Sökformulär

Religion

Quisicuaba - Ett mångreligiöst grannskapsprojekt

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2017
Ämnesord: Kuba, Religion, spiritism, Socialt arbete, mångkultur
I Gamla Havanna finns Quisicuaba, en mångreligiös, spiritistisk församling med en vidlyftig symbolvärld ur tre traditioner, den afrikanska, den spiritistiska och den kristna. Här samsas Jungfru Maria, Buddha och afrokubanska altare, m.fl. religiösa symboler. ”Innanför dörrarna är vi ett religiöst samfund, på gatan är vi ett grannskapsprojekt”, förklarar ordförande. Quisicuaba överbryggar religiösa och kulturella motsättningar, välkomnar alla barn och gamla, kvinnor och män, i alla hudnyanser och särskilt de som har det svårt och söker fotfäste och mening i livet.


I Guds hus i Fisksätra är gemenskap och mångfald i centrum

Utgivare: Fjärde Världen
Tidskrift/källa: Fjärde Världen
År: 2016
Ämnesord: Religion, Kyrkor, Ekumenik, Kulturell mångfald, Sverige
Gemenskap är centralt i Guds hus i Fisksätra.
Kyrkan, som för att rymma den interreligiösa verksamheten är ombyggd och rymmer samlingslokaler, grupprum och ett kyrkorum som används av såväl protestanter som katoliker. I anslutning till kyrkan ska en moské byggas. Miljön är inbjudande med symboler för både muslimsk och kristen tro .

Påven Fransiskus: Kuba Samförståndets Huvudstad

Upphovsperson: Prensa Latina
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba, Ryssland, Religion, Ekumeni
Påven Fransiskus tackade Kubas kommunistparti för att bjudit in honom till det historiska mötet med Patriarken Kirill. Han hyllade Kubas folk och president Raul Castro: ”Om Kuba fortsätter på det här viset kommer det att bli Samförståndets Huvudstad […] där Nord och Syd, Öst och Väst möts […]symbol för ’Nya världens’ hopp”. Han tackade också Patriarken för viljan till samförstånd. Denne hade i sin tur kontakter med ortodoxa kyrkan och församlingen i Havanna, och besökt Fidel Castro i hemmet.

Burmas väg mot demokrati

Upphovspersoner: Elghorn, Anders | Gunnartz, Anders (Foto)
Utgivare: Amnesty International, Svenska sektionen
Tidskrift/källa: Amnesty Press
År: 2014
Ämnesord: Burma, Demokrati, Journalister, Religion, Frihet, Fängelser, Förtryck, Fattigdom
Han är fri idag. Så också hans hustru. Idag vågar Myint Kyaw och Eaint Khaine Oo uttrycka sina tankar i ord och text. Båda är journalister, båda har suttit i fängelse för sina åsikter. Nu när de ett hopp om att få verka i ett fritt, demokratiskt Burma, väl medvetna om att hoppet har tänts förut – och släckts.