Sökformulär

Mänskliga rättigheter

Freedom House om Östtimor

Upphovsperson: Gabriel Jonsson
Utgivare: Föreningen ett Fritt Papua | Östtimorkommittén
Tidskrift/källa: Merdeka & ÖsttimorInformation
År: 2019
Ämnesord: Östtimor, Mänskliga rättigheter
Forskningsinstitutet Freedom House, som arbetar med att främja demokrati världen över, utger årligen rapporter om tillståndet i världens länder vad gäller politiska rättigheter och medborgarnas frihet. Östtimor kategoriserades 2018 som ett fritt land efter att året innan ha varit ett delvis fritt land

FNs Människorättsråds periodiska granskning

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2018
Ämnesord: Kuba, FN, Mänskliga rättigheter
I många år drev USA och allierade kampanj mot Kuba i FNs MR-kommission, och bortsåg från egna anfallskrig, utomrättsliga avrättningar, tortyr etc.
Kommissionen ersattes av ett nytt MR-råd med en periodisk, systematisk, objektiv granskning av alla medlemsländer. I de granskningarna visar sig Kuba uppnå bland de bästa betygen. Så berömde rådsflertalet Kubas ”goda praktik, hälsovård, utbildning, social trygghet, kultur, social delaktighet, frihetliga klimat, öppna process med civilsamhällets organisationer i hela i landet, och den positiva roll Kuba spelar i det nya MR-rådet.

MR-dagar i Jönköping: Lågt i tak

Upphovsperson: Svensk-Kubanska Föreningen, Jönköping
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2017
Ämnesord: Kuba, Sverige, Mänskliga rättigheter, Demokrati, Censur
9–11 november arrangerades Mänskliga Rättighetsdagar i Jönköping. Svensk-Kubanska tyckte det var naturligt att vara med. Så i våras skickade vi förslag på ett seminarium: ”Mänskliga rättigheter i Palestina och Kuba” med föredrag av en kvinnlig präst i Svenska Kyrkan med personlig erfarenhet från bägge områdena.
Men arrangörerna ville inte, för Kuba ”ställer sig inte bakom de mänskliga rättigheterna”, vilket visar deras okunskap om FNs Människorrättsråds positiva utvärdering av Kuba.

En 3:e period för Evo?

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2017
Ämnesord: Bolivia, Demokrati, Mänskliga rättigheter
Boliva har presidentval 2019 och har som de flesta länder i Amerika USAs presidentialistiska system där statschefen väljs separat och bara får väljas om en gång, till skillnad från vårt parlamentariska system där ett folkvalt parlament utser regeringschef, och kan välja samma om och om igen. Nu krävs att grundlagsdomstolen ska ogiltigförklara texten om högst 2 mandatperioder, som inskränker de mänskliga rättigheterna: varje människas rätt att bli vald. Då kan Evo Morales fortsätta 2019, Stora folkliga demonstrationer har hållits i flera städer som stöd för detta.

Evo Morales:10 budord för att bygga en bättre värld

Upphovsperson: Evo Morales
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2017
Ämnesord: Bolivia, Latinamerika, Deltagande Demokrati, Mänskliga rättigheter, Jämlikhet
På massmötet i Vallegrande 8 oktober lade Evo Morales lade fram 10 Budord: ” ett viktigt budskap till de nya generationerna för att bygga en bättre värld, mer jämlik, utan invaderare och invaderade, utan massförstörelsevapen, där militärutgifterna styrs om till fattigdomsutrotning, där välfärden erkänns som mänsklig rättighet, där bankerna inte bestämmer, med verklig och deltagande demokrati, utan härskarklasser finansdynastier. En värld där politiken står i livets tjänst med etiskt och moraliskt ansvar, där de murar rivs som splittrar människor och folk och ……..

Travesti på Obamas tal till Kubas ”civilsamhälle”

Upphovspersoner: Strömdahl | Jan
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
År: 2016
Ämnesord: Mänskliga rättigheter, Demokrati, Kuba - USA
Vad skulle Raul Castro kunna säga till vid ett svarsbesök i Washington, hösten 17: Jag är oerhört stolt över det demokratiska, förhållandevis jämlika, jämställda och hållbara samhälle vi lyckats bygga upp trots en långvarig och aggressiv ekonomisk blockad från västvärlden och ett plötsligt sammanbrott för sovjetblocket. Jag vill inte föreslå att länderna i Nord ska ändra sina system, men jag kan konstatera att där finns stora demokratiska brister och stora orättvisor på grund av kapitalets makt.

Brodern Obama

Upphovsperson: Castro, Fidel
Medarbetare: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
År: 2016
Ämnesord: Mänskliga rättigheter, Demokrati, Medier, Kuba - USA
Efter Obamas stora tal till Kubas ”civilsamhälle”, skrev Fidel Castro en ironisk artikel om den världsbild ”Brodern Obama” la fram: En värld där ursprungsfolken aldrig funnits, där USA ”på sitt sätt” också bekämpat apartheid och där Kuba som arvtagare till slaveriet har samma rasistiska samhälle som USA. Fidel vände sig skarpt mot Obamas uppmaning att glömma historien, glömma sin erfarenhet av USAs 50-åriga krigföring, när USA öppet håller fast vid regimskiftesmålet.

Presidenternas presskonferens i Havanna

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
År: 2016
Ämnesord: Mänskliga rättigheter, Demokrati, Medier, Kuba - USA
Båda presidenternas tal är värda att läsa. Men med tanke på att Obama talar för den supermakt som bryter mot folkrätten, fortfarande blockerar Kuba, och har stora problem hemmavid när det gäller mänskliga rättigheter, är kanske det mest intressanta att samlade internationella medier inte ställde några sådana frågor till honom utan bara till Castro. Men det är också intressant att se hur Obama lägger orden, till och med att han är enig med Castro om att de sociala rättigheterna också är mänskliga.






Rätten till liv

Upphovsperson: Zoltan Tiroler
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Mänskliga rättigheter, Kuba, Tredje Världen
Jag har rest mycket i 3:e världen och fastnat vid tankar på den mest grundläggande av rättigheter - rätten till liv. Den undergrävs i stora delar av världen, inte bara i fattiga länder, av Svält och hunger, Bristande hälsovård, Våld och droger, Politiskt våld.
Kuba är något annat: Inga undernärda barn. Gratis hälsovård. Våld och droger är sällsynta, kvinnor kan röra sig fritt. Ingen tortyr, inga försvinnanden. Folk kan lita på varandra och leva tryggt i ett relativt jämlikt samhälle.

Liberalisera Kubas ekonomi - för vem?

Upphovsperson: Manuel E. Yepe
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: USA-Kuba, Marknads-, plan- och blandekonomi, Socialism, Mänskliga rättigheter
Obamas mål är ”att främja normaliseringen av förbindelserna”. Men det är ju inte ”normalt” att kräva kapitalistiskt regimskifte av grannlandet, för att motsvara USAs syn på ”mänskliga rättigheter”, synonyma med deras kapitalistiska system. Och som utifrån FNs MR-definitioner uppnås i högre grad i Kuba. 2011 deltog kubanerna i 163 000 mycket demokratiska folkliga rådslag 2011 med i revideringen av färdplanen för förändringar inom socialismen.

Sidor