionala säkerhetsstyrkor och civila myndigheter i den västra zonen i Tigray har begått utbredda övergrepp mot tigreaner sedan november 2020. Övergreppen utgör krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Amnesty Sverige 29 mars

Under 2021 samverkade rika länder och företagsjättar för att lura människor med tomma löften om en rättvis återhämtning från covid-19-pandemin. Det är ett av vår tids största svek, konstaterar Amnesty International i samband med att organisationen i dag släpper sin årliga sammanställning över mänskliga rättigheter i världen.

Amnesty Sverige 23 mars

Anna Johansson blir ny generalsekreterare för Amnesty International Sverige från och med 21 mars och kommer att leda den svenska sektionen i det viktiga arbetet för mänskliga rättigheter i Sverige och globalt. Som generalsekreterare för Amnesty Sverige blir hon den högsta ansvariga chefen för Amnestys svenska sektion och dess primära talesperson.

Amnesty Sverige 22 mars

Amnesty beklagar djupt att regeringen sagt ja till Beowulf Minings ansökan om en järnmalmsgruva i Gállok. Beslutet kommer trots att berörda samebyar, Sametinget, FN-experter, UNESCO, Amnesty, Länsstyrelsen och många andra sagt nej. Det här beslutet är förödande inte bara för samisk kultur och samiska näringar utan också för förtroendet för den svenska staten från det samiska folkets sida

Amnesty Sverige 18 mars

Frigivningen av Nazanin Zaghari-Ratcliffe och Anoosheh Ashoori kommer efter åratal av intensiva diplomatiska förhandlingar mellan London och Teheran. Den svenska medborgaren Ahmadreza Djalali sitter fortfarande fängslad i Iran. Amnesty kräver att de iranska myndigheterna omedelbart friger honom och andra fångar med dubbelt medborgarskap som fortfarande sitter orättvist frihetsberövade.

Sidor