Sökformulär

val

Kommunalval trots orkanskador och skyfall

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2018
Ämnesord: Kuba, val, Valdeltagande, Naturkatastrofer, Katastrofförebyggande
Höstens kommunalval fick skjutas upp en månad till 26 november pga orkanen Irmas framfart. Valdeltagandet blev ca 86 procent, fem procent lägre än 2012, vilket till en del förklaras av omfattande orkanregn. 4 procent blankröster och 4 procent ogiltiga. Kommunalvalen är första steget på väg till valen till länsförsamlingar och nationalförsamlingen, som också fick skjutas upp. Nationalförsamlingens val av president efter Raúl Castro kommer därför att äga rum först 19 april. Illvilliga röster har försökt tolka uppskjutningen som att han inte velat avgå.

Förkrossande valseger för FSLN

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2017
Ämnesord: Nicaragua, Latinamerika, val
Med sina rötter i väpnad kamp fram till seger 1979, erövrade Sandinistpartiet och dess allians 148 av 153 städer i kommunal- och borgmästarvalen i Nicaragua 5e november. Valdeltagandet var det största för kommunalval i Latinamerika.
Nederlaget i Nicaragua är också Trumps och den USA-stödda latinamerikanska högerns för att med s.k. mjuka kupper störta progressiva regeringar. Det har lyckats i Brasilien och Argentina och hårt drabbat Venezuela, men inte lyckats där och inte i Bolivia och Nicaragua.