Sökformulär

Politiska fångar

Världen över riktas kravet till Barack Obama: Benåda Ana Belén, Frige Oscar López

Upphovspersoner: Björklund | Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
År: 2016
Ämnesord: Politiska fångar, USA-Puerto Rico
Båda har de rötter i Puerto Rico, Kubas systerö som Spanien överlät till USA tillsammans med Kuba, Filippinerna och Guam, i fredsförhandlingarna efter det Spansk-Amerikanska kriget 1898. Ana Belén, bosatt i USA, dömdes 2002 till 25 års fängelse, anklagad för att ha spionerat till Kubas fördel. Oscar López dömdes 1981 till fängelse i 55 år, anklagad för ”uppvigling” i puertoricanernas kamp självständighet. Svenska-Kubanska föreningen deltar i en internationell kampanj för bådas frihet.

Guantánamobasen, USA:s militärbas på Kuba

Upphovsperson: Louise Österlin
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: USA-Kuba, Ockupation, Politiska fångar, Tortyr
Fram till år 2002 kände få till USAs bas på ockuperad mark på Kuba. Men efter kriget mot Afghanistan 2001 och Irak 2003 förvandlades USA basen till koncentrationsläger för tortyr av fångar som påstods vara terrorister.Basen är USAs äldsta på utländsk mark, sedan USA segrade i Spansk-Amerikanska 1898 och la beslag på hela Kuba. Sedan 1959 kräver Kuba att området ska återlämnas till Kuba. Detta och hävandet av USAs blockad är villkor för normala förbindelser mellan länderna.

Obamas plan

Upphovsperson: Christine Vaple
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: USA-Kuba, Ockupation, Politiska fångar
Obamaregeringen har sedan 2009 försökt stänga fånglägret i Guantánamo och föra över ”lågriskfångar” till andra länder. Övriga ska föras till fängelser i USA. Men kongressen har förbjudit fångförflyttning till USA. Den 23 mars överlämnade Obama sin plan för stängning av fånglägret till kongressen. 91 fångar finns fortfarande kvar i Guantanamolägret.

De 5: Det lyckliga slutet

Upphovspersoner: Stephen Kimber | Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Politiska fångar, Diplomati, Internationell solidaritet
Stephen Kimber, författare till Den sanna historien om De 5 kubanerna, har nu skrivit Det lyckliga slutet. Den 17e december kom beskedet att de tre sista av De 5 kubanska antiterroristerna hade frigivits från sina fängelser i USA. Det skedde efter långa, hemliga förhandlingar pressade av en växande internationell rörelse för Frihet för De 5. Kimber återger alla turerna och de spännande dagar när kubanerna flyttades från sina fängelser och i gryningen ovetande fördes till ett flygplan som tog dem till Havanna efter 16 år i isolering.

Bakvägen till Kuba: De galna förhandlingarna som revolutionerade vårt förhållande till Kuba

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Diplomati, Lobbyverksamhet, Internationell solidaritet, Politiska fångar, Politisk strategi
I sin bok skriver Peter Kornbluh och William LeoGrande om turerna när politiker, pengar och lobbyorganisationer i USA drev fram de förändringar i Kubapolitiken som USA behövde för att komma ur sin isolering: Erkänn Kuba, frige de kubanska antiterroristerna, lova att häva blockaden. I april 2013 inleddes superhemliga förhandlingar med Kuba, 9 omgångar på olika platser från Kanada till Vatikanen. Mångmiljonbelopp satsades på reklamkampanjer. Höjdare inom politik- och affärsvärlden skrev upprop. New York Times skrev en serie ledare: ”Kuba - Ny början” som röjde marken för den 17 december 2015.

Fernando, en av De 5, i Stockholm

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Kuba, Sverige, Internationell solidaritet, Politiska fångar
Lagom till årsdagen av USAs invasionsförsök i Grisbukten 17 april 1961 kom en av De 5 nu frigivna kubanska politiska fångarna i USA, Fernando Gonzalez, till Stockholm för att fira dubbla segrar med solidaritetsrörelsen. På lördagen blomnedläggning vid Olof Palmes grav och rundtur under Stockholms broar innan segerfesten på kvällen. På måndagen presskonferens dit inga av alla inbjudna massmedier kom, men vänster-, freds- och latinska organisationer fick desto mer tid för frågor och svar. Lunch med förre talman i riksdagen Thage G. Pettersson, möte med riksdagsledamöter och sedan blommor vid La Mano ingick också i programmet.

Politisk fånge död

Utgivare: Föreningen Västsahara
Tidskrift/källa: Västsahara
År: 2014
Ämnesord: Västsahara, Afrika, Politiska fångar, Fängelser, fångar och kriminalvård, Tortyr, Upplopp, Död, Människorättsaktivist, Mänskliga rättigheter
Den västsahariska politiske fången och människorättsaktivisten Hasena Elwali Aleya avled på militärsjukhuset i Dakhla i den Marocko-ockuperade delen av Västsahara den 28 september 2014 i sviterna av tortyr, misshandel och bristande vård. Hasena Elwali Aleya var dömd till tre års fängelse 2012 efter upplopp i Dakhla 2011. Han var medlem i den förbjudna organisationen Västsahariska föreningen mot tortyr.

Den tomma stolen

Utgivare: Föreningen Västsahara
Tidskrift/källa: Västsahara
År: 2014
Ämnesord: Västsahara, Mänskliga rättigheter, Ockupationer, Marocko, Afrika, Teater och scenkonst, Kulturföreningar och kulturinstitutioner, Politiska fångar
Den 13 november i Umeå under MRdagarna delade kulturminister Alice Bah Kuhnke ut Per Angerpriset till den nepalesiska människorättsaktivisten Rita Mahato. Samtidigt hade jäsen Den tomma stolen premiär som bygger på berättelser av och om de tidigare 10 pristagare som fått detta den svenska regeringens människorättspris. Pjäsen regisseras av Hedda Krausz Sjögren. En av de tio pristagarna är västsahariern Brahim Dahane, som fick utmärkelsen 2009 för att han ”i konflkten mellan Marocko och Polisario rörande Västsahara uthålligt med fredliga medel och personligt mod riskerat sitt liv i kampen för mänskliga rättigheter.” Brahim kunde inte själv hämta sitt pris, eftersom han åter satt fängslad och hotades av dödsstraff anklagad för att ha hotat Marockos territoriella integritet.

Sidor