Sökformulär

Palestinier

En natt i flykinglägret

Upphovsperson: Ormestad, Catrin
Medarbetare: Ormestad, Catrin (foto) | Wester, Anna (foto)
Utgivare: Palestinagrupperna i Sverige
Tidskrift/källa: Palestina Nu
År: 2011
Ämnesord: Flyktingläger, Palestinier, Statlig repression, Våld mot muslimer, Israel
Catrin Ormestad berättar om hur Ibrahim Sirhan, en 21-årig student som tagit ett sabbatsår för att hjälpa till i sin familjs livsmedelsbutik, dödades av israeliska soldater i det palestinska flyktinglägret al-Faria tidigt en morgon i juli.

"Det är mitt land men inte min stat"

Upphovsperson: Ormestad, Catrin
Medarbetare: Ormestad, Catrin (foto) | activestills.org (foto)
Utgivare: Palestinagrupperna i Sverige
Tidskrift/källa: Palestina Nu
År: 2011
Ämnesord: Palestinier, Diskriminering, Israel
Rawia Aburabia är en advokat som är ansvarig för beduinfrågor på Association for Civil Rights in Israel (ACRI). Hon har växt upp som palestinier i Israel. Det har varit ett ständigt brottande med problem som rör identitet, lojalitet och hennes plats i en stat som de flesta israeler anser borde vara judisk. Rawia berättar att hon känt av diskrimineringen mot palestinier i Israel, bland annat då hon blivit trakasserad av den israeliska säkerhetspersonalen på flygplatsen. Hon säger att det är hennes land, men inte hennes stat och att hon hör hemma här.

Grannar - men i skilda världar

Upphovsperson: Ormestad, Catrin
Medarbetare: Wester, Anna (foto) | Ormestad, Catrin (foto)
Utgivare: Palestinagrupperna i Sverige
Tidskrift/källa: Palestina Nu
År: 2011
Ämnesord: Diskriminering, Apartheid, Ockupationer, Judar, Palestinier, Västbanken, Israel
Judar och palestinier lever båda i samma land, men i helt skilda världar. De judiska bosättningarna får stöd av den israeliska regeringen, t.ex. genom skattelättnader. De har rinnande vatten,elektricitet,skolor,asfalterade vägar,sjukvårdskliniker. I motsats till det är inte alla palestinska byar kopplade till el- och vattennätet, vissa har en skola men långt ifrån alla och de har bara tillgång till primärsjukvård. Myndigheterna tillåter inte byarna att bygga sina sjukhuskliniker. På västbanken finns två parallella juridiska system där bosättarna behandlas enligt ett som gäller för israeliska medborgare innanför gröna linjen och palestinierna behandlas enligt ett som är uppbyggt av militära lagar och som systematiskt berövar dem deras mänskliga rättigheter. Även i Jerusalem diskrimineras den palestinska befolkningen. Mindre än tio procent av budgeten investeras i Östra Jerusalem, trots att palestinierna utgör en tredjedel av stadens befolkning.

"Vi har lärt oss att göra motstånd utan vapen"

Upphovsperson: Wester, Anna
Medarbetare: Wester, Anna (foto)
Utgivare: Palestinagrupperna i Sverige
Tidskrift/källa: Palestina Nu
År: 2011
Ämnesord: Blockaden mot Gazaremsan 2007-, Ockupationer, Palestinafrågan, Palestinier, Israel, Palestina
Eman Sourani, en 22-årig kvinna, berättar om livet som ung i Gaza. Det är ett liv som har kantats av avsaknad av trygghet, bombanfall och utegångsförbud. Hon säger att den unga generationen aldrig kommer att sluta kämpa för rättvisa och att de har lärt sig göra motstånd utan vapen.

Fokus på Palestina i internationell bokcirkel

Upphovsperson: Persson, Martin
Medarbetare: Forsell, Christian (foto)
Utgivare: Föreningen Bibliotek i Samhälle
Tidskrift/källa: Bis : bibliotek i samhälle
År: 2015
Ämnesord: Palestina, Palestinier, Morgon i Jenin, Susan Abhulhawa, Librarians and Archivists with Palestine (LAP), Bibliotek i samhälle, Palestinagrupperna
Martin Persson rapporterar från en bokcirkel på biblioteket Garaget i Malmö, arrangerad av Librarians and Archivists with Palestine (LAP), Bis och Palestinagrupperna i Lund och Malmö, där "Morgon i Jenin" av författaren Susan Abhulhawa diskuterades. 40 liknande bokdiskussioner arrangerades världen över, bland annat i Palestina, USA och Kanada. Morgon i Jenin handlar om fyra generationers palestinier, från 40-talet fram till 2000-talet och tar sin början i Al-Nakba (katastrofen) 1948, då hundratusentals palestinier fördrevs från sina hem.