Sökformulär

Rasism och främlingsfientlighet

Romerna: I folkhemmets skugga

Upphovsperson: Tiina, Shenon
Medarbetare: Riwkin, Anna | Langhammer, Björn
Utgivare: Fjärde Världen
Tidskrift/källa: Fjärde Världen
År: 2015
Ämnesord: Romer, Accepterad Rasism, Rasism och främlingsfientlighet, Förtryck, Ursprungfolk och mångfald, kultrurell identitet och gemenskap
Vi besökte utställningen ”Ett gott hem för alla” på Moderna Museet i Stockholm. En utställning om romernas situation i Sverige under 1900-talet. Kärnan i utställningen bygger på två fotografers bilder: Anna Riwkin och Björn Langhammer.

Rasistisk folkräkning och våld i Burma

Upphovsperson: Rydström, Olof
Medarbetare: Persson, Henrik
Utgivare: Fjärde Världen
Tidskrift/källa: Fjärde Världen
År: 2014
Ämnesord: Rasism och främlingsfientlighet, Burma, Fattigdom, aktivism, Människorättsaktivister
Vad händer i Burma/Myanmar? Fjärde Världen har träffat en av Burmas ledande människorättsaktivister som tvingas leva i exil i Storbritannien. Samtidigt har svenska biståndsorganisationen SIDA varit med och finansierat en rasistisk folkräkning.

Kärrtorp väckte Sverige

Upphovsperson: Persson, Henrik
Utgivare: Fjärde Världen
Tidskrift/källa: Fjärde Världen
År: 2013
Ämnesord: Sverige, Rasism och främlingsfientlighet, Nazism, Rasism, Social ojämlikhet, Antirasism och antifascism, Demonstrationer
Det var en mäktig känsla att finnas bland alla de tusentals människorna på Kärrtorps Idrottsplats den 22 december 2013. Över hela landet var det liknande manifestationer. Budskapet var tydligt: Sverige handlar om något annat än vad rasisterna tror.

Kubanska sociologer i Malmö: Vilken väg går EU?

Upphovsperson: Sältenberg, Hansalbin
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2011
Ämnesord: Politik, Sociala frågor, Utbildning och skola, Rasism och främlingsfientlighet, Sverige, Kuba
Vilken väg går EU? Det undrar två unga sociologer som tillbringat tre och en halv månad på Malmö Högskola som har ett utbyte med Havannas Universitet inom ramen för Linnaeus-Palme-programmet. Aimée och Clarisbel, 29 respektive 27 år, har vidareutbildat sig på Institutionen för internationell Migration och Etniska Relationer. De kom under valkampanjen: ”Vi fick se den etniska konflikt som Sverige och Europa upplever.Vi undrar hur det kommer att sluta, om de nyfascistiska rörelserna i Europa kommer att växa sig starkare.” Men de lovordar Malmö Högskola där de bland annat läst postkolonial teori.

Sidor