Sökformulär

Frankrike

Ignacio Ramonet ”100 timmar med Fidel” 4e utgåvan: “2 timmar till!”

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2018
Ämnesord: Kuba, Fidel Castro, Journalistik, Spanien, Frankrike, Censur
Den nya upplagan lanserades 15 maj på kubanska Kulturarbetarföbundet UNEAC med tillägg från ett sista samtal med Fidel Castro 13 december 2013, ”2 timmar till med Fidel”, samt en artikel 2014 om hur Ramonet – efter 1a utgåvan – inte bara utestängdes från de tidningar han arbetat för i många år – El País som krönikör och Le Monde Diplomatique som chefredaktör – utan också togs bort från deras arkiv. Efter honom berättade Eugenia Palomares Ferfales om sin uppväxt som ett av de barn som Celia Sánchez tog hand om i Sierra Maestra, och tog med som sina egna till Havanna.Kuba och Frankrike startar ett nytt kapitel

Upphovsperson: Granma
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba, Frankrike, Handel, Diplomatiska förbindelser
Franska miljöministern Ségoine Royal välkomnade Kubas president Raul Castro och hans ministrar till Paris med en ceremoni vid Triumfbågen. På eftermiddagen gick Raul på röda mattan in i Elyséepalatset där president François Hollande omfamnade honom. Sedan undertecknades avtal om handel, samarbete, en fransk utvecklingsbyrå i Havanna med mera. Raul Castro tackade för franska regeringens stöd för skuldbetalningsavtalet med Parisklubben. Sen blev det galamiddag.

Under en bro i Paris

Upphovspersoner: Jansson, Lisa | Jansson, Lisa (foto)
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2015
Ämnesord: Tibetaner, Frankrike, Flyktingar, Asylsökande
När Sonam flydde från Tibet visste han inte om han skulle få asyl i Europa. Det är svårt att få hjälp här trots att de som flyr riskerar sina liv för att komma undan det kinesiska förtrycket. Några länder har dock förstått allvaret i situationen och i Frankrike står tibetaner högt upp på migrationsmyndigheten Ofpras prioriteringslista för asyl. Men tillvaron som flykting i Paris blir ett oväntat möte med Europa.

Kulturell dialog i Paris.

Upphovspersoner: Pebaqué, Yvonne | Juventud Rebelde
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2011
Ämnesord: Kultur, Frankrike, Kuba
Den kubanska kulturens värderingar som grund för identitetsskapande, traditioner och källa till livsglädje var det centrala temat i dialogen i den franska huvudstaden mellan franska och kubanska intellektuella i början av oktober. Gilbert Brownstone, ordförande för Brownstone Art Foundation, donerade 120 verk från sin samling - Picasso, Pisarro, Lichtenstein, Duchamp, Warhol, Miró - till Kubas Nationalmuseum.

Historisk bakgrund: uppror straffas hårt

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2010
Ämnesord: Haiti, Politisk historia, Frankrike, USA, Imperialism
1791 ledde före detta slaven Toussaint Louverture en halv miljon slavar i uppror mot franska kolonialmakten. Det var det första afrikanska befrielsen från slaveriet, och utmanade såväl de gamla som de nya kolonialisterna. Frankrike invaderade, USA blockerade, men haitianerna gav avgörande stöd till Simon Bolivar och Latinamerikas befrielse. De har fått betala dyrt för detta sedan dess. Frankrike krävde mångmiljardersättning för förlorade slaginkomster, USA invaderade gång på gång och krossade alla självständighetssträvande. Så blev den första fria slavstaten Latinamerikas fattigaste.

Brahim Mokhtar, Polisariorepresentant: ”Sveriges ordförandeskap i EU är viktigt”

Upphovsperson: Thunberg, Lena
Tidskrift/källa: Västsahara
År: 2009
Ämnesord: Sverige, Marocko, Naturresurser, Frankrike
"Sverige har under ordförandeskapet i EU en möjlighet att klargöra unionens relationer med Marocko. Vi har ingenting emot att EU har relationer med Marocko, men de får inte bryta mot internationell lag, vilket kan innebära att våra naturresurser plundras!" säger Brahim Mokhtar, Polisarios representant i Norden.

Nafaa Salem Mohamed: ”Världen har övergivit oss”

Upphovsperson: Thunberg, Lena
Tidskrift/källa: Västsahara
År: 2009
Ämnesord: Marocko, Västsahara, USA, Våld och konflikter, Frankrike, Internationellt bistånd, Mänskliga rättigheter, Flyktingar, Information, kommunikation och media
"Vi är övergivna, bortglömda, icke-prioriterade av FN, EU och media. Vi har ställt upp på alla krav, visat tålamod och gett allt. Nu har vi kommit till den absoluta gränsen. Nu finns det inget mer att ge och inget mer att vänta. Vi har förstått budskapet."

FN:s matbistånd är en katastrof

Upphovsperson: Thunberg, Lena
Tidskrift/källa: Västsahara
År: 2009
Ämnesord: Marocko, Västsahara, Våld och konflikter, Frankrike, Internationellt bistånd, Flyktingar
"Varför har inte FN-organet World Food Programme ett särskilt matbistånd för långvariga konflikter? Nu har man i alla dessa år skickat ett katastrofbistånd till flyktingarna med samma innehåll som till människor som befinner sig i en katastrofsituation under en kort tid. Det är faktiskt skandal", menar Mildred Thulin, tidigare riksdagsledamot (c).

Sidor