Sökformulär

Terrorism

Rapporteringen om Venezuela i svenska medier Ett journalistiskt haveri

Upphovsperson: Tomas Widen
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2017
Ämnesord: Venezuela, Sverige, Propagandakrigföring, Terrorism, Imperialism
Nyhetsrapportering ska vara allsidig och saklig, dvs faktabaserad. I den mån den ibland kan uppfattas som partisk, ska denna partiskhet vara grundad i fakta. Allsidighet och objektivitet uppnås genom en journalistiskt strävan utifrån en professionell källkritisk hållning. I fallet Venezuela har rapporteringen på ett sorgligt och upprörande sätt misslyckats. Allsidigheten har totalt lyst med sin frånvaro, ”expertrösterna” har tillhört oppositionen, Högeroppositionens våldsvåg har sopats under mattan.

Dödsoffer i Venezuela april-september 2017Kopia av Medialt tyst om högerterror i Venezuela

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2017
Ämnesord: Venezuela, Undergrävande verksamhet, Terrorism, Imperialism, Sabotage
Den 27.5 2017 kl 19.47 twittrade generalsekreteraren i USA-baserade Amerikanska Staternas Organisation, Luis Almagro: ”59 demonstranter mördade med skott som avsåg att hålla diktaturen i Venezuela under armarna”. Mot denna internationellt förhärskande ”sanning” talar en detaljerad utredning av dödsfallen, grundad både på officiella rapporter och tidningsnotiser, pressmeddelanden, sociala medier, twitter och vittnesmål. Den visar att av totalt 169 dödsfall deltog 33 i demonstrationer mot regeringen. De flesta dödades av oppositionen.

”Dissidenter” försvarar kriminella

Upphovsperson: Lázaron N. Oramas
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Spionage och undergrävande verksamhet, Terrorism, Opinionsbildning
Att kalla vanliga kriminella för politiska fångar är en del av den smutsiga verksamhet som de så kallade dissidenterna på Kuba ägnar sig åt. De upprättar listor på “politiska fångar” med personer som inte ens är fängslade, än mindre politiska fångar ens enligt USA, EU eller FN. Där finns de centralamerikanska terroristerna, dömda för sprängattentat på hotell och barer i Havanna. Och en som 1992 deltog i ett överfall och sköt vakter och polis i Tarará. Tre andra “politiska fångar” kom i december 1991 från Miami för att sabotera industrier och offentliga inrättningar.

De 10 mest spektakulära mordförsöken

Upphovsperson: Kilner, Bertil
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Imperialism, Terrorism, Politiska grymheter, Brottslighet, Kuba, USA
Leve Fidel! Den 13 augusti firade Kuba Fidel Castros 88-årsdag, han som blivit världskänd för att ha klarat sig undan 638 mordförsök, bland de mest spektakulära finns förgiftad milkshake, giftpiller, bakteriindränkt näsdukt, försåtminerat snäckskal, femme fatale, injektionsnål i en penna, förgiftad cigarr, förgiftad våtdräkt, exploderande cigarr, håravfall, LSD. Största segern – att ha överlevt!

Folkets val: De 5 Global Exchanges Människorättspris 2014

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Imperialism, Terrorism, Internationell solidaritet, Deklarationer, fördrag och konventioner, Politiska fångar, Kuba, USA
I maj fick De 5 ett storartat erkännande: de blev ”Folkets val” att motta Global Exchanges årliga Människorättspris för fred, rättvisa och en bättre värld. Global Exchange är en internationell människorättsorganisation för främjande av social, ekonomisk och miljörättvisa i världen. Människorättspristagaren utses efter ett öppet nominerings- och röstningsförfarande. Denna tolfte utdelning av ägde rum i Konstpalatset som byggdes nära San Franciscobukten för Panama-Stillhavsutställningen 1915.

På andra sidan vattnet – Miamis undre värld Recension

Upphovsperson: Tiroler, Zoltan
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Imperialism, Terrorism, Kuba, USA
5 kubaner grips i Miami 1998 och döms till fängelse på upp till dubbel livstid. De hade infiltrerat terroristgrupperna i Miami för att avslöja attentatsplaner och skydda Kuba från dem. Det är ett reportage i högsta klass som följer de 5 i Miami, i katt-och-råtta leken med FBI, bland terroristgrupperna i Miami. I över 16 år har medierna begravt den rafflande historien som nu har grävts upp av Stephen Kimber. Boken, som gavs ut i slutet på 2013, på engelska, kan köpas t ex på Bokus för 250 kr. Den är värd varenda krona.

Avamerikanisera världen

Upphovsperson: Chomsky, Noam
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Demokrati, Imperialism, Partier, Terrorism, USA
Under den senaste akten i den Washingtonfars som förvånat en bestört värld skrev en kinesisk kommentator att om USA inte kan uppträda som en ansvarsfull medlem av det internationella systemet kanske det är dags att avamerikanisera världen – och markera avstånd till den skurkstat som regerar militärt men förlorar trovärdighet på andra områden. Tidigare har USA ibland nedlåtande – men inte utan grund - beskrivits som en enpartistat: ett affärsparti med två fraktioner: demokrater och republikaner. Det är inte längre sant, nu finns bara en fraktion i takt med de väldigt rika och med bolagsvärlden och som helt struntar i internationell lag. Samtidigt möts den av växande motstånd utomlands och bidrar genom självskadebeteende till sin egen nedgång.

Exilkubansk vetorätt

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Blockader, Terrorism, Spionage och undergrävande verksamheter, Kuba, USA
President i all ära så är Obama helt beroende av en exilkuban för i stort sett varenda utrikespolitisk fråga. Menéndez heter han och är ordförande i senatens utrikesutskott. Han begär vetorätt i alla frågor som gäller Kuba och bryr sig inte om att hela världen – utom Israel och ett par småöar i Stilla havet - kräver att blockaden ska lyftas. Det är pinsamt för ”världens ledande demokrati” även om massmedia gör allt för att tysta ner det. Och nu är Kuba förankrat i ett förbund med Latinamerika och Karibien utan USAs medverkan. Det ligger självklart i USAs intresse att återta de goda förbindelserna med andra halvan av världsdelen, frågan är om USA kan avstå från sina traditionella metoder med terror och med undergrävande verksamhet och hålla sig till internationell lag.

Obama i Miami Dags att uppdatera Kuba-politiken

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Blockader, Terrorism, Spionage och undergrävande verksamheter, Handel, Kuba, USA
Den 9 november besökte president Obama Miami och talade där för för en ”uppdatering” av Kuba-politiken. De vapen som USA använt sedan början av 60-talet är enligt Obama inte lika effektiva i dagens värld. Det behövs ”nya mekanismer […] nya redskap för att stödja de frågor vi bryr oss så mycket om.” Så politiken ligger fast: regimskifte. Och värd för Obamas besök var CANF, Kubansk-amerikanska stiftelsen som samordnat och finansierat de exilkubanska terroristgrupperna i Miami. Obama omfamnade också två av USAs mest namnkunniga agenter på Kuba, Guillermo Fariñas och Berta Soler Obama försäkrade dem att han inte skulle häva blockaden ”för det skulle blåsa upp Castrobrödernas diktatur”.

Parlamentariker kräver Rättvisa för De 5

Upphovsperson: Widen, Tomas
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Politiker, Terrorism, Storbritannien, Sverige, Politiska fångar, Rättsskandaler, Kuba, USA
Kampen för De 5 kubanska politiska fångarna i USA börjar - efter 15 år – väcka viss uppmärksamhet i Europa. Under våren har 71 brittiska parlamentariker, 21 EU-parlamentariker och 11 svenska skrivit till USAs utrikesminister Kerry och till kongressen.
De 21 EU- parlamentarikerna, samtliga tillhörande vänstergruppen GUE/NGL krävde frihet för De 5 och åberopade bl. a. uttalandet från FN:s Arbetsgrupp för undersökning av godtyckliga fängslanden. De 11 svenska riksdagsledamöterna skrev till kongressen i anslutning till aktionen 5 dagar för De 5 i Washington 1-5 maj.

Sidor