Sökformulär

Spionage och undergrävande verksamhet

Mysteriet med ljudangreppen löst

Upphovsperson: Manuel E. Yepe
Medarbetare: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2018
Ämnesord: Spionage och undergrävande verksamhet, Imperialism
Flera vetenskapliga undersökningar i USA och Kuba har visat att talet om ljudvapenangrepp mot US-diplomater i Kuba och Kina är fantasi och science fiction. De hörselskador som US-diplomater rapporterat verkar ha orsakats av Pentagons och CIAs högteknologiska hemliga projekt med hjärnstimulering för att förbättra agenternas inlärningsförmåga och skapa superspioner. Sådan forskning pågår inom Pentagons Advanced Defense Research Projects Agency som undersöker om apors inlärningsförmåga kan förbättras med hjärnstimulering.

Washingtons nygamla vapen ”Falska Nyheter” i dagligt tal LÖGNER

Upphovsperson: Manuel E. Yepe
Medarbetare: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2018
Ämnesord: Kuba, USA, Spionage och undergrävande verksamhet, Opinionsbildning, Imperialism
Lögner som förevändning för krig är inte Trumps påhitt. Traditionen går tillbaka till USAs sprängning av spanska slagskeppet Maine i Havanna 1898, för att kriga mot Spanien, starten på USA-imperialismens utbredning. I filmen Wag the Dog uppfinner USA ett krig för att dra intresset från en sexskandal som skulle störa presidentens återval. Nu har ”Falska nyheter” blivit det ”fjärde generationens vapen” som med råge överflyglar föregångarna. Ett exempel är de påstådda ljudangreppen på USAs ambassadpersonal i Havanna.

Den största uppoffringen

Upphovsperson: Zoltan Tiroler
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2017
Ämnesord: Kuba, USA, Spionage och undergrävande verksamhet
Tänk dig att behöva förneka allt du själv tror på. Att aktivt arbeta för det du mest av allt hatar och spotta på det du älskar. Att din familj, dina vänner, dina grannar ser på dig med skepsis, avsky och förakt - att leva så vecka efter vecka, månad efter månad, år ut och år in. Finns det någon större uppoffring? Den är Kubas säkerhetsagenter beredda att göra när de infiltrerar grupper som samarbetar med USA för att störta Kubas regering. En av dem var Moisés Rodriguez, han levde under 15 år förskjuten av familj och vänner, som hemlig agent beredd att göra allt för att skydda sitt land.

”Dissidenter” försvarar kriminella

Upphovsperson: Lázaron N. Oramas
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Spionage och undergrävande verksamhet, Terrorism, Opinionsbildning
Att kalla vanliga kriminella för politiska fångar är en del av den smutsiga verksamhet som de så kallade dissidenterna på Kuba ägnar sig åt. De upprättar listor på “politiska fångar” med personer som inte ens är fängslade, än mindre politiska fångar ens enligt USA, EU eller FN. Där finns de centralamerikanska terroristerna, dömda för sprängattentat på hotell och barer i Havanna. Och en som 1992 deltog i ett överfall och sköt vakter och polis i Tarará. Tre andra “politiska fångar” kom i december 1991 från Miami för att sabotera industrier och offentliga inrättningar.

Exilkubaner gör skandal på Civilsamhälleforum

Upphovsperson: Zoltan Tiroler
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Kuba, USA, Spionage och undergrävande verksamhet, Non-Governmental Organizations (NGOs)
Panama ordnade ett Civilsamhälleforum som skulle diskutera ”demokratisk styrbarhet”, governance eller gobernability på engelska, ett nyliberalt sekelskiftesord för västerländskt så kallat demokratibistånd till beroende länder. Där försökte USA-stödda grupper provocera bråk. Där ingick bland andra Che Guevaras mördare Felix Rodriguez och en av Miamikubanerna hade till exempel fått 26 000 US$ för att försöka blockera de 70-tal kubanska folkrörelseföreträdarna som kommit till Panama.