Sökformulär

Protester

Den ständigt viktiga frågan till Kinas regering: Var är den rätta Panchen Lama? – Och därför vill Kina kontrollera tibetanska lamors reinkarnationer

Upphovsperson: Körling, Mia
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2012
Ämnesord: Tibet, Svenska Tibetkommittén, Protester
I ett regnigt Stockholm den 25 april 2012 samlades Tibetan Community in Sweden med Svenska Tibetkommittén och ett fåtal tappra supportar för att genomföra en ljusceremoni för den 11:e Panchen Lama Gedhun Choekyi Nyima som fyllde 23 år samma dag. Panchen Lamorna är de näst viktigaste reinkarnerade andliga ledarna i Tibet. På Sergels Torg fladdrade gula, svarta och vita ballonger för att fira Hans Helighets födelsedag, på marken framför kulturhuset stod också skrivet med ljus: ”CHINA WHERE IS PANCHEN LAMA?”.

Krismöte i Dharamsala – omvärlden måste ingripa nu

Upphovsperson: Jansson, Lisa
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2012
Ämnesord: Tibet, Protester, Internationell solidaritet
95 män, kvinnor och ungdomar har tänt eld på sig själva i Tibet, av ren desperation för att förtrycket ökar och för att omvärlden ska reagera. Den tibetanska exilregeringen behöver hjälp från de internationella Tibetorganisationerna att mobilisera politiker världen över för att kräva en dialog med Kina. Och det är bråttom
Mer än 200 delegater från supportgrupper i 43 länder samlades i Dharamsala 16–18 november 2012. Dalai Lama och premiärminister Lobsang Sangay hade kallat till extra möte på grund av den kritiska situationen i Tibet. Svenska Tibetkommittén var där.

Att inte leka med elden

Upphovsperson: Tsundue, Tenzin
Medarbetare: Månsson, Gustav (översättning)
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2011
Ämnesord: Tibet, Protester
Den tibetanske buddhistmunken Phuntsok var känd bland sina vänner som en blyg novis. Ända tills en eftermiddag då han dränkt i fotogen gick ut mitt i gatan och satte eld på sig själv. Polis sprang fram till Phuntsok, slog honom till marken med järnrör och släckte elden. Men då hade 20-åringen redan slukats av lågorna.

Modet hos en tibetansk munk och hans kinesiska advokat

Medarbetare: Witén, Magnus
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2011
Ämnesord: Tibet, Statlig repression, Protester, Religiösa institutioner, Sociala medier
Fortfarande hörs inga nyheter om den tibetanske lärde munken Jigme Guri, som greps av den kinesiska polisen den 20 augusti 2011 i Tsoe, ett tibetanskt område i Gansuprovinsen. Jigme Guri, som även är känd som Labrang Jigme (från namnet på hans kloster, Labrang), är den första tibetanen i Tibet som spelat in och lagt upp ett videoklipp på Youtube utan att undanhålla sin identitet. I klippet ger han en detaljerad beskrivning av hur han utsatts för tortyr i fängelset och han beskriver även sin ångest över den kinesiska politiken som förs mot Dalai Lama.

Sidor