Sökformulär

Kina

Kinas inflytande i Östtimor

Upphovsperson: Tommy Pollák
Utgivare: Föreningen ett Fritt Papua | Östtimorkommittén
Tidskrift/källa: Merdeka & ÖsttimorInformation
År: 2019
Ämnesord: Östtimor, Kina, Aid policy
Fram till den indonesiska invasionen av Östtimor 1975 levde en del etniska kineser i Östtimor. De var till stor del aktiva inom handeln.
Under ockupationen stödde Kina indirekt, men i begränsad omfattning, frihetskampen. Efter återupprättandet av självständigheten 2002 har Kina gett Östtimor utvecklingsbistånd. Det har till stor del varit i form av mycket synliga byggnader för myndigheter, men knappast bidragit till utveckling av ekonomin eller människors levnadsförhållanden.

Örlogsbesök från USA, Kina och Indonesien

Upphovsperson: Pollák, Tommy
Utgivare: Föreningen ett Fritt Papua | Östtimorkommittén
Tidskrift/källa: Merdeka & ÖsttimorInformation
År: 2016
Ämnesord: Östtimor, USA, Kina, Indonesien, Sjukvård, örlogsfartyg
För sjöfarten har Timor ett strategiskt läge vid sjövägen mellan Indiska Oceanen och Stilla havet. Därför är det naturligt att örlogsflottor regelbundet rör sig i dessa farvatten. USA:s marin övar ofta i området och avlägger i samband med dessa övningar besök i Dili.

Vad händer i Tibet i dag ?

Upphovsperson: Gyatso, Tencho
Medarbetare: Witén, Magnus (översättning)
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2011
Ämnesord: Tibet, Kina, Statlig repression
Besökare, som rest i Tibet nyligen, berättade att det fanns nästan inga västerländska turister i de tibetanska områdena, men däremot såg de stora skaror av kinesiska turister.
Vanliga tibetaner lever i rädsla, omgivna av beväpnade poliser och under ständiga hot om att bli fängslade av myndigheterna för nästan vad som helst.

Kinas före detta president Hu Jintao åtalad för folkmord i Tibet

Medarbetare: Månsson, Gustav (översättning)
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2013
Ämnesord: Tibet, Kina, RÄTTSVETENSKAP/JURIDIK, Folkmord
Kinas före detta president Hu Jintao åtalad för folkmord i Tibet. Samtidigt fortsätter kinesiska säkerhetsstyrkor att under vapenhot förtrycka det tibetanska folket I denna pressrelease från 10 oktober 2013 berättar Spaniens stödkommitté för Tibet, Comité de Apoyo al Tíbet, att en spansk domstol gått med på att åtala Kinas förre President Hu Jintao för folkmord. Redan år 2008 lämnade stödkommittén enligt principen universell jurisdiktion in anmälningar mot åtta kinesiska ledare i sviterna av upploppen i Tibet samma år.

Allt är inte guld som glimmer : Den sanna historien om den smutsiga guldkedjan

Upphovspersoner: König, Jakob | Wingborg, Mats
Utgivare: Swedwatch | Svenska Kyrkan | Fair Trade Center
Tidskrift/källa: Swedwatch Report
År: 2011
Ämnesord: Indien, Kina, Arbetsmiljö, Gruvindustri, Arbetsvillkor
Guld är lyx. Men vägen från gruva till smycke är kantad av miljöproblem, korruption, barnarbete och dåliga arbetsvillkor. Ingen har koll på den smutsiga guldkedjan.

En ny rapport från Swedwatch, Svenska kyrkan och Fair Trade Center visar att kunskapen kring miljömässiga och sociala risker i guldbranschen är dålig. Spårbarheten för guld är i det närmaste obefintlig, och detta faktum används av företagen som argument för att det är omöjligt att ta ansvar för problemen kring utvinningen.

Många av de smycken som säljs på Albrekts Guld, Guldfynd och Hallbergs guld är tillverkade i en frizon i Bombay där man riskerar avsked om man engagerar sig fackligt. Anställningsvillkoren ärosäkra och i praktiken har de anställda ingen möjlighet att klaga eller verka för förbättringar.

Ett annat känt arbetsmiljöproblem inom smyckestillverkning i låglöneländer är förekomsten av lungsjukdomen silikos (stendammslunga). De svenska smyckeskedjorna Iduna och Smycka har inte gjort någon kartläggning av underleverantörsledet, än mindre besökt någon underleverantör.

Swedwatch rekommenderar företagen att arbeta aktivt med de branschinitiativ som finns för att öka spårbarheten, och kontrollera hela produktionsledet. Konsumenter bör fråga efter certifierat Fairtrade-guld när vi handlar guldsmycken.

Kära läsare

Upphovsperson: Eriksson, Sofia
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2009
Ämnesord: Ockupationer, Nationella befrielsekamper, Kina, Tibet, Statlig repression, Politiska grymheter
Den 10 mars 2009 markerade 50-årsminnet av den tibetanska nationella resningen samt ettårsminnet av starten på den våg av övervägande fredliga protester, som svept över den tibetanska högplatån och som mötts av brutala tillslag av kinesiska säkerhetsstyrkor.
I sitt traditionella tal den 10 mars var Dalai Lamas ord skarpare än på länge och han anklagade Kina för att ha förvandlat Tibet till ”ett helvete på jorden”.

Sidor