Sökformulär

Kulturarv

Dags för satsning på järnvägen

Upphovsperson: Jan Strömdahl
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2018
Ämnesord: Kuba, kommunikation, Järnväg, Ekologisk hållbarhet, Restaurering, Kulturarv
Kubas järnväg var den första i Latinamerika och sjua i världen och Kuba det mest järnvägstäta i världen, dock huvudsakligen för sockerfrakt. Men åka tåg på Kubaön är idag ungefär lika svårt som i Europa över nationsgränserna. Och billigare men mycket långsammare. Nu satsar Kuba på järnvägen. På Järnvägsunionen – järnvägsmyndigheten – fick vi höra om den förbättring av hela systemet som startade 2009. Det är också en folkbildningsuppgift eftersom många olyckor sker vid de obevakade övergångarna. Den 100-åriga linjen Havanna-Santiago de Cuba är 830 km med 168 övergångar.

Om Gamla Havanna, Intervju med Havannas Stadsantikvarier

Upphovsperson: Randy Alonso
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2017
Ämnesord: Kuba, Gamla Havanna, renovering, Kulturarv
Eusebio Leal, Havannas Stadsantikvarie, världsberömd för upprustningen av Gamla Havanna, av Unesco utsett till Världsarv, berättar om vad som drivit och inspirerat honom: om Fidel som storartad försvarare för utopin; att eftersträva de omöjliga; att utan historia finns ingen framtid, allt måste granskas, det värdefulla bevaras, som när ett träd beskärs; om Kulturarvet, det materiella, andliga, moraliska, som spänner från individen, familjen och deras rötter till; om att vinna ungdomen; om att alla måste rymmas och alla som vill få bidra.



Unga USA-kubaner vill till Kuba

Upphovsperson: Christine Vaple
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba, USA, Kulturarv, Kulturkonflikt, Familjefrågor, Invandrare
Ett kubanskt par från New York besökte kvinnans mor i Miami och sa att de tänkte boka en resa till Kuba. ”Absolut inte, ni kan inte åka”, sa modern. Föräldrar grips av ångest vid tanken på att barnen besöker Kuba. ”Du kommer att bli arresterad. Dina dollar tar regeringen. Du kommer att bli hjärntvättad av kommunisterna.” Så kan det låta när CubaOne, skickar unga USA-kubaner till Kuba, på samma sätt som Birthright Israel skickar judisk ungdom till Israel.


Kuba kommer inte att falla!

Upphovspersoner: Vltchek | André
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
År: 2016
Ämnesord: Imperialism, Antiimperialism. Motstånd, Kulturarv, Kuba - USA
Jag vet inte vem som har hittat på ryktena om att Kuba nu – efter Obamas besök - helt tappat kompassen och kan kollapsa när som helst. Spekulationerna ökar och vissa vänsterkretsar i USA och Europa har redan förväxlat dem med verkligheten. Jag körde genom hela landet, ville ta reda på om kubanerna var medvetna om det dödliga hotet från norr? Kubanerna vet. De kommer inte att ge efter och de kommer inte att förråda revolutionen.



60 år av kinesiskt vanstyre – en argumentation för kulturellt folkmord i Tibet

Upphovsperson: Månsson, Gustav
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2012
Ämnesord: Tibet, Kultur, Kulturarv, Folkmord, Brott mot Mänskliga Rättigheter
I International Campaign for Tibets (ICT) djupgående rapport 60 Years of Chinese Misrule – Arguing Cultural Genocide in Tibet argumenterar den internationella lobbygruppen övertygande för att vad som kan kallas ett kulturellt folkmord har begåtts och fortsätter att begås i Tibet. Vad värre är, ICT finner tecken på att ett konventionellt folkmord återigen kan komma att begås på världens tak i en inte alltför avlägsen framtid.

Kulturarv på utförsäljning

Upphovsperson: Jansson, Lisa
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2014
Ämnesord: Tibet, Kulturarv, Turism
Kinesiska turister i busslaster som fyller de buddhistiska templen i Lhasa, vägspärrar och beväpnad militär, övervakningskameror och ständig oro och misstanke mellan människor.Kinas ökande intrång är en ständigt pågående förnedring och marknadsföringen av Tibet som turistmål för kineser ett växande problem. Tibet har blivit Kinas Disneyland och det gör ont att se. Samtidigt försöker den tibetanska befolkningen behålla sin värdighet, identitet och positiva inställning till livet.

Historia digitaliseras för framtiden

Upphovsperson: Jansson, Lisa
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2014
Ämnesord: Tibet, Informationsresurser, Arkiv, Kulturarv
Tibet Museum har i uppgift att bevara och sprida kunskap om den tibetanska kulturen och situationen i Tibet. Museet drivs av Departementet för information och internationella relationer (DIIR) på exilregeringen i Dharamsala sedan 1998. De jobbar nu med att digitalisera hela den samlade skatten på runt 40 000 bilder, så att de ska finnas tillgängliga för omvärlden och framtida generationer.

Sidor