Sökformulär

Diplomati

Ny Kuba-ambassadör

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Sverige, Kuba, Diplomati
Den nya ambassadören från Kuba är Rosario Navas Morata med lång karriär inom diplomatin. Hon är utbildad jurist och har haft många chefsposter på Kubas Utrikesdepartement.Hon har också varit ambassadör i flera länder: Angola 1976, Belgien, Luxemburg, EU, Spanien, Polen. Hon konstaterar att under 2015 har de bilaterala förbindelserna med Sverige förbättrats.Finter på MR-kontoret

Upphovsperson: Valtonen, Arto
Utgivare: Föreningen Västsahara
Tidskrift/källa: Västsahara
År: 2015
Ämnesord: Mänskliga rättigheter, Diplomati, FN, Marocko, Västsahara
Lyckades Marockos ambassadör i Genève oskadligöra chefen på Mellanöstern- och Nordafrikaenheten (MENA) Frej Fennniche på FN:s Kontor för högkommissarien för mänskliga rättigheter (OHCHR)? Ja, enligt de läckta marockanska diplomatbreven som publicerats på Twitter av hackaren ”Chris Coleman”. Ett svarsbrev från FN:s dåvarande högkommissarie finns bland de läckta breven.

De 5: Det lyckliga slutet

Upphovspersoner: Stephen Kimber | Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Politiska fångar, Diplomati, Internationell solidaritet
Stephen Kimber, författare till Den sanna historien om De 5 kubanerna, har nu skrivit Det lyckliga slutet. Den 17e december kom beskedet att de tre sista av De 5 kubanska antiterroristerna hade frigivits från sina fängelser i USA. Det skedde efter långa, hemliga förhandlingar pressade av en växande internationell rörelse för Frihet för De 5. Kimber återger alla turerna och de spännande dagar när kubanerna flyttades från sina fängelser och i gryningen ovetande fördes till ett flygplan som tog dem till Havanna efter 16 år i isolering.

Bakvägen till Kuba: De galna förhandlingarna som revolutionerade vårt förhållande till Kuba

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Diplomati, Lobbyverksamhet, Internationell solidaritet, Politiska fångar, Politisk strategi
I sin bok skriver Peter Kornbluh och William LeoGrande om turerna när politiker, pengar och lobbyorganisationer i USA drev fram de förändringar i Kubapolitiken som USA behövde för att komma ur sin isolering: Erkänn Kuba, frige de kubanska antiterroristerna, lova att häva blockaden. I april 2013 inleddes superhemliga förhandlingar med Kuba, 9 omgångar på olika platser från Kanada till Vatikanen. Mångmiljonbelopp satsades på reklamkampanjer. Höjdare inom politik- och affärsvärlden skrev upprop. New York Times skrev en serie ledare: ”Kuba - Ny början” som röjde marken för den 17 december 2015.

Kontakter har förekommit hela tiden

Upphovspersoner: Braiche Petrich | Ramón Parodi
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Diplomati, Nationellt självbestämmande, Imperialism
USA har tagit hemliga kontakter med Kuba under de 50 år som gått sedan de bröt förbindelserna. Det har skett när USA behövt det, omväxlande med iskyla och våldsamma hot från norr. Under Nixons tid (1969-74) skrevs brev till Castro om att föra samtal. Men Gerald Ford (1974-77) bröt kontakten. Jimmy Carter (1977-81) ville öppna ambassader men stoppades av Zbigniew Brzezinski. Under Reagans tid (1981-89) ökade fientligheterna, men USA tvingades till fredsförhandlingar 1986 för att förhindra nederlag för Sydafrikas armé i Angola. Bill Clinton avbröt närmandet och införde omfattande skärpningar av blockaden.