Sökformulär

Geopolitik

Venezuela: USAs ockupation hade redan börjat

Upphovsperson: Misión Verdad
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2017
Ämnesord: Venezuela, USA, Imperialism. Folkrättsbrott, Geopolitik
ExxonMobil har slutit kontrakt med Guyana om utvinning av de enorma olje- och gasfyndigheterna inom det så kallade "Liza Project", i venezolanskt territorialvatten. Liza Proyect är världens andra största obrutna oljefält. USAs utrikesminister Rex Tillerson kommer från Exxon Mobil. USAs brådska att störta Venezuelas regering är geopolitisk och geoekonomisk. För USA är det avgörande att kunna kontrollera denna oljetillgång för att vidmakthålla sin globala supermaktsstatus, utmanad av rivaler på tillväxt. För det behövs regimskifte i Venezuela.

USA är offer för sin maktfullkomlighet

Upphovsperson: Esteban Morales
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Imperialism, blockad, Geopolitik, Undergrävande verksamhet
I sin messianism och maktfullkomlighet inbillar sig de styrande i USA att alla andra är idioter. Utmaningen nu för USA är att förhandla med Kuba på jämlik grundval och lika villkor, med full respekt för Kubas självständighet. Inget kan tvinga Kuba till åtgärder som inte ligger i landets intressen. Vi har väntat i över 50 år för att handla med USA, men accepterar inte utpressning för det. Om Obama vill gå snabbare borde han vidta mer intelligenta åtgärder, som Kuba kan godta, som urholkar blockaden. Istället tvärtom, små lättnader för att ensidigt gynna USA:s undergrävande politik för systemskifte.





Kopia av Efter 3 segrar för Kuba: USAs visor, inte ord och handling ...

Upphovsperson: Arnold August
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Nationellt självbestämmande, Socialism, Imperialism, Geopolitik
Diplomatiskt erkännande, bort från terroristlistan, men fortsatt blockad och så få lättnader som möjligt. Obama hoppas att Kubas privata sektor och USA-turister ska medverka till ”demokrati och mänskliga rättigheter”, och behåller blockaden tills Kuba börjat systemskifte. Men kubanerna är inte beredda att ge upp sitt samhällssystem.USAs Kubapolitik hänger ihop med strategin för Latinamerika, att undanröja självständiga regeringar som i Venezuela, Bolivia, Ecuador och även de mer moderata som Argentina och Brasilien. Det skulle vara ett bakslag för hela världen, och återgång till USAs herravälde.




Kalimpong - omstridd oas på gränsen till Tibet

Upphovsperson: Goldstein-Kyaga, Katrin
Medarbetare: Watana (foto)
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2013
Ämnesord: Tibet, Indien, Geopolitik, kolonialhistoria, Turism
Kalimpong är ett gammalt spionnäste och handelscentrum mitt emellan Bhutan och Sikkim inte långt från Tibets gräns. Det är historiskt, kulturellt och politiskt intressant med en vacker natur och hittills relativt lite exploaterat av turister.

Ett nytt ”kallt krig”

Upphovsperson: Hayden, Tom
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Blockader, Geopolitik, Imperialism, Politiska taktiker och strategier, Spionage och undergrävande verksamheter, USA
Det nya ”kalla” kriget riktas sig inte mot en kommunism som hotar att ta över världen, utan andra som hotar USAs världsherravälde. Och nu riktas den gamla dominoteorin mot i flerpartisystem valda ledare som driver en självständig politik. Om USA lyckas fälla en, så faller alla var tanken i kriget mot Vietnam och mot Kuba. Och nu mot Venezuela.
Problemet är att där råder regelrätta flerpartisystem, liksom i andra obekväma länder i Latinamerika. Lösningen är nyliberalismens nydefinition av demokrati som marknadskapitalism. Därmed blir varje form av samhällsegendom, kollektivavtal, matsäkerhet, konsument- och miljöskydd med mera ett hot demokratin. Det nya begreppet den ”folkvalda diktatorn”, fick snabbt genomslag i bolagsmediernas rapportering från Venezuela för att legitimera våldsamma upplopp.

Kuba, Fidel och Celac - det svider!

Upphovsperson: Steinslegger, José
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Blockader, Geopolitik, Antiimperialism, Politiska avtal, Latinamerika, Kuba, USA
När USA 1948 kallade Amerikas statschefer till möte i Bogota, Colombia för att bilda OAS, Amerikanska staternas organisation, var syftet att skapa ett statsförbund under sin egen kontroll. Efter att ha misslyckats med invasionen av Kuba 1961 såg USA till att utesluta Kuba. 6 la ner sina röster: Argentina, Bolivia, Brasilien, Chile, Ecuador och Mexiko. Sedan drabbades flera av dem av USA-ledda statskupper. Nu samlas alla på toppmöte i en organisation utan USA, med Raul Castro som ordförande. OAS generalsekreterare Insulza var där och betygade sin vördnad, liksom FNs dito Ban Ki-moon. Och alla ville prata och fotograferas med Fidel

Celac, Kuba och Obamas dilemma

Upphovsperson: Progreso Semanal
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Blockader, Geopolitik, Handel, Politiska avtal, Latinamerika, Kuba, Västindien, USA
USAs politik ifrågasätts alltmer i Latinamerika. Nästa toppmöte inom USA-ledda OAS - Amerikanska staternas organisation, säte i Washington, uteslöt Kuba 1962 - 2015 kan bli det sista. Det som ägt rum är inget mindre än ett latinamerikanskt och karibiskt uppror mot USAs och Kanadas vägran att i den gemensamma slutdeklaration på senaste toppmötet i OAS kräva att USA häver blockaden mot Kuba. Det kan vara början till slutet på Bushregimens projekt att skapa ett så kallat frihandelsområde (frihet för bolagen, inte för folken) från Kanada i norr till Argentina i söder, men utan Kuba.

I Havanna - Celacs andra toppmöte

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Blockader, Geopolitik, Opinionsbildning, Ekonomi, Handel, Politiska avtal, Latinamerika, Kuba, Västindien, USA
Det var mättat av symbolism, Celacs toppmöte i Havanna 28-29 januari, där stats- och regeringschefer från alla 33 länder i Latinamerika och Karibien träffades under Raul Castros ordförandeskap i denna organisation för alla länder i världsdelen Amerika utom USA och Kanada. Symboliskt att det ägde rum i den republik som mer än någon annan lidit av USAs herravälde i världsdelen. Symboliskt också att en gerillakämpe från bergen, Raul Castro, satte dagordningen. Och att en annan, också legendarisk gerillaledare, Daniel Ortega, företrädde Nicaragua. Och en tredje och en fjärde gerillakämpe, Dilma Roussef och Pepa Mujica, långvarigt fängslade och torterade av USAs allierade, företrädde Brasilien och Uruguay.

Framgångsrikt regionalt samarbete Latinamerika & Karibien i FNs säkerhetsråd

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Fredsengagemang, Geopolitik, Latinamerika, Kuba
Det var Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez som talade för Celac, den Latinamerikanska och Karibiska Gemenskapen i FNs säkerhetsråd. Och det var Argentinas president Cristina Fernandez, säkerhetsrådets augustiordförande, som hade bjudit in Celac till säkerhetsrådets. Rodriguez framhöll Latinamerikas och Karibiens betydelse som ett kärnvapenfritt, fredens område i Amerika och dess stöd för ”varje lands rätt att upprätta sitt eget politiska system, utan att utsättas för hot, angrepp och ensidiga tvångsåtgärder”.

Sidor