Sökformulär

Europa

USAs Kubablockad, värre än du tror

Upphovsperson: Cubainformación noticias
Medarbetare: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2018
Ämnesord: USA, Kuba, Europa, Penningtransaktioner, Finansblockad
Att USA blockerar Kubas utrikeshandel är allmänt bekant, men inte att USA tvingar världens banker att betala ”böter” till USA om de handlar med Kuba. Så de inte bara vägrar betalningar till och från Kuba, utan också mellan solidaritetsorganisationer i Europa och till Latinamerika. I september 2017 vägrade en holländsk bank en överföring från en holländsk till en tysk solidaritetsförening: ”genomför inte transaktioner som har direkt eller indirekt anknytning till vissa länder”. Exemplen är många. USAs blockad beräknas ha kostat Kuba 125 miljarder US$ i löpande priser.

Handeln ökar påtagligt trots blockaden

Upphovsperson: La Alborada
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba, Europa, Handel, Diplomatiska förbindelser
USA fortsätter att bötfälla utländska företag som handlar med Kuba. Men handeln med övriga världen ökar ändå. Frankrike, Nederländerna, Tyskland, Italien och EU har skickat företrädare till Kuba. Kanada, Brasilien och Mexiko likaså och Sydkorea. Och Kina och Ryssland, på plats sedan länge. De republikanska presidentkandidaterna lovar att vrida klockan tillbaka. Många delstater pressar på för normaliserade förbindelser. Deras väljare kräver det. Men kongressen håller nog emot, ännu ett tag.

Romerna och vi

Upphovsperson: Chenon, Tiina
Utgivare: Fjärde Världen
Tidskrift/källa: Fjärde Världen
År: 2015
Ämnesord: Romer, Människosyn, Sverige, Europa
I minst 500 år har romerna
jagats i Europa. I Sverige
har nyligen romerna tillerkänts
mänskliga rättigheter.
Europa har utestängt
romer från utbildning,
möjlighet att skaffa bostad
– kort sagt alla medborgerliga
rättigheter. De har
under de värsta tiderna
dödats eller satts i koncentrationsläger.

Afghansk folkvandring – fakta, siffror och trender

Upphovsperson: Ruttig, Thomas
Utgivare: Svenska Afghanistankommittén (SAK)
Tidskrift/källa: Afghanistan-nytt
År: 2015
Ämnesord: Afghanistan, Europa, Flyktingar, Flyktingmottagning
Tema: Afghaner på flykt.
Inströmningen av flyktingar till Europa har ökat enormt i år. De flesta kommer från Syrien, men afghaner utgör den andra största gruppen. Sociala system i mottagande länder har blivit allt hårdare ansträngda, särskilt på lokal nivå. Medborgare, politiker och regeringar har splittrats allt mer i sin synvad gäller att antingen välkomna flyktingarna eller att öka legala och praktiska hinder för dem. Främlingsfientliga grupper har blivit alltmer högljudda i sina krav på att regeringarna intar en mer restriktiv hållning gentemot flyktingarna.
FN uppskattar att 19 procent av de närmare 800 000 flyktingar som korsat Medelhavet i år har varit afghaner, cirka 150 000 personer.

London stärker förbindelserna med Havanna

Upphovsperson: TTC Redaction in Business
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Imperialism, Ekonomi, Handel, Europa, Storbritannien, Kuba
Efter Holland, Frankrike, Tyskland, Spanien m fl var det dags för Storbritanniens utrikesminister Hugo Swire att fara till Kuba för att bättra på förbindelserna. Målet var att bädda för brittiska företags investeringar på Kuba. Storbritannien ville återuppta sin handel och bilaterala kontakter med Latinamerika.

På besök för att normalisera förbindelserna med Kuba. Spanska utrikesministern

Upphovsperson: Rödner, Achim
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Imperialism, Ekonomi, Handel, Europa, Spanien, Kuba
Utrikesminister José Manuel García-Margallo har träffat Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez Parrilla och vicepresidenten Miguel Díaz-Canel under ett besök på Kuba för att förbättra de bilaterala förbindelserna.
Under besöket invigdes ett andra spanskt konsulat i Santiago de Cuba samt ett nytt i Havanna. Besöket har stärkt förbindelserna mellan Spanien och Kuba och ledarna i båda länderna var överens om vikten att fortsätta att normalisera relationerna mellan EU och Kuba.

Svenska liberaler oroadeEU på väg till Kuba

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Imperialism, Spionage och undergrävande verksamheter, Ekonomi, Europa, Sverige, Kuba
För nästan 20 år sedan frös EU förbindelserna med Kuba mot att USA skulle undanta EU-företags Kubaaffärer från sin nya extraterritoriella Helms-Burtonlag*. EU skyddade sina bolags intressen genom att medverka till USAs program för regimskifte. Men sedan flera år har de flesta EU-länder normaliserat sina förbindelser med Kuba. Dock inte Sverige, Polen och Tjeckoslovakien. Men i början av 2014 beslöt EU att inleda förhandlingar med Kuba för normalisering (se Kuba 1.14?). Det har satt fart på liberaler i Sverige som vill öka stödet till de USA-finansierade ”demokratiaktivisterna”.

Kubasolidaritet sommaren 2014

Upphovspersoner: Svensk-Kubanska Föreningen | Cubanos por Cuba | Kommittén Frige De 5
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Internationell solidaritet, Europa, Sverige, Kuba
Årets Sommarkampanj i 5 städer för De 5 fick en lyckad start i Torshälla och fortsatte till Eskilstuna, Västerås, för att avslutas med stor musikalisk och färgsprakande hyllning på Sergels Torg i Stockholm 27 juli. René González och Fernando González som tjänat ut sina straff, reser nu till flera länder i Europa i kampanjen för att tvinga USA att frige de återstående tre kubanska politiska fångarna. Och på Kuba cyklade 5 studenter från 5 länder landet runt för De 5

120 européer på brigad

Upphovsperson: Hillblom, Jennifer
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Internationell solidaritet, Kulturmöte och kulturutbyte, Europa, Kuba
På sommarens europeiska solidaritetsbrigad deltog en grupp svenskar tillsammans med 120 andra från 18 olika länder. Under brigaden arbetade de med bönderna på fälten en del av dagarna, och gjorde studiebesök, hörde föredrag och gjorde en rundresa i landet. En höjdpunkt var att få träffa
Fernando, en av ”De Fem” som frigivits efter 15 års fångenskap i USA, och med en kubansk agent som infiltrerat CIAs stödgrupper och avslöjat metoderna för att försöka destabilisera landet.

EU röstar mot, men deltar i USAs blockad

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Blockader, Imperialism, Europa, Kuba, USA
I höst är det på nytt dags för FNs Generalförsamling att kräva att USA häver blockaden mot Kuba. Det blir 21:a året i rad, förra året vann Kuba med 188 röster – mot 2: USA och Israel. EU röstade för kravet att USA ska häva blockaden men inför nu bankregler som innebär medverkan i blockaden, och EU-länderna accepterar att USA dömer europeiska banker till mångmiljardskadestånd om de handlar med Kuba, och hotar med att utestänga dem från USA.
.

Sidor