Sökformulär

Diskriminering

Utmaningar och möjligheter för kvinnors deltagande

Upphovsperson: Tørholen Kristensen, Karoline
Medarbetare: Halkjaer, Erik (översättare)
Utgivare: Svenska Afghanistankommittén (SAK)
Tidskrift/källa: Afghanistan-nytt
År: 2018
Ämnesord: Afghanistan, Jämställdhet, Diskriminering
Kvinnor har av tradition inte haft möjlighet att delta i det offentliga samtalet i Afghanistan. Detta har ändrats de senaste åren då kvinnor fått en allt större roll på politiska och sociala arenor. Framgångarna har framför allt varit stora på nationell nivå, men på landsbygden ser verkligheten annorlunda ut. Samhället domineras av en patriarkal tradition som förtrycker och diskriminerar kvinnor. Det tar sig uttryck i brist på utbildning, kunskapsöverföring och tillgång till arbetsmarknaden. Det leder också till våld och dålig rättssäkerhet. För att verkligen förstå de utmaningar som afghanska kvinnor står inför krävs en större förståelse för genusbegreppet.

Ett nyfött Kosovo

Upphovsperson: Belcastro, Julia
Utgivare: Fjärde Världen
Tidskrift/källa: Fjärde Världen
År: 2013
Ämnesord: kosovo, Fattigdom, Diskriminering, Nationella minoriteter
”Newborn” står det med stora, tydliga, bokstäver uppradade och målade, i de länders flaggor som erkänt Kosovo, mitt i Pristina. För det är ju precis det som Kosovo är, nyfött och på väg framåt som land och identitet. Luften bjuder på bilavgaser och jag känner av en svag lukt av kol från Kosovos främsta energikälla, kolkraftverket nära staden Obelic, lite utanför huvudstaden.

"Det är mitt land men inte min stat"

Upphovsperson: Ormestad, Catrin
Medarbetare: Ormestad, Catrin (foto) | activestills.org (foto)
Utgivare: Palestinagrupperna i Sverige
Tidskrift/källa: Palestina Nu
År: 2011
Ämnesord: Palestinier, Diskriminering, Israel
Rawia Aburabia är en advokat som är ansvarig för beduinfrågor på Association for Civil Rights in Israel (ACRI). Hon har växt upp som palestinier i Israel. Det har varit ett ständigt brottande med problem som rör identitet, lojalitet och hennes plats i en stat som de flesta israeler anser borde vara judisk. Rawia berättar att hon känt av diskrimineringen mot palestinier i Israel, bland annat då hon blivit trakasserad av den israeliska säkerhetspersonalen på flygplatsen. Hon säger att det är hennes land, men inte hennes stat och att hon hör hemma här.

Grannar - men i skilda världar

Upphovsperson: Ormestad, Catrin
Medarbetare: Wester, Anna (foto) | Ormestad, Catrin (foto)
Utgivare: Palestinagrupperna i Sverige
Tidskrift/källa: Palestina Nu
År: 2011
Ämnesord: Diskriminering, Apartheid, Ockupationer, Judar, Palestinier, Västbanken, Israel
Judar och palestinier lever båda i samma land, men i helt skilda världar. De judiska bosättningarna får stöd av den israeliska regeringen, t.ex. genom skattelättnader. De har rinnande vatten,elektricitet,skolor,asfalterade vägar,sjukvårdskliniker. I motsats till det är inte alla palestinska byar kopplade till el- och vattennätet, vissa har en skola men långt ifrån alla och de har bara tillgång till primärsjukvård. Myndigheterna tillåter inte byarna att bygga sina sjukhuskliniker. På västbanken finns två parallella juridiska system där bosättarna behandlas enligt ett som gäller för israeliska medborgare innanför gröna linjen och palestinierna behandlas enligt ett som är uppbyggt av militära lagar och som systematiskt berövar dem deras mänskliga rättigheter. Även i Jerusalem diskrimineras den palestinska befolkningen. Mindre än tio procent av budgeten investeras i Östra Jerusalem, trots att palestinierna utgör en tredjedel av stadens befolkning.

Rasistiska lagar i Knesset

Upphovsperson: Ormestad, Catrin
Medarbetare: Paq, Anne (foto) | activestills.org (foto)
Utgivare: Palestinagrupperna i Sverige
Tidskrift/källa: Palestina Nu
År: 2011
Ämnesord: Diskriminering, Rasism, Lagstiftning, Apartheid, Israel
Valet till Knesset 2009 gav Israel den mest högerextrema regeringskoalitionen någonsin i landets historia. Det dröjde inte länge innan flera av de nyvalda ledamöterna lade fram kontroversiella lagförslag. Vissa var för extrema för att antas, men många fick stöd av en majoritet i Knesset. Det stora flertalet av de nya lagarna riktar in sig på landets arabiska minoritet och mot palestinierna på de ockuperade områdena, vilket ger ytterligare legitimitet åt den segregering och diskriminering som redan existerar i Israel.

Kvinnorna vid checkpointen

Upphovsperson: Ormestad, Catrin
Medarbetare: Ormestad, Catrin (foto)
Utgivare: Palestinagrupperna i Sverige
Tidskrift/källa: Palestina Nu
År: 2010
Ämnesord: Palestinafrågan, Statlig repression, Sociala och politiska aktivister, Diskriminering, Palestina, Israel
Machsom Watch är en organisation som tagit till sin uppgift att övervaka och dokumentera vad som sker vid checkpointerna på Västbanken. De cirka 250 medlemmarna - alla judiska kvinnor i Israel - hoppas att de genom sin blotta närvaro ska få soldaterna att behandla palestinierna bättre. Daphne Banai och Shirly Kones är två av dessa.