Sökformulär

Storbritannien

Utbildning en prioritet från revolutionens första dager

Upphovsperson: Bernard Regan
Medarbetare: Louise Österlin
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
År: 2019
Ämnesord: Kuba, utbildning, lärare, Storbritannien
Utbildningen – en priortet från revolutionens första dagar
I diktatorn Batistas Kuba 1953 var det 44 procent av barnen mellan 6 och 14 år som inte gick i skolan. Och bara 17 procent av ungdomarna mellan 15 och 19 år gick i skolan. Av en befolkning på drygt 7 miljoner var en miljon analfabeter. Men revolutionen ändrade allt, skriver Bernard Regan från den brittiska Cuba Solidarity Campaign.

Kubanska parlamentariker, Varmt välkomnade i Westminster

Upphovsperson: Peter Widén
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2018
Ämnesord: Kuba, Storbritannien, Parlament, Politiskt utbyte
Sex kubanska parlamentariker besökte Storbritannien i november. Labourpartiets ledare Jeremy Corbyn tog emot och 25 brittiska parlamentariker deltog i mötet som Cuba Solidarity Camping (CSC) (Svensk-Kubanskas motsvarighet) ordnat med parlamentsgruppen för Kubakontakt (APPGC). Sedan en träff med Alan Duncan, minister för Europa- och Amerikakontakt, och med baronessan Hooper, ordförande i parlamentsgruppen för Latinamerikakontakt.

London stärker förbindelserna med Havanna

Upphovsperson: TTC Redaction in Business
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Imperialism, Ekonomi, Handel, Europa, Storbritannien, Kuba
Efter Holland, Frankrike, Tyskland, Spanien m fl var det dags för Storbritanniens utrikesminister Hugo Swire att fara till Kuba för att bättra på förbindelserna. Målet var att bädda för brittiska företags investeringar på Kuba. Storbritannien ville återuppta sin handel och bilaterala kontakter med Latinamerika.

Parlamentariker kräver Rättvisa för De 5

Upphovsperson: Widen, Tomas
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Politiker, Terrorism, Storbritannien, Sverige, Politiska fångar, Rättsskandaler, Kuba, USA
Kampen för De 5 kubanska politiska fångarna i USA börjar - efter 15 år – väcka viss uppmärksamhet i Europa. Under våren har 71 brittiska parlamentariker, 21 EU-parlamentariker och 11 svenska skrivit till USAs utrikesminister Kerry och till kongressen.
De 21 EU- parlamentarikerna, samtliga tillhörande vänstergruppen GUE/NGL krävde frihet för De 5 och åberopade bl. a. uttalandet från FN:s Arbetsgrupp för undersökning av godtyckliga fängslanden. De 11 svenska riksdagsledamöterna skrev till kongressen i anslutning till aktionen 5 dagar för De 5 i Washington 1-5 maj.

Hjältemod och medmänsklighet Fallet med De 5 kubanerna Stort intresse för facket på Kuba

Upphovsperson: Tiroler, Zoltan
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Terrorism, Internationell solidaritet, Storbritannien, Politiska fångar, Rättsskandaler, Kuba, USA
I början på mars höll International Commission of inquiry into the case of the Cuban Five en tvådagarskonferens i London om De 5 kubaner som i Miami dömts till långa fängelsestraff för att de avslöjat och förhindrat terrordåd mot Kuba på 90-talet. Terrorn från USA har pågått i över 50 år med 713 attentat, varav 56 efter 1990, och har kostat hundratals kubaner livet. Kommissionens internationellt framstående jurister hörde vittnen och analyserade den rättsprocess som utdömts av såväl FNs särskilda arbetsgrupp mot godtyckliga fängslanden som Amnesty. Och drog samma slutsats att rättegången inte hållits inför en oberoende och opartisk domstol enligt Internationell rätt, och att ingen av De 5 begått något våldsbrott, eller utfört något arbete riktat mot USA.

Njutbart besök: the Royal Ballet i Havanna

Upphovspersoner: Echarry, Irina | Jaksjö, Eva (övers.)
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2009
Ämnesord: Kuba, Dans, Storbritannien, Kulturmöte och kulturutbyte
När Londons ”Royal Ballet” gästspelade på Garcia Lorca teatern i Havanna direktsändes föreställningen också och kunde ses på improviserade filmdukar stöttade av gamla lastbilar vid Capitoleums trappor. Där började folk samlas runt halv åtta på kvällen för att hitta en bekväm plats och kunna avnjuta denna unika föreställning.

Utan att se sig om: kubansk stjärndansare hos The Royal Ballet

Upphovsperson: Jaksjö, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2009
Ämnesord: Kuba, Dans, Kulturhistoria, Storbritannien
I samband med att Londons ”Royal Ballet” gästspelade i Havanna släpptes också den kubanske stjärndansaren Carlos Acostas självbiografi på Kuba. Det började i en överbefolkad, sliten bostad i Gamla Havanna: fattigdomen, breakdans, skolk, snatteri och så en händelse som förändrade allt. Han kom in på balettskolan.

Sidor