Sökformulär

Diplomatiska förbindelser

Obama kommer att behandlas med respekt

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: USA-Kuba, Imperialism, Diplomatiska förbindelser
Kubas budskap: ”Obama kommer att behandlas med all respekt. Besöket gör det möjligt för honom att förstå Kubas verklighet och bredda samarbetet.” Men för ”normalisering” krävs att USA häver blockaden och återlämnar Guantanamo. USA-finansierade ”dissidenter” anklagade Obama för att ”legitimera regimen”. Obama förlängde presidentordern som anger Kuba som ”Hot mot USAs nationella säkerhet” och mångmiljonböter utfärdades för utländska företag för handel med Kuba.

Precis som Coolidge: Obama talar om förändring

Upphovsperson: Christine Vaple
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: USA-Kuba, Imperialism, Politisk historia, Diplomatiska förbindelser
USA-presidenten Calvin Coolidge besökte Kuba 1928 för att tala om ”framåtskridande” och ”goodwill” gentemot Kuba, en omstart efter nästan 30 års herravälde med USA-tillsatta diktatorer. Men det var tom retorik. Obamas presidentbesök i Kuba är det första på 88 år. Han hoppas kunna säkra sitt eftermäle som den som satte punkt för mer än 50 år av hätsk USA-politik, och en mer bestående och genomgående förändring.

Handeln ökar påtagligt trots blockaden

Upphovsperson: La Alborada
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba, Europa, Handel, Diplomatiska förbindelser
USA fortsätter att bötfälla utländska företag som handlar med Kuba. Men handeln med övriga världen ökar ändå. Frankrike, Nederländerna, Tyskland, Italien och EU har skickat företrädare till Kuba. Kanada, Brasilien och Mexiko likaså och Sydkorea. Och Kina och Ryssland, på plats sedan länge. De republikanska presidentkandidaterna lovar att vrida klockan tillbaka. Många delstater pressar på för normaliserade förbindelser. Deras väljare kräver det. Men kongressen håller nog emot, ännu ett tag.

Kuba och Frankrike startar ett nytt kapitel

Upphovsperson: Granma
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba, Frankrike, Handel, Diplomatiska förbindelser
Franska miljöministern Ségoine Royal välkomnade Kubas president Raul Castro och hans ministrar till Paris med en ceremoni vid Triumfbågen. På eftermiddagen gick Raul på röda mattan in i Elyséepalatset där president François Hollande omfamnade honom. Sedan undertecknades avtal om handel, samarbete, en fransk utvecklingsbyrå i Havanna med mera. Raul Castro tackade för franska regeringens stöd för skuldbetalningsavtalet med Parisklubben. Sen blev det galamiddag.

Ny Kuba-ambassadör

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
År: 2016
Ämnesord: Diplomatiska förbindelser
I mars kom Kubas nya ambassadör till Stockholm. Hon heter Rosario Navas Morata, är utbildad jurist och har haft många chefsposter på Kubas Utrikesdepartement: på Sydamerikasektionen, avdelningen för de Alliansfria länderna, Kubas UNESCO- kommission, Europaavdelningen mm. Hon har också varit ambassadör i Angola 1976, Belgien, Luxemburg, EU, Spanien, Polen. Hon konstaterar nöjt att under 2015 har de bilaterala förbindelserna med Sverige förbättrats.Diplomater och affärsfolk trängs med turisterna i Havanna

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Kuba, Handel, Politiska avtal, Diplomatiska förbindelser
De har nu kommit från Japan, Frankrike, England, Danmark, Italien, Holland för att förbättra kontakterna med ön som plötsligt verkar mer lovande. Francois Hollande blev inte bara förste franska president som besökt Kuba sedan 1902, han kom också på EUs vägnar för att få fart igen på de täta förbindelser som på USAs uppmaning bröts av EU 2003. Också Sverige bryter sin långvariga isolering och har skickat en delegation till Havanna. Under tiden var Raul Castro på besök hos påven i Vatikanen.Förhandlingar USA - Kuba: Diplomatiska förbindelser - med respekt

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Kuba, USA, Diplomatiska förbindelser
De 17 december beslöt Kubas och USAs presidenter att inleda förhandlingar om att återuppta de diplomatiska förbindelser som USA avbröt 1961 inför militärinvasionen i Grisbukten. Obama konstaterade att USAs blockad mot Kuba inte lyckats tvinga fram regimskifte så det var dags att ändra strategi. Förhandlingar inleddes i januari och i maj tog USA bort Kuba från sin terroristlista och tillät bankservice för Kubas beskickning. Fortsatta förhandlingar ska behandla USAs önskemål om obegränsad tillgång till Kubas civilsamhälle. Parterna räknar med att dessa och andra återstående frågor kan klaras av under sommaren och diplomatiska förbindelser och ambassader upprättas. Normalisering kan dock bara ske när USAs hävt blockaden och lämnat ockuperad mark i Guantanamo.


Andra förhandlingsomgången Kuba-USA

Upphovsperson: Gomez, Alejandro
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Blockader, Diplomatiska förbindelser, USA-Kuba
Den 21 januari inledde chefsförhandlaren från USA Roberta Jacobson, statssekreterare på USAs utrikesdepartement, och Josefina Vidal, chef för kubanska utrikesdepartementets USA-avdelning, förhandlingar som syftar till att upprätta de diplomatiska förbindelser som USA avbröt 1961. Kuba understryker att de måste grundas på FN-stadgan och Wienkonventionen om diplomatiska relationer och utgå från jämlika parter, ömsesidighet, utan att inkräkta på folkens rätt till oberoende och självbestämmande. Kuba prioriterar sitt krav att raderas från listan över länder som stöder terrorism, vilket Obama också ställde i utsikt den 17 december, men som han ännu i mars inte lyckats finna en lösning på, trots målsättningen att klara av den innan Amerikatoppmötet i Panama 9-11 april.

Intervju med Kubas chefsförhandlare Josefina Vidal. Blockaden har inte hävts

Upphovsperson: Escobar, Cristina
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Blockader, Diplomatiska förbindelser, USA, Kuba
Många tror att USA har hävt blockaden. Så är det inte. Bara kongressen kan häva den, men presidenten har stora möjligheter att bevilja undantag och har nu modifierat tillämpningen inom vissa områden. Det har börjat med vissa lättnader för US-amerikaner och företag, men han kan ge tillstånd till omfattande handel och transporter i båda riktningarna. I USA kritiseras Obama för att ha givit efter för Kuba utan att få något i gengäld - tvingat Kuba ändra sin inhemska politik. USA har inte ändrat sina strategiska mål på Kuba – regimskifte - bara taktiken. Kubanerna är redo att utveckla förbindelser trots olika samhällssyn, det är de vana vid. Men fullständig normalisering kommer att ta tid.