Sökformulär

Tortyr

Guantánamobasen, USA:s militärbas på Kuba

Upphovsperson: Louise Österlin
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: USA-Kuba, Ockupation, Politiska fångar, Tortyr
Fram till år 2002 kände få till USAs bas på ockuperad mark på Kuba. Men efter kriget mot Afghanistan 2001 och Irak 2003 förvandlades USA basen till koncentrationsläger för tortyr av fångar som påstods vara terrorister.Basen är USAs äldsta på utländsk mark, sedan USA segrade i Spansk-Amerikanska 1898 och la beslag på hela Kuba. Sedan 1959 kräver Kuba att området ska återlämnas till Kuba. Detta och hävandet av USAs blockad är villkor för normala förbindelser mellan länderna.





Marocko förnekar tortyr

Upphovsperson: Thunberg, Lena
Utgivare: Föreningen Västsahara
Tidskrift/källa: Västsahara
År: 2015
Ämnesord: Västsahara, Tortyr, Brott mot Mänskliga Rättigheter
Amnesty International publicerade i maj en rapport om tortyren i Marocko och Västsahara och om de marockanska förövarna som aldrig straffas.
Lagen förbjuder tortyr men misshandel, kvävning, simulerad drunkning, psykiskt och sexuellt våld är bland de tortyrmetoder som används av marockansk polis och säkerhetsstyrkor för att tvinga fram ”bekännelser” eller för att tysta aktivister och oppositionella, skriver Amnesty.

Guantamobasens fullständiga olaglighet

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Ockupation, Folkrättsbrott, Imperialism, Tortyr
1898 invaderade USA Kuba, avväpnade kubanska befrielsearmén, fråntog dem segern över Spanien och ockuperade landet. 1899 drog lantmätare från USA upp gränserna för USAs långsiktiga ockupation av Guantanamobuktens mark och vatten. Ockupationen är olaglig från första början genom att hyresavtalet skrevs med den av ockupationsmakten tillsatta regeringen, med en USA-medborgare som president. Och eftersom det gjorde det omöjligt för Kuba att någonsin säga upp det. Avtalet gällde dessutom enbart för en örlogs- och kolstation, inte för fängelseändamål och tortyr.

Bakom fasaden i det rika turistlandet

Upphovsperson: Hammargren, Bitte
Utgivare: Amnesty International, Svenska sektionen
Tidskrift/källa: Amnesty Press
År: 2014
Ämnesord: Förenade arabmiraten, Mänskliga rättigheter, Tortyr
Förenade arabemiraten drar till sig prestigeprojekt som påkostade filialer till Louvren och Guggenheimmuseet och här ska ”World Expo 2020” hållas. Det är också ett land där oppositionella sätts i hemliga häkten innan de döms till långa fängelsestraff. Många av dem vittnar om tortyr.

Politisk fånge död

Utgivare: Föreningen Västsahara
Tidskrift/källa: Västsahara
År: 2014
Ämnesord: Västsahara, Afrika, Politiska fångar, Fängelser, fångar och kriminalvård, Tortyr, Upplopp, Död, Människorättsaktivist, Mänskliga rättigheter
Den västsahariska politiske fången och människorättsaktivisten Hasena Elwali Aleya avled på militärsjukhuset i Dakhla i den Marocko-ockuperade delen av Västsahara den 28 september 2014 i sviterna av tortyr, misshandel och bristande vård. Hasena Elwali Aleya var dömd till tre års fängelse 2012 efter upplopp i Dakhla 2011. Han var medlem i den förbjudna organisationen Västsahariska föreningen mot tortyr.