Sökformulär

Kuba-USA

Mohawkier söker diabetesbehandling

Upphovspersoner: Sommerstein | David
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
År: 2016
Ämnesord: Hälsa, Sjukvård, Läkemedel, Kuba-USA
17 procent av USAs ursprungsfolk har diabetes, mer än dubbelt så många som den ”vita” befolkningen. I april besökte ett par Mohawkhövdingar Havanna för att studera Kubas nya behandling av fotsår, s.k. diabetesfot, med Heberprot-P. Tyvärr stoppar USAs blockad import från Kuba. Denna kontakt med Kuba kan tyckas märklig, men föregicks av en irokesisk delegation till Havanna 1959 för att erkänna revolutionsregeringen

Castrocare - Kubas hälsovårdssystem

Upphovspersoner: Jeter | John
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
År: 2016
Ämnesord: Hälsa, Sjukvård, Läkarutbildning, Kuba-USA
Tre läkare ger olika syn på Kubas intressanta infrastruktur och imponerande resultat. Världshälsoorganisationen WHO rankar genomgående Kubas hälsovård bland världens tre bästa trots kronisk brist på läkemedel, utrustning och pengar. En av de tre är chefen för Havannas ortopediska sjukhus, världsdelens största i sitt slag, två är båda utbildade i Kuba, den ena som fristudent från USA, den andra kuban som valt att tjäna bättre i USA.


Galaspektakel med Chanel och Vin Diesel

Upphovspersoner: Vaple | Christine
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
År: 2016
Ämnesord: Kapitalism, Kommersialism, Turism, Kuba-USA
Den tredubbla tsunami av global kapitalism som drabbade Kuba i maj har föranlett en häftig debatt om baksidan av de upptinade förbindelserna med USA. Konstnärer, författare och intellektuella som starkt förespråkar Kubas öppna kontakter med omvärlden ifrågasätter nu hur myndigheterna hanterar den penningstinna popkulturens anlopp. Många är kritiska till oklara affärer med multinationella företag på jakt efter pittoreska bakgrunder till biljakter och sommarklänningar.


Obamas ord, Förstå det osagda

Upphovspersoner: Lage Dávila | Agustín
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
År: 2016
Ämnesord: Kapitalism, Socialism, Imperialism, Nationell suveränitet, Kuba-USA
Vad var det Obama sa och inte sa. Det osagda är ofta lika viktigt som det som sägs. Hans besök och hela ”normaliseringen” behöver förstås utifrån historien och för framtiden. Öppningen av förbindelserna är en stor seger för Kubas revolutionära, socialistiska folk och för Latinamerikas solidaritet med Kuba. Men vad betyder den för framtiden? Står vi inför en pervers sammansvärjning eller bara olika, men inte nödvändigtvis fientliga samhällssyner?

Tvivel och visshet om ett besök

Upphovspersoner: Ubieta Gómez | Enrique
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
År: 2016
Ämnesord: Kapitalism, Socialism, Imperialism, Nationell suveränitet, Kuba-USA
Kuba har föreslagit USA en civiliserad samexistens där båda accepterar och respekterar varandras olikheter. Men president Obama håller fast vid målet regimskifte USA till behag, men deras tvåpartisystem och privategendom har inte har något med mänskliga rättigheter att göra. Och Kuba utgör inget hot mot USA. Vi antar utmaningen att våra folk ska mötas och fritt utbyta åsikter. Men för civiliserad samexistens: Häv blockaden!

Vad tycker kubaner om USA-kontakterna?

Upphovsperson: Sujatha Fernandes
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba-USA, ekonomi, Turism, Löner
Ungdomar ser fram emot bättre ekonomi, som egenföretagare och konstnärer som har goda möjligheter att dra nytta av USA-kontakterna och turismen från USA som har ökat med 77 procent. Men också i jordbruket finns högre löner, både i statliga, kooperativ och privata.
Äldre kubaner – framför allt statligt anställda – verkar i större utsträckning tro att de kommer att ha negativ verkan, som nykolonialism, och fruktar att det socialistiska systemet kommer att urgröpas inifrån.

USA manar Kuba att öppna upp. Kuba: Häv blockaden!

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba-USA, blockad, Handel
Kubas utrikeshandelsminister Malmiercas besökte Washington 14-19 februari. Med sig hade han företrädare för Kubas Riksbank, Handelskammare och statliga storföretag. USAs handelsminister Penny Pritzker, krävde öppningar av Kuba. Men USAs handelskammare applåderade Malmierca som sa att största hindret för USA-bolagens handel med Kuba är blockaden, och att den måste bort, innan dess kommer inga stora framsteg kunna göras.

Traktorfabrik från USA

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba-USA, Investeringar, Jordbruk, Industri, blockad
Den 26 januari fick USA-banker lov att hantera finansiering av tillåten export till Kuba, dock ej av jordbruksvaror. Alabamaföretaget Cleber fick lov att sätta upp en traktorfabrik i industriområdet vid nya kontainerhamnen i Mariel. Det är första gången på över 50 år som USA tillåter ett USA-företag att investera i Kuba, i detta fal för traktortillverkning för småjordbruk men får bara sälja till privat, inte till statliga jordbruk.

.