Sökformulär

Kulturmöte och kulturutbyte

Havannas världsberömda stadsantikvarie I Stockholm

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2018
Ämnesord: Sverige-Kuba, Kulturmöte och kulturutbyte, Arkitektur
Eusebio Leal, som i 50 år arbetat med Gamla Havannas upprustning till ett enastående världsarv, var i september i Sverige på inbjudan av Nationalmuseum. Han höll föredrag på Latinamerikanska Institutet, besökte Uppsala och Linnés Botaniska Trädgård med Leonard Ekmans kubanska herbarium, Birgittasystrarnas kloster i Djursholm, Vasamuseet, Riksbanken, Kungliga Slottet, Fryshuset och naturligtvis Gamla Stan. Lunchade med kardinal Anders Arborelius och höll officiella möten med UDs kanslichef, statssekreterare Annika Söder, utrikesrådet för handelsfrågor Teppo Taurianen ingick också.

Spännande möten på resan till Dharamsala

Upphovsperson: Goldstein-Kyaga, Katrin
Medarbetare: Jansson, Lisa (foto)
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2015
Ämnesord: Tibet, Indien, Kulturmöten, Kulturutbyte, Kulturmöte och kulturutbyte, Resor
I mars gick den första resan med Närmare Tibet och Svenska Tibetkommittén till Dharamsala. Direkt när gruppen landade i Delhi så fick de träffa Dalai Lama. Här berättar Katrin Goldstein-Kyaga, som var med som sakkunnig från Tibetkommittén, om sin upplevelse av resan.

Maceos gevär åter till Kuba

Upphovsperson: Tomas Widén
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Kuba, Sverige, Kulturarvet, Kulturmöte och kulturutbyte
Den 25 april mottog Kubas ambassadör Francisco Florentino i Eskilstuna Stadsmuseums gamla gevärsfaktori ett Winchestergevär som tillhört legendariske kubanska slavättlingen och frihetskämpen Antonio Maceo. När José Martí 1895 inledde det andra befrielsekriget mot Spanien, var Maceo en av generalerna. Han stupade 7 december 1896. Innan dess hade han i Costa Rica skänkt sitt gevär som vängåva till svensken Åke Sjögren vars barnbarn donerade det till vapenmuséet i Eskilstuna. Kulturnämndens ordförande Mona Kanaan överlämnade geväret till ambassadören. Eskilstuna-Kuriren 27/4 citerade Kubas ambassadör: ”Det här knyter banden mellan folken tätare!”

Barnmorskor för fred

Upphovsperson: Karlsson, Annika
Medarbetare: Hoelstad, Malin
Utgivare: Svenska Afghanistankommittén (SAK)
Tidskrift/källa: Afghanistan-nytt
År: 2015
Ämnesord: Afghanistan, fred, Kvinnofrågor, Barnmorskor, Hälso- och sjukvård i samhället, Kulturmöte och kulturutbyte
Barnmorskor utsätter sig dagligen för bristande säkerhet när de utövar sitt yrke i konfliktområden. Samtidigt är deras yrkeskunskaper i sig en livsnödvändighet för andra kvinnors säkerhet, och för barns hälsa.
Projektet Barnmorskor för fred startades 2014 i Afghanistan. Det bildades utifrån behovet som uppstod när konflikter mellan olika etniska grupper i Afghanistan överfördes till konflikter i barnmorskeutbildningarnas klassrum.
Det är ett samarbetsprojekt mellan den norska organisationen Nansen fredssenter, Norska Afghanistankommittén, SAK och det Afghanska barnmorskeförbundet med syfte att skapa en plattform för dialog mellan barnmorskor kring deras roll som mäklare på lokal nivå.

Manifestation i Dalarna för ett fritt Västsahara. Dalarna bojkottar Marocko!

Upphovspersoner: Thunberg, Lena | Lindh, Monica
Medarbetare: Tellander, P-O (foto)
Utgivare: Föreningen Västsahara
Tidskrift/källa: Västsahara
År: 2014
Ämnesord: Västsahara, Marocko, Afrika, Bojkotter, Ockupationer, Kulturmöte och kulturutbyte, Insamlingar, Utbildning och skola, Manifestationer
Två artiklar.
1. Onsdagen 8 oktober genomfördes årets manifestation för ett ”Fritt Västsahara” med aktiviteter i både Falun och Borlänge. Västsaharakännaren och redaktören Lena Thunberg besökte först Kristinegymnasiet och senare Högskolan Dalarna i Falun, då tillsammans med Aliyen Kentaoui, Polisarios representant i Sverige. Han var tidigare Polisarios representant i den afrikanska organisationen OAU. De berättade till bilder om Västsaharas historia, om förtrycket under Marockos mångåriga ockupation av Västsahara samt om det välorganiserade men påfrestande livet i flyktinglägren i öknen.

2. Den årliga Västsaharadagen i Falun och Borlänge organiserades av femton organisationer. Deltagarna lovade att gå hem till sina organisationer och be dem att stödja en bojkott. Detta beslutade enhälligt på Café Peace and Love i Borlänge en regnig onsdag i oktober 2014 efter förslag från en åhörare : "Vi köper inga varor från Marocko, inga clementiner och inga tomater!"

Love & Peace i Havanna 2015

Upphovsperson: Gabrielsson, Caroline
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Kulturmöte och kulturutbyte, Kuba, Norden
Love & Peace gav i år 4 dagar med konserter med svenska, norska och kubanska artister som The Baboon Show (S), Honningbarna (N), The Vanjas (S), Nadja al-Malki och X Alfonso (Cuba). Konserterna hölls på FAC - Fábrica de Arte Cubano – Konstfabriken - vid den gamla järnbron, medan fredagens konsert hölls på Salón Rosado de la Tropical, en stor festplats från 40-talet. Den kvällen blev den mest välbesökta med det norska folkbandet Real Ones och kubanska rock/popfavoriten David Blancos. Sist ut var Kubas storhet X Alfonso, ett storartat avslut på kvällen.


Love & Peace i Havanna 2015

Upphovsperson: Gabrielsson, Caroline
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Kulturmöte och kulturutbyte, Kuba, Norden
Love & Peace bjöd i år på 4 dagar med konserter med svenska, norska och kubanska artister som The Baboon Show (S), Honningbarna (N), The Vanjas (S), Nadja al-Malki och X Alfonso (Cuba). Konserterna hölls på FAC - Fábrica de Arte Cubano – Konstfabriken - vid den gamla järnbron, utom fredagens avslutande konsert som hölls på Salón Rosado de la Tropical, en stor festplats från 40-talet. Den kvällen blev den mest välbesökta med det norska folkbandet Real Ones och kubanska rock/popfavoriten David Blancos. Sist ut var Kubas storhet X Alfonso, ett storartat avslut på kvällen.


La Maza, Släggan

Upphovsperson: Rodriguez, Silvio
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Litteratur, Musik, Kulturmöte och kulturutbyte, Sverige, Kuba
Christina Hagelthorn har översatt denna välkända Silviolåt.
Jag måste tro på mina drömmar/ de drillar fågeln bär i strupen/Jag måste tro, att bergen gömmer/på både rädslorna och stupen.
Jag måste tro på lust och längtan/ jag måste tro förnuftet väger/ emot den dårskap som jag äger/Jag måste tro på min förväntan.
…………..

Amoroso - Silvio på svenska & lite till Svensk-kubansk kulturafton på Fredrikadagen

Upphovspersoner: Björklund, Eva | http://politicalnews.me.
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Litteratur, Musik, Kulturmöte och kulturutbyte, Sverige, Kuba
l Silvio Rodriguez sånger på svenska tolkade av Ann Kristin Hedmark, Erik Steen och Kettil Medélius, det var kvällens huvudattraktion. Ariadne Abreu, kubansk gitarrvirtuos i Sverige öppnaden aftonen och den kubansk författaren i Malmö, René Vázquez Díaz berättade om om svenska storheter i Kubas historia som Fredrika Bremer, smålänningen Herman Norrman porträtterade Kubas nationalhjälte & poet, José Martí, och botanikern Lennart Ekman som kartlade stora dela av den kubanska floran i början av 1900-talet.

Sidor