Sökformulär

Kulturmöte

En annan värld här bredvid

Upphovspersoner: Reif Larsen | Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2018
Ämnesord: Kuba, USA, Turism, Kultur, Egenart, Kulturmöte, kultrurell identitet och gemenskap
Kuba knappt 18 mil från Key West, det kunde lika gärna vara 180. Plymothbilar från 50-talet, Ladabilar från 70-talet, polska Fiat från 80-talet, åsnekärror, en och annan Peugeot. Som om allt som funnits också fanns kvar.
Folk är så vana vid att köa att det inte finns några köer, bara människor som står där och snackar, som av en händelse även i väntan på en buss eller bankomaten.
Parkerna fylls inte av alkoholister och knarkare, utan internet. Vi kunde gå omkring sent på kvällarna, Kuba är en trygg plats, väldigt låg brottslighet. Och staden Havanna löjligt fotogenial.

Muralmålning i Santiago de Cuba

Upphovsperson: Tomas Kruse
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2017
Ämnesord: Bildkonst, Kulturmöte, Sociala och politiska aktivister
Santiago de Cuba och dess Kulturverkstad har i över tjugo år stått värd för Internos, Internationella Muralmålningsbiennalen. I januari 2016 kom deltagare från Spanien, Tyskland, USA, Dominikanska Republiken, Danmark som tillsammans med en grupp kubanska konstnärer också gjorde en 20 meter lång muralmålning på Casa Africa på temat ”Ingen människa är en ö”. Kulturverkstans ledare Israel Tamayo organiserade tankestorm- och skissdagar och studiebesök i staden till olika möjliga väggar.


Turismen ökar

Upphovsperson: Christine Vaple
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba, Resande, Transporter, Kulturmöte
Siffrorna visar stadig uppgång för Kubas turistindustri. Enligt ONE, Kubas ”Statistiska centralbyrå”, kom under första halvåret 2016, 2 147 919 utländska turister, en ökning med 11.7% jämfört med förra året. Kanada leder, följt av utlandskubaner och USA, som ökar med 61% trots att resor där fortfarande hämmas av restriktioner. Flygbolag som Condor, Air Berlin och Eurowings har ökar turisterna från Europa. Senaste nyheten är direktflyg från USA.

Kubansk TV-kanal i USA

Upphovsperson: Paquita Armas Fonseca
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba, USA, Information, Media, Kultur, Kulturmöte
Sedan i juni sänder Cuba Max TV i USA, i samarbete med Kubas Radio och TV, RTV Comercial och satellitleverantören Dish Networks. Tanken är dygnetruntsändningar med Kubaproducerade program. De räknar de med att nå tusentals tittare. Kubas mest populära buskisprogram tänks gå hem med sin kombination av skratt och eftertanke. Det blir också musikprogram och kubansk film som prisbelönta Conducta – Gott uppförande – och den fina naturserien Habitat.

Internationella Martíkonferensen: Med alla för allas väl

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba, Världen, Kulturmöte, Medmänsklighet
2a Internationella Martikonferensen avslutades i Havanna 28 januari, José Martís födelsedag 1853. Bland talarna fanns Uruguays f.d. president José Mujica, befrielseteologen Frei Betto, journalisten Ignacio Ramonet. De 600 deltagarna kom från 45 länder. ”De av oss som kallar oss vänster, måste återkomma till Martí, revolutionären, författaren, ’medmänsklighetens apostel’, sa Mujica.”Han bygger en bro mellan de gamla ledarna för Latinamerikas frihetskamp och de utmaningar vi står inför idag […] vi måste skapa en ny kultur för sann mänsklig frigörelse som utmanar världsmakternas ickekultur - det är en kamp för livet. ”

Tibetanskt mode i Harper’s Bazaar

Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2013
Ämnesord: Tibet, Kulturmöte, Mode
Redaktionen hittade detta spektakulära modereportage i Harper’s Bazaar, gjort i Tibet 2010 och kunde inte låta bli att visa våra läsare deras tolkning av tibetansk kultur. Modellen är dock kinesisk.
ur Harper’s Bazaar Indonesia November 2010.
Photo: Nicoline Patricia Malina
Fashion Stylist :Michael Pondaag

Havannas Konstbiennal sedan 1984

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Konst, Kulturmöte, Bildkonst, Stadsliv
Biennalen etablerades 1984 för att ge plats för konstnärer som inte var välkomna på de extravaganta biennalerna i Europa. Den visar konsten som en kraft i samhället - varken vara eller varumärke. Havannabiennalen utmärks varken av butiksutställning eller kändisparader. Den var först inriktad på konst från Latinamerika och Karibien, men redan med andra biennalen – långt innan globaliseringen slagit igenom – beredde Havanna plats för Asien och Afrika. Nu anses den vara ett av världens främsta fora för konst från ”Tredje världen” - även om konstnärer från andra länder också kan delta.

Havannas 12e Konstbiennal: Mitt i staden, Mitt i världen

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Konst, Kulturmöte, Bildkonst, Stadsliv
Med Konstbiennalen i maj - juni blev Havanna ett friluftsgalleri. Konst och uppträdanden från 44 nationer fyllde gator och torg från Gamla Stans ut till centrum och förorter. Bland alla kubaner vimlade konstnärer, volontärer, kuratorer, utländska samlare och journalister. På Bellas Artes visades en samling kubanska världsnamn inom modernismen som Wifredo Lam och enastående 1900-talskonstnärer som René Portocarrero, Amelia Peláez, Antonia Eiriz och den nya generation som kunnat bryta igenom USA-blockad, som Manuel Mendive, Roca, Tomás Sánchez med flera som nått högt på världsmarknaden.