Sökformulär

Politisk historia

På Karl Marx Teatern i Miramar Stor 90-årsgala för Fidel Castro

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba, Fidel Castro, Kultur, Politisk historia, Revolution
På stora Karl Marxteatern i Miramar spelade barnteatergruppen La Colmenita upp Kubas historia tillägnad Fidel och José Martí, med stöd av Buena Vistas legendariska stjärna Omara Portuondo. På första parkett satt Fidel med två presidenter, Raúl Castro, Kuba och Nicolás Maduro, Venezuela. Allsång med ”Cuba que linda es Cuba” satte punkt. Hyllningar har kommit från hela världen, böcker har givits ut, en hemsida öppnats, och seminarier hållits.

Utdrag ur Fidel Castros tal

Upphovsperson: Vaple, Christine
Medarbetare: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
År: 2016
Ämnesord: Politisk historia, Kuba
Fidel Castro besökte kongressen och framhöll i ett kort tal till de tusen ombuden att inga förändringar kan göras utan folket. Och varnade för den kanske största faran för dagens värld, de moderna vapnens förstörelsekraft som hotar freden och kan omöjliggöra mänskligt liv på dess yta. ”Men de kubanska kommunisternas idéer visar på att om vi arbetar med engagemang och värdighet, så kan vi på denna vår jord producera de materiella tillgångar och den kultur mänskligheten behöver.”





Ett elfte dokument

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: USA-Kuba, Imperialism, Förhandlingar, Politisk historia
Ytterligare ett dokument från april 1963. Ett PM riktat till CIA-chefen: ”Donovan Cuban Negotiations”. James B Donovan hade i Kuba förhandlat fram frigivning av nio dykare och en missionär från USA, och frigivning av 22 USA-medborgare till i slutet av april. Donovan och Washingtonadvokaten John E. Nolan hade samtalat länge med Fidel Castro: ”en mycket intelligent, listig och relativt stabil politisk ledare med stark drivkraft”.

Fientligheter och förhandlingar

Upphovsperson: Elier Ramírez Cañedo
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: USA-Kuba, Imperialism, Förhandlingar, Politisk historia
För drygt ett år sedan publicerades i USA ”Den dolda historien om förhandlingar mellan Washington och Havanna”. Nu finns ett kubanskt perspektiv på förhistorien: ”10 dokument för att förstå närmandet mellan USA och Kuba”. Trots USAs fiendskap har förhandlingar ägt rum, och Kuba har alltid velat uppnå ett mer civiliserat förhållande grannar emellan. USAs har dock aldrig övergivit sitt strategiska mål: regimskifte i Kuba.

Precis som Coolidge: Obama talar om förändring

Upphovsperson: Christine Vaple
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: USA-Kuba, Imperialism, Politisk historia, Diplomatiska förbindelser
USA-presidenten Calvin Coolidge besökte Kuba 1928 för att tala om ”framåtskridande” och ”goodwill” gentemot Kuba, en omstart efter nästan 30 års herravälde med USA-tillsatta diktatorer. Men det var tom retorik. Obamas presidentbesök i Kuba är det första på 88 år. Han hoppas kunna säkra sitt eftermäle som den som satte punkt för mer än 50 år av hätsk USA-politik, och en mer bestående och genomgående förändring.

Kontakter har förekommit hela tiden

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: USA-Kuba, Förhandlingar, blockad, Politisk historia

Alltsedan USA 1961 bröt med Kuba har hemliga kontakter och möten ägt rum, parallellt med våldsamma hot från norr. Carter slöt avtal om intressekontor 1977. Reagan (1980-88), övervägde att bomba ön, och ingrep militärt i Nicaragua, El Salvador och hela Centralamerika. Och invaderade Grenada. Kubas stöd till Angola tvingade USA och Sydafrika till fredsförhandlingar. När Kubas handelspartner kollapsat skärpte Bill Clinton den ekonomiska krigföringen mot Kuba.

I Västsahara intet nytt

Upphovsperson: Walan, Sofia
Tidskrift/källa: Västsahara
År: 2014
Ämnesord: Västsahara, Ockupationer, Politisk historia
När jag genom Kristna Fredsrörelsens samarbetsorganisation AFAPREDESA, hör om situationen i Västsahara är det som om tiden har stått still, året fortfarande är 1914 och en parafras av Erich Maria Remarques bok ”På Västfronten Intet Nytt” är den mest träffande beskrivningen av läget.

Uttalande om mänskliga rättigheter i Indonesien

Upphovsperson: Jonsson, Gabriel
Utgivare: Föreningen ett Fritt Papua | Östtimorkommittén
Tidskrift/källa: Merdeka & ÖsttimorInformation
År: 2014
Ämnesord: Demokrati, Yttrandefrihet, Militärer, Indonesien, Östtimor, Västpapua, Politisk historia, Mänskliga rättigheter
Inför Indonesiens presidentval den 9 juli skickade East Timor and Indonesia Network i USA ut ett öppet brev med rubriken ”Uttalande till Indonesiens kommande regering om mänskliga rättigheter (MR)” riktat till det nyvalda parlamentet och den tillträdande presidenten. Brevet undertecknades av 29 internationella och nationella organisationer, däribland Föreningen ett fritt Papua och Östtimorkommittén.

Sidor