Sökformulär

Chilebulletinen 1978:2-3

Utgivare: Chilekommittén
Tidskrift/källa: Chilebulletinen
Nummer: 1978:2-3
År: 1978
Språk: sv
Rättigheter: Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar 2.5 Sverige
Fil: chilebulletinen_78_2-3_.pdf (7.64 MB)
Temanummer om Argentina. I juni spelas troligen fotbolls-VM i Argentina. Det är liksom Berlin-OS 1936 ett jättelikt propagandajippo som syftar till att förbättra den bild Argentina har fått i omvärlden.
Chilekommittén bestämde sig tidigt för att bedriva en kampanj mot detta VM och mot diktaturen. Det här numret, som kommit till med stöd frin SIDA, är en del av den kampanjen.
Andra delar är möten, utställningar och debatter.
Vi sände två journalister - Peter Torbiörnsson och Lasse Palmgren — till Argentina. Deras iakttagelser från Argentina våren 1978 - drygt två månader innan VM - finns i det här numret. Deras rapport spe glar de förtrycktas verklighet— och skiljer sig slående från den propagandabild juntan vill att vi ska få av Argentina.
En bojkott av VM skulle medföra stora propagandaförluster för juntan och bidra till att den försvagas. En bojkott av VM skulle också ingjuta mod i dem som kämpar mot juntan: i arbetarna, de anhöriga till »försvunna» politiska fångar, dem som är medlemmar i mot- ståndsorganisationer och de politiska fångarna själva.
En kampanj mot fotbolls-VM och ett svenskt deltagande där riktar sig också mot Sveriges roll för förtrycket. Sverige är medlem i IDB (Interamerikanska
Utvecklingsbanken) som ger stora lån till regimen. Sverige har vidare ett flertal stora företag i Argentina —företag som sluter upp bakom juntan och dess politik. Sverige exporterar dessutom vissa vapen till den argentinska militären.