Sökformulär

Svenska Fredskommittén

Walter Sack död

Upphovsperson: Wilén, Åke
Utgivare: Svenska Fredskommittén
År: 2008
Ämnesord: Sverige, Antirasism och antifascism, Tyskland, Barn och ungdomar, Kulturmöte och kulturutbyte
Svenska Fredskommitténs antirasistiska studieresor till Berlin har nu pågått i mer än 15 år. Gott och väl 2.000 svenska gymnasieelever har deltagit. De har deltagit på en rad intressanta studiebesök och arrangemang. Men framför allt: De har mött och lyssnat på Walter Sack som nu avlidit.

Walter föddes i arbetarstadsdelen Kreuzberg i Berlin 1915. Hans föräldrar var judar och socialdemokrater. Det medförde att hela familjen på olika sätt diskriminerades och förföljdes från Hitlerväldets första dag.

Världsfredskonferens i Caracas, Venezuela, 8 – 13 april

Upphovsperson: Claesson, Bitte
Utgivare: Svenska Fredskommittén
År: 2008
Ämnesord: Fredsengagemang, Venezuela, Antiimperialism
Vi anlände till ett sommarvarmt Venezuela en måndagskväll, blev hämtade med minibuss, åkte genom en intensiv stadstrafik och inkvarterades på hotell Alba, i centrala Caracas.
Tisdagen den 8:e sammanträdde Världsfredsrådets exekutivkommittén, som består av valda personer från de länder som är sammankallande till regionala träffar i sin världsdel, för ett förberedande möte.

NATO – kapitalismens järnnäve

Upphovsperson: Norberg, Agneta
Utgivare: Svenska Fredskommittén
År: 2008
Ämnesord: Fredsengagemang, Geopolitik, Nordamerika, Europa, Militärer
Påskaftonen den 22 mars hade runt 1000 personer, unga och gamla, tagit sig till NATO:s högkvarter i Bryssel för att visa sin avsky för NATO och dess politik, framför allt för att protestera mot NATO:s kärnvapenpolitik, som förordar föregripande förstaslag med kärnvapen - även mot länder som inte har kärnvapen. Deltagarna i denna aktion, som kallades NATO Game Over, arrangerad av Bombspotting i Belgien (spotting = peka ut), hade som mål att ta sig in på området, helst stänga hela verksamheten i protest mot de krigsbrott som NATO förbereder.