Sökformulär

Kulturmöten

Kubansk Film på Zita 2015

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Film, ungdom, Kulturmöten, Romantik, Frihetskamp
Detta fjärde år på Zita visades "Gott Uppförande" av Ernesto Daranas, årets bästa på Kuba 2014, om bråkstaken Chala 11 år, och följder av 90-talets ekonomiska kris. "Inställt flyg" av Rigoberto López, en romantisk kärlekshistoria mellan Paris och Havanna, med tillbakablickar på 60-talet. I "Kanariefågelns Öga" av Fernando Pérez skildras känsligt den barndom som formade en av Latinamerikas legendariska frihetskämpar och poeter, José Martí . Från USA kom "From Ghost Town to Havana" av Eugene Corr och Roberto Chile, som följer knatteligan från Oakland till möte med Havannas motsvarighet.


Shambala – myt eller verklighet ?

Upphovsperson: Björk, lars
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2014
Ämnesord: Nepal, Resor, Kulturmöten
År 1992 öppnades flera områden med tibetansk kultur i Norra Indien och Nepal för begränsad turism. Våren samma år besökte Lars Björk Mustang i norra Nepal. Detta är Lars personliga resebetraktelse som tar upp frågan om existensen av det mystiska kungariket Shambala vars historiska bakgrund fortfarande är höljd i dunkel.

Möten med fantastiska människor !

Upphovsperson: Blakeslee, Joy
Medarbetare: Rothenborg, Malin (översättning och foto)
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2014
Ämnesord: Tibetaner, Kulturmöten, Intervjuer
Joy Blakeslee är författare och lärare, specialiserad inom mänskliga rättigheter, historia och läs- och skrivkunnighet. Hon lever i södra Kalifornien och har arbetat inom medborgarrättoch som lärare för utbildningsdepartementet i New York. Blakeslee har besökt Indien många gånger och är djupt imponerad av styrkan, viljekraften och andligheten hos det tibetanska folket. På uppmaning av Dalai Lama skrev hon boken ”Ama Adhe: The Voice That Remembers” som publicerades första gången 1997. Här är hennes historia om hur det tibetanska folket fick sin plats i hennes hjärta.

Spännande möten på resan till Dharamsala

Upphovsperson: Goldstein-Kyaga, Katrin
Medarbetare: Jansson, Lisa (foto)
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2015
Ämnesord: Tibet, Indien, Kulturmöten, Kulturutbyte, Kulturmöte och kulturutbyte, Resor
I mars gick den första resan med Närmare Tibet och Svenska Tibetkommittén till Dharamsala. Direkt när gruppen landade i Delhi så fick de träffa Dalai Lama. Här berättar Katrin Goldstein-Kyaga, som var med som sakkunnig från Tibetkommittén, om sin upplevelse av resan.