Sökformulär

Nationellt självbestämmande

Kopia av Efter 3 segrar för Kuba: USAs visor, inte ord och handling ...

Upphovsperson: Arnold August
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Nationellt självbestämmande, Socialism, Imperialism, Geopolitik
Diplomatiskt erkännande, bort från terroristlistan, men fortsatt blockad och så få lättnader som möjligt. Obama hoppas att Kubas privata sektor och USA-turister ska medverka till ”demokrati och mänskliga rättigheter”, och behåller blockaden tills Kuba börjat systemskifte. Men kubanerna är inte beredda att ge upp sitt samhällssystem.USAs Kubapolitik hänger ihop med strategin för Latinamerika, att undanröja självständiga regeringar som i Venezuela, Bolivia, Ecuador och även de mer moderata som Argentina och Brasilien. Det skulle vara ett bakslag för hela världen, och återgång till USAs herravälde.




Efter 3 segrar för Kuba: Nu börjar det svåra

Upphovsperson: Arnold August
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Kulturkonflikter, kulturimperialism, Nationellt självbestämmande
Obamas politik är att möjliggöra vissa affärer, investeringar, handel, turism etc till Kuba. En halv miljon egenföretagare är särskild målgrupp. Parallellt utvidgas USAs ”demokratifrämjande” program. Det skapar en komplicerad situation för kubanerna. När Fidel Castro segertalade den 8 januari 1959 sa han: ”Låt oss inte lura oss själva att tro att framtiden kommer att bli enkel, kanske kommer allt att bli ännu svårare.” Den kom med terroristangrepp, invasion, ekonomisk krigföring mm. Efter segern den står kubanerna igen inför stora utmaningar - nu en ideologisk och kulturell konfrontation.



Kontakter har förekommit hela tiden

Upphovspersoner: Braiche Petrich | Ramón Parodi
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Diplomati, Nationellt självbestämmande, Imperialism
USA har tagit hemliga kontakter med Kuba under de 50 år som gått sedan de bröt förbindelserna. Det har skett när USA behövt det, omväxlande med iskyla och våldsamma hot från norr. Under Nixons tid (1969-74) skrevs brev till Castro om att föra samtal. Men Gerald Ford (1974-77) bröt kontakten. Jimmy Carter (1977-81) ville öppna ambassader men stoppades av Zbigniew Brzezinski. Under Reagans tid (1981-89) ökade fientligheterna, men USA tvingades till fredsförhandlingar 1986 för att förhindra nederlag för Sydafrikas armé i Angola. Bill Clinton avbröt närmandet och införde omfattande skärpningar av blockaden.

En nations kamp för självständighet

Upphovsperson: Nelson Valdés
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Folkrätt, Nationellt självbestämmande, Imperialism
Före 1898 var en koloni i det spanska imperiet. Kampen för nationellt självbestämmande sammanföll med kampen för frihet, mot slaveriet och så formades den egna kulturen. Den utvecklades under USAs nykoloniala regim på 1900-talet då Kuba hade egen regering men bara ett sken av självbestämmande. Först 1959 blev Kuba en självständig stat utan utländsk förmyndare, men sedan starten utsatt för angrepp av alla de slag från sin största granne. I försvaret av det nationella oberoendet kom det att betyda samma sak som socialism.

Ambassader igen - efter 54 år!

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Folkrätt, Nationellt självbestämmande, blockad
I januari 1961 bröt USA förbindelserna med Kuba inför den invasion de skulle genomföra 16 april i Grisbukten. Den misslyckades men följdes av över 50 år av ekonomisk och propagandakrigföring med inslag av biologiska angrepp, terrorism och sabotage och undergrävande verksamhet. Återupprättandet av diplomatiska förbindelser och ambassader är första steget på den långa och komplicerade process som väntar för att normalisera förbindelserna. För det måste USA häva sin ekonomiska krigföring som orsakat så stort lidande och umbäranden för Kubas folk och återlämna ockuperat område i Guantanamo.