Sökformulär

Politiska avtal

Colombias utrikesminister tackar Kuba

Upphovsperson: Cartas desde Cuba
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2017
Ämnesord: Kuba, Colombia, Fredsengagemang, Politiska avtal, Internationell solidaritet
”Jag tror att colombianerna aldrig kommer att nog kunna tacka Kubas regering för deras oförtröttliga samarbete för fredsöverenskommelsen mellan Colombias regering och FARC-EP för ett år sedan”, sade utrikesminister Maria Angela Holguin i ett tal i Argentina. Och om den nyliga fredsöverenskommelsen mellan gerillan FARC-EP och Colombias regering sa hon att ”Kubas roll var avgörande från början och fortsätter att vara det idag”, i fråga om de pågående förhandlingarna med den ELN, som påbörjades i Ecuador i februari.

Svenskt ”Demokratistöd till Kuba”

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2017
Ämnesord: Kuba, Sverige, Utvecklingssamarbete, Politiska avtal
Ska Sverige lära kubaner demokrati och mänskliga rättigheter? Efter regeringsbeslutet om ”Kubasamarbetet” frågade Dick Emanuelsson SIDAs chef för Europa och Latinamerika om det så kallade PAO-stödet ska fortsätta, dvs SIDA-pengar till svenska riksdagspartier för att främja broderorganisationer i andra länder, i Kuba samma organisationer som USA stöder, dvs direkt inblandning i andra länders inre angelägenheter. Och fick svaret: ”Det är för tidigt att säga vilka aktörer som kommer att omfattas av strategin.” Alltså…

USA ska studera Kubas lungcancervaccin

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Kuba - USA, Vetenskap och forskning, Handel, Politiska avtal, Blockader
För första gången kan forskare i USA få tillgång till det banbrytande cancervaccin som utvecklats på Kuba. Efter 55 års blockad kan forskare i USA få en första glimt av den kubanska läkekonstens framsteg. Ett av de mest framstående är det vaccin som dämpar lungcancertumörers tillväxt. Det är resultatet av den handelsdelegation som New Yorks guvernör Andrew Cuomo ledde till Havanna i maj. Vaccinet har patenterats i Kuba, Europa, Asien, Latinamerika samt USA och Kanada och de kubanska forskarna utreder nu om Cimavax kan användas mot andra cancerformer.

Diplomater och affärsfolk trängs med turisterna i Havanna

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Kuba, Handel, Politiska avtal, Diplomatiska förbindelser
De har nu kommit från Japan, Frankrike, England, Danmark, Italien, Holland för att förbättra kontakterna med ön som plötsligt verkar mer lovande. Francois Hollande blev inte bara förste franska president som besökt Kuba sedan 1902, han kom också på EUs vägnar för att få fart igen på de täta förbindelser som på USAs uppmaning bröts av EU 2003. Också Sverige bryter sin långvariga isolering och har skickat en delegation till Havanna. Under tiden var Raul Castro på besök hos påven i Vatikanen.



När kommer det svenska erkännandet?

Upphovsperson: Valtonen, Arto
Utgivare: Föreningen Västsahara
Tidskrift/källa: Västsahara
År: 2014
Ämnesord: Västsahara, Politik, Politiska avtal, Politiker, Afrika
I december 2012 beslutade den svenska riksdagen att Sverige ska erkänna Västsahara. Det verkställde dock inte Alliansregeringen – men nu finns det en ny regering. Föreningen Västsahara ställde frågan om vad ett svenskt erkännande av Västsahara skulle komma att betyda på ett seminarium på Inspiration Världen i september i Stockholm före det svenska valet. Frågan besvarades av Peter Weiderud, förbundsordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet, Bodil Ceballos, tidigare riksdagsledamot (MP) och nuvarande EU-parlamentariker, Aliyen Kentawi, representant för befrielserörelsen POLISARIO i Sverige samt Rabab Amidane, västsahariska som lever i exil i Sverige.

Kuba, Fidel och Celac - det svider!

Upphovsperson: Steinslegger, José
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Blockader, Geopolitik, Antiimperialism, Politiska avtal, Latinamerika, Kuba, USA
När USA 1948 kallade Amerikas statschefer till möte i Bogota, Colombia för att bilda OAS, Amerikanska staternas organisation, var syftet att skapa ett statsförbund under sin egen kontroll. Efter att ha misslyckats med invasionen av Kuba 1961 såg USA till att utesluta Kuba. 6 la ner sina röster: Argentina, Bolivia, Brasilien, Chile, Ecuador och Mexiko. Sedan drabbades flera av dem av USA-ledda statskupper. Nu samlas alla på toppmöte i en organisation utan USA, med Raul Castro som ordförande. OAS generalsekreterare Insulza var där och betygade sin vördnad, liksom FNs dito Ban Ki-moon. Och alla ville prata och fotograferas med Fidel

Celac, Kuba och Obamas dilemma

Upphovsperson: Progreso Semanal
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Blockader, Geopolitik, Handel, Politiska avtal, Latinamerika, Kuba, Västindien, USA
USAs politik ifrågasätts alltmer i Latinamerika. Nästa toppmöte inom USA-ledda OAS - Amerikanska staternas organisation, säte i Washington, uteslöt Kuba 1962 - 2015 kan bli det sista. Det som ägt rum är inget mindre än ett latinamerikanskt och karibiskt uppror mot USAs och Kanadas vägran att i den gemensamma slutdeklaration på senaste toppmötet i OAS kräva att USA häver blockaden mot Kuba. Det kan vara början till slutet på Bushregimens projekt att skapa ett så kallat frihandelsområde (frihet för bolagen, inte för folken) från Kanada i norr till Argentina i söder, men utan Kuba.

I Havanna - Celacs andra toppmöte

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Blockader, Geopolitik, Opinionsbildning, Ekonomi, Handel, Politiska avtal, Latinamerika, Kuba, Västindien, USA
Det var mättat av symbolism, Celacs toppmöte i Havanna 28-29 januari, där stats- och regeringschefer från alla 33 länder i Latinamerika och Karibien träffades under Raul Castros ordförandeskap i denna organisation för alla länder i världsdelen Amerika utom USA och Kanada. Symboliskt att det ägde rum i den republik som mer än någon annan lidit av USAs herravälde i världsdelen. Symboliskt också att en gerillakämpe från bergen, Raul Castro, satte dagordningen. Och att en annan, också legendarisk gerillaledare, Daniel Ortega, företrädde Nicaragua. Och en tredje och en fjärde gerillakämpe, Dilma Roussef och Pepa Mujica, långvarigt fängslade och torterade av USAs allierade, företrädde Brasilien och Uruguay.

Lyckat brasilianskt statsbesök trots hätsk mediekampanj

Upphovsperson: Tiroler, Zoltan
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2012
Ämnesord: Internationell solidaritet, Politiska avtal, Brasilien, Kuba
Inför Brasiliens president Dilma Rousoffs statsbesök på Kuba drev bolagsmedier i Brasilien en hetskampanj. Men de fick kraftiga mothugg och statsbesöket visade hur nära vän även Lulas efterträdare är med Kuba. Brasiliens utrikesminister Antonio Patriota gav USA ett tjuvnyp: ”Vad vi kan se råder det ingen nödsituation [vad gäller mänskliga rättigheter] i Kuba. Det finns andra omständigheter som är mycket mer bekymmersamma, inklusive situationen på Guantanamo.” [USAs tortyrläger på ockuperad kubansk mark].

Kuba-Venezuela 10 års samarbete: Till ömsesidig nytta

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2011
Ämnesord: Rättvis handel, Ekonomisk utveckling och tillväxt, Politiska avtal, Kuba, Venezuela
När Hugo Chavez vann presidentvalet 1997 utvecklades kontakterna snabbt med Kuba. När kuppmakarna förde bort president Chavez 2002 gick informationen ut i världen via Kuba och kuppen frustrerades. De sociala program - missioner - som började 2003 med tusentals kubanska läkare, tandläkare, sköterskor blev avgörande för den bolivarianska revolutionens överlevnad. Och Kuba fick ett stort andningshål i USAs förkvävande blockad. Venezuela har blivit Kubas främsta handelspartner med ett utbyte på i snitt motsvarande 30 miljarder kronor per år.

Sidor