Sökformulär

Olja

Drömmen om egen olja

Upphovspersoner: Laurin, Fredrik | Schmidt, Lars
Medarbetare: Thunberg, Lena (Foto) | Western Sahara Resource Watch (foto)
Utgivare: Föreningen Västsahara
Tidskrift/källa: Västsahara
År: 2014
Ämnesord: Olja, Naturresurser, Exploatering av råvaror
Hösten 2013 utkom den omtalade boken "Tyst territorium, sju reportage om Västsahara" av journalisten från Uppdrag Granskning Fredrik Laurin samt Lars Schmidt.
Här är ett utdrag ur kapitlet Drömmen om egen olja. Företagen som letar efter olja är för det mesta mindre bolag med hög riskvillighet och låg känslighet för att arbeta i konfliktområden och har namn som Kosmos Energy, Genel,Teredo och Pura Vida. Även inblandningen av svenska fonder och banker tas upp.
I December 2012 tillträdde SEB:s förre vd Lars Thunell som styrelseledamot i Kosmos Energy. FN:s säkerhetsråd analyserade konflikten med slutsats att exploatering av råvaror i det ockuperade territoriet står i strid med internationell rätt, om det inte görs till förmån för och i samråd med de ockuperade.

Provborrning efter olja

Upphovsperson: Thunberg, Lena
Utgivare: Föreningen Västsahara
Tidskrift/källa: Västsahara
År: 2014
Ämnesord: Olja, Oljeborrning, Naturresurser, Vatten
I november 2014 planerades det att oljefartygsriggen Atwood Achiever skulle anlända till västsahariska vatten utanför staden Boujdour. Oljebolaget Kosmos Energy fick i samarbete med det skotska oljebolaget Cairn Energy licens av den marockanska ockupationsmaktens statliga oljebolag ONHYM att undersöka, provborra och borra i ett så kallat block utanför Västsaharas kust.
Det västsahariska folkets erkända representant Polisario Front fördömer stölden av råvaror från den ockuperade delen av Västsahara inklusive letande efter och utvinning av olja.