Sökformulär

Föreningsliv

Solidaritet i handling hösten2018

Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2018
Ämnesord: Svensk-kubanska föreningen, Föreningsliv
Chedagen 2018 firades i Göteborg, Stockholm och Växjö med Giselle Sandar från Kubas Vänskapsinstitut ICAP som talade om Ches betydelse för Kuba idag. I Uppsala talade en kubansk ingenjör, Rolando Perez Martin, på samma tema. I Göteborg medverkade föreningen i Fredsloppet, delade flygblad vid Bokmässan bidrog till ett möte med Kubaner för Kuba, och informerade om brigaden. I Stockholm visades kubansk film 3 kvällar under hösten, samt en fotoutställning och ”Road Movie” Kuba runt; Och i Växjö fortsatte de sin flygbladsutdelning vid Universitetsbiblioteket

Svenska Tibetkommittén deltog i europeisk konferens i Nice

Upphovsperson: Körling, Mia
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2011
Ämnesord: Föreningsliv, Svenska Tibetkommittén
Den 4–6 november 2011, i samband med G20 mötet i Cannes, höll International Tibet Network en konferens med över sjuttio representanter från europeiska Tibetstödgrupper från ett 15-tal länder på sluttningarna ovanför Nice. Under tre hektiska dagar lyftes olika möjligheter fram för att gå vidare med den ständigt aktuella Tibetfrågan. Svenska Tibetkommittén representerades av tre styrelsemedlemmar

Fest och marknad på årsdagen av Dalai Lamas fredspris

Upphovsperson: Jansson, Lisa
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2011
Ämnesord: Sverige, Dalai Lama, Föreningsliv
Lördagen den 10 december 2011 firades Dalai Lamas fredspris med en hel dag fylld av tibetanska traditioner, tibetansk mat, filmvisningar och julmarknad. Initiativet kom från Tibetan Community in Sweden och det var de som höll i aktiviteterna. Syftet var också att samla in medel för att tibetanska barn som växer upp i Sverige ska kunna lära sig mer om sin kultur.

Några av höstens Kubamöten

Upphovspersoner: Tiroler, Zoltan | Berggren, Björn | Möller, Betty | Widén, Tomas | TTC Redaction in Business
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Antiimperialism, Internationell solidaritet, Föreningsliv, Kultur, Sverige, Kuba
På ABF Jönköpings Läns halvårsmöte berättade Svensk-Kubanska om Kuba för 80-talet deltagare. I Sundsvall var det Eva Björklund som talade om ”Kuba i förändring. Är socialism möjlig i en kapitalistisk värld?” för ett drygt 30-tal med många frågor. Kubanska ekonomen Fidel Vascós reste på talarturné till Göteborg, Jönköping och Eskilstuna. Där överlämnade Maud Ekman, landstingsledamot Antonio Guerreros diktsamling från fängelset ”Desde mi altura” på svenska.

Kvinnorna i nya ekonomin

Upphovsperson: Correa, Yenia Silva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Föreningsliv, Ekonomi, Genus och jämställdhet, Kuba
När Kubas kvinnoförbund FMC avslutade sin 9e kongress 8 mars kunde de konstatera att de tillhör de som nått längst i världen i jämställdhet med egenmakt och delaktighet i den politiska makten. Nu gäller det att hävda deras möjligheter när marknadsinslag, kooperativ och egenföretagare ökar. Kvinnorna har fördelar i sin högre utbildning och sin starka ställning som ledare inom kommunal och statlig förvaltning och företag. Men det finns risk i egenföretagande att befästa föreställningar att kvinnor hör hemma inom tjänstesektorn, särskilt hushållstjänster.

Kubasolidaritet hösten 2011

Upphovspersoner: Bergren, Björn | Andersson, Victoria | Tiroler, Zoltan | Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2012
Ämnesord: Antiimperialism, Internationell solidaritet, Föreningsliv, Europa, Sverige, Kuba
Som vanligt var aktiviteten hög på många håll. I Västerås medverkade Svensk-Kubanska i Världskulturfestivalen. I Jönköping hyllades Che Guevara med ett ALBA-möte med ambassadörerna från Bolivia, Kuba, Nicaragua och Venezuela. Vid ett annat möte berättade Björn Kumm om sin bok om Fidel Castro. Medan ”Liberalen” Fredrik Malm ondgjorde sig över att Svensk-Kubanska fick delta på ABFs socialistiska forum i november. Parallellt deltog Kubaner för Kuba i Sverige i det årliga stora mötet för Kubaner för Kuba i Europa som i är ägde rum i Rom.

Årsmöte och fest

Upphovsperson: Österlin, Martin
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2011
Ämnesord: Internationell solidaritet, Föreningsliv, Sverige, Kuba
Svensk-Kubanska Föreningen hade sitt årsmöte 12 mars i Göteborg. En omfattande verksamhet utvärderades med över 100 utåtriktade aktiviteter landet runt och studiecirklar, brigadresor, språkresor, Första Maj deltagande, möten med intressanta kubaner med mera. Årsmötet avslutades med fest med artister som Lisbeth Nowotny, Bernt Andersson och Americo Appiano med sånger av Silvio Rodriguez. Mónica Betancourt och Karla Martínez från Kuba förtrollade med kubansk kammarmusik på fiol och piano.

Sidor