Sökformulär

Nicaragua

Solidaritet med Kuba, Venezuela, Bolivia och Nicaragua

Upphovsperson: Svensk-Kubanska Föreningen
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
År: 2019
Ämnesord: Solidaritet, Kuba, Venezuela, Bolivia, Nicaragua, blockad
Solidaritet med Kuba, Venezuela, Bolivia och Nicaragua
I ett skarpt upprop fördömer Svensk-Kubanska Föreningen USA-regeringens aggresivitet och upptrappning mot Kuba och andra suveräna stater i Latinamerika. Vad är det som Trump-regimen föraktar så?! Vad är det i Venezuela som USA motsätter sig? Vad är det i Nicaragua som Trump vill undanröja? Och även Bolivia är en nagel i ögat på Trump. USAs blockad mot Kuba, dess sanktioner och inblandning i andra länder måste upphöra!

Förkrossande valseger för FSLN

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2017
Ämnesord: Nicaragua, Latinamerika, val
Med sina rötter i väpnad kamp fram till seger 1979, erövrade Sandinistpartiet och dess allians 148 av 153 städer i kommunal- och borgmästarvalen i Nicaragua 5e november. Valdeltagandet var det största för kommunalval i Latinamerika.
Nederlaget i Nicaragua är också Trumps och den USA-stödda latinamerikanska högerns för att med s.k. mjuka kupper störta progressiva regeringar. Det har lyckats i Brasilien och Argentina och hårt drabbat Venezuela, men inte lyckats där och inte i Bolivia och Nicaragua.

Kvinnor i Nicaragua

Upphovsperson: Capelan, Jorge
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2011
Ämnesord: Ägande, Genus och jämställdhet, Utbildning och skola, Religion, Mänskliga rättigheter, Nicaragua
Lördag på ett proppfullt Revolutionstorg i Managua. De flesta är unga kvinnor, över tusen ombud i en öppen kongress som har föregåtts av kongresser i kommuner och län. Det handlar bland annat om att uppnå minst 50 procent kvinnlig representation i alla instanser i sandinistpartiet. Utbildning, hälsa, tryggare förlossningar, minskad fattigdom – framstegen är stora för de fattiga kvinnorna i Nicaragua. Abortförbudet är en styggelse, men det får inte överskugga den positiva utveckling som kommer att leda till att det avskaffas.

Gatuförsäljare med egen fackförening

Upphovsperson: Svensson H., Berit
Tidskrift/källa: Nyheter från Nicaragua
År: 2004
Ämnesord: Facklig kamp och organisering, Nicaragua, Informell sektor, Övriga sociala frågor, Arbetslöshet
En av följderna av den nyliberala globaliseringen har varit ett ständigt ökande antal arbetslösa. Samma tendens finns i många länder, även vårt eget Sverige. Fortfarande har vi här hemma ett relativt fungerande socialt nätverk som något motverkar en utslagning av de arbetslösa. Detta nätverk finns ej i de fattiga länderna.

En president för folket

Upphovsperson: Svensson H, Berit
Tidskrift/källa: Nyheter från Nicaragua
År: 2006
Ämnesord: Nicaragua, Politiska val, Arbetslöshet
(OBS! Denna PDF innehåller även en annan artikel) María Antonieta Barrera, 24 år och städerska från Managua, kommer att rösta för första gången i november 2006. Det tog henne tre år för att få ut sitt ID-kort som man behöver ha för att rösta. María som inte har varit särskilt intresserad av politik tidigare säger:
"Jag litar inte på någon politiker. De bara lovar och lovar. Titta på Alemán och Bolaños.
Alla är korrupta."

Hur står det till med folkrörelsen?

Upphovsperson: Wallin, Lasse
Tidskrift/källa: Nyheter från Nicaragua
År: 2005
Ämnesord: Partier, Nicaragua, Sociala rörelser, Migration, Arbetslöshet
(OBS! Denna PDF innehåller även en annan artikel)
Kampen mot Somozadiktaturen, revolutionen och motståndet mot USA:s aggression hade inte varit möjligt utan en massmobilisering för en social förändring.I solidaritet med denna folkrörelse bildades VFSN. Hur ser det ut i dag, 26 år efter revolutionen i Nicaragua? Hur är tillståndet i de organisationer som är frukten av massrörelsen?

Sidor