Sökformulär

kultrurell identitet och gemenskap

En annan värld här bredvid

Upphovspersoner: Reif Larsen | Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2018
Ämnesord: Kuba, USA, Turism, Kultur, Egenart, Kulturmöte, kultrurell identitet och gemenskap
Kuba knappt 18 mil från Key West, det kunde lika gärna vara 180. Plymothbilar från 50-talet, Ladabilar från 70-talet, polska Fiat från 80-talet, åsnekärror, en och annan Peugeot. Som om allt som funnits också fanns kvar.
Folk är så vana vid att köa att det inte finns några köer, bara människor som står där och snackar, som av en händelse även i väntan på en buss eller bankomaten.
Parkerna fylls inte av alkoholister och knarkare, utan internet. Vi kunde gå omkring sent på kvällarna, Kuba är en trygg plats, väldigt låg brottslighet. Och staden Havanna löjligt fotogenial.

Kuba är inte ett normalt land

Upphovsperson: ”Joven Cuba”
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2017
Ämnesord: Kuba, Samhällsliv, kultrurell identitet och gemenskap
Kuba är ett väldigt otypiskt land, men borde det sträva efter att vara normalt? Vad är ett normalt land i Latinamerika? Om kubaner får frågan vad de skulle vilja ha, skulle många säga ”det normala”, dvs snabbmat, internet och i princip allt det de ser i filmer från den rika världen. Om samma fråga ställs till en dominikan, en guatemaltek eller en salvadoran skulle de förmodligen säga utbildning, hälsovård och annat som vi redan har i Kuba. Vad vi eftersträvar kan variera mycket, och som regel tar vi det som redan uppnåtts för givet.

Att (få) tala för sig själv – behovet av strategiska satsningar för inkludering av samiska röster, erfarenheter och vetenskaplig kompetens

Medarbetare: Hojem, Åge
Utgivare: Fjärde Världen
Tidskrift/källa: Fjärde Världen
År: 2015
Ämnesord: Samer, kultrurell identitet och gemenskap, Ursprungsfolk och mångfald
Apropå kritiken mot regeringens satsning på ett nytt nationellt kunskaps- och resurscentrum mot rasism vid Göteborgs universitet har vi som samer – forskare, konstnärer, kulturutövare, lärare, renskötare, aktiva i det samiska och det svenska samhället – några ord att tillföra.

Romerna: I folkhemmets skugga

Upphovsperson: Tiina, Shenon
Medarbetare: Riwkin, Anna | Langhammer, Björn
Utgivare: Fjärde Världen
Tidskrift/källa: Fjärde Världen
År: 2015
Ämnesord: Romer, Accepterad Rasism, Rasism och främlingsfientlighet, Förtryck, Ursprungfolk och mångfald, kultrurell identitet och gemenskap
Vi besökte utställningen ”Ett gott hem för alla” på Moderna Museet i Stockholm. En utställning om romernas situation i Sverige under 1900-talet. Kärnan i utställningen bygger på två fotografers bilder: Anna Riwkin och Björn Langhammer.