Sökformulär

Dalai Lama

Kalachakra For World Peace – hela världens tibetaner samlas

Upphovspersoner: Jansson, Lisa | Tashi
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2011
Ämnesord: Indien, Tibetaner, Buddhism, Dalai Lama
Mer än 250 000 människor från hela världen samlades i Bodh Gaya, Bihar, i nordöstra Indien för att delta i Dalai Lamas undervisning, Kalachakra, 1–10 januari 2012. Omkring 10 000 av dem var tibetaner inifrån Tibet, som trots stora risker tagit sig dit eftersom denna Kalachakra var en av de viktigaste någonsin. Bodh Gaya är platsen där Buddha blev upplyst och det kan ha varit sista gången Dalai Lama höll Kalachakra just här.

Fest och marknad på årsdagen av Dalai Lamas fredspris

Upphovsperson: Jansson, Lisa
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2011
Ämnesord: Sverige, Dalai Lama, Föreningsliv
Lördagen den 10 december 2011 firades Dalai Lamas fredspris med en hel dag fylld av tibetanska traditioner, tibetansk mat, filmvisningar och julmarknad. Initiativet kom från Tibetan Community in Sweden och det var de som höll i aktiviteterna. Syftet var också att samla in medel för att tibetanska barn som växer upp i Sverige ska kunna lära sig mer om sin kultur.

Dalai Lama tecknar konturerna av sin ”Master-plan”

Medarbetare: Månsson, Gustav (översättning)
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2011
Ämnesord: Buddhism, Livsåskådningsfrågor, Dalai Lama
Den 24 september 2011 gjorde den fjortonde Dalai Lama ännu ett uttalande som kommer att ha stor påverkan på inriktningen i framtiden för den institution som han representerar. Det handlar om hans uttalande om förändringen av Dalai Lama-institutionen och reinkarnationssystemet.

Dalai Lamas Norgebesök en politisk hetpotatis

Upphovsperson: Månsson, Gustav
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2014
Ämnesord: Norge, Utrikespolitik, Tibet, Dalai Lama
När Dalai Lama anlände till Norge den 7 maj 2014 för ett kortare besök vägrade norska regeringsrepresentanter att träffa honom. I den våg av protester som följde hävdades att Norge böjt sig för Kinas krav i syfte att normalisera relationerna med stormakten i öst. Trots detta fick Dalai Lama ett varmt välkomnande i den norska huvudstaden.