Sökformulär

Lettland

Ett nytt Argentina

Upphovsperson: Warlenius, Rikard
Utgivare: SAC - Syndikalisterna
Tidskrift/källa: Arbetaren
År: 2009
Ämnesord: Lettland, Sverige, Bank- och finansfrågor, Ekonomisk politik, Imperialism
När den största demonstrationen i Lettland sedan självständigheten 1991 hölls i Riga i början av 2009 borde det ha varit mot Sveriges regering protesten riktades. De stenar som i de påföljande kravallerna kastades mot parlamentshuset i Riga borde,
om alls, ha slängts mot riksdagshuset på Blasieholmen.

IMF-kravaller i Lettland

Upphovsperson: Weman, Jon
Utgivare: SAC - Syndikalisterna
Tidskrift/källa: Arbetaren Zenit
År: 2009
Ämnesord: Sverige, Bank- och finansfrågor, Politiska institutioner, Offentlig sektor, Lettland, Ekonomisk politik, Arbetsmarknad, Kravaller, Ekonomiska institutioner
Den 14 januari 2009 utbröt protester i Riga mot de nedskärningar som följer av en överenskommelse med Internationella valutafonden, IMF. Den innefattar bland annat lönesänkningar för anställda i offentlig sektor men är desto mer förmånligt mot svenska storbanker. Sverige är även en av överenskommelsens huvudfinansiärer.

Grattis, Lettland

Upphovsperson: Warlenius, Rikard
Utgivare: SAC - Syndikalisterna
Tidskrift/källa: Arbetaren
År: 2009
Ämnesord: Lettland, Bank- och finansfrågor, Sverige, Ekonomiska kriser, Imperialism
"I måndags besegrade Lettlands herrlandslag för första gången någonsin Sveriges i ishockey. VM-matchen spelades i Postfinance Arena i schweiziska Bern och slutresultatet blev med 3–2 efter en svag svensk försvarsinsats.
I en annan del av verkligheten – på en plats som också mycket väl skulle kunna kallas för en postfinansiell arena – pågår en annan kamp mellan våra länder.
Sverige har fört spelet i de två första perioderna – men allt kan hända: Ska Lettland avstå från att devalvera sin valuta och därmed, förmodligen, rädda någon eller några av de svenska storbankerna från förstatligande?"