Sökformulär

Industri

Traktorfabrik från USA

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba-USA, Investeringar, Jordbruk, Industri, blockad
Den 26 januari fick USA-banker lov att hantera finansiering av tillåten export till Kuba, dock ej av jordbruksvaror. Alabamaföretaget Cleber fick lov att sätta upp en traktorfabrik i industriområdet vid nya kontainerhamnen i Mariel. Det är första gången på över 50 år som USA tillåter ett USA-företag att investera i Kuba, i detta fal för traktortillverkning för småjordbruk men får bara sälja till privat, inte till statliga jordbruk.

.

FIHAV 2015, Havannas Internationella Handelsmässa

Upphovsperson: Zoltan Tiroler
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Handel, Industri, Investeringar, Infrastruktur
På FIHAV 2015 presenterades de första företag som får investera i Mariels Speciella Utvecklingszon, ZEDM. Mexikanska Richmeat, var ett av de första, spanska Profood ett annat, . Mexikanska Devox, ska bygga en fabrik i Mariel, med spjutspetsteknologi och solenergi. Där finns också belgiska, brasilianska, turkiska och kubanska företag nära kontainerhamnen för export. USA-företag är också intresserade men får inte tillstånd från sitt Finansdepartement. Blockaden förblir ett allvarligt hinder för investeringar i Kubas ekonomi.

Sätt värde på skräpet

Upphovsperson: Yusmary Romero Cruz
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Återvinnig, Industri
Artemisalänet har företag för återvinning av råvaror för försäljning både till inhemsk industri och export. De hanterar mycket metallskrot, främst stål och gjutjärn. Flaskor, papper, kartong, aluminium, koppar, säckar, batterier med mera går till inhemsk industri. Medan koppar, aluminium, rostfritt stål, brons och elektronik går på export. Företagsledningen framhåller att det var Che Guevara, som industriminister 1962, som föreslog satsningen på återvinningsindustri för att ersätta de importvaror som USAs blockad stoppade.