Sökformulär

Brottslighet

Bokpresentation: Gå vilse

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2017
Ämnesord: Kuba, Spanien, Utvandring, Invandring, Främlingskap, Brottslighet, Litteratur
Vad innebär det? Att välja fel väg, förlora sig själv. Det handlar René Vázquez Díaz roman om: ett mångfasetterat persongalleri av vilsegångna kubaner i förskingringen: en litterär kock som försvarat Angola mot Sydafrikas invasion, en förälskad överstyrman (kvinna), en förskjuten man med författardrömmar, en sörjande svartsjuk kvinna, två övergivna söner, en krogmadam med flera urspårade existenser i Málaga och Marseille och i Sverige en före detta hemlig agent. Det blir en starkt fängslande historia.

Medialt tyst om högerterror i Venezuela

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2017
Ämnesord: Venezuela, Opinionsbildning, Undergrävande verksamhet, Brottslighet, Imperialism, Sabotage
Många har reagerat på svenska massmediers sällsynt partiska rapportering om vårens och sommarens händelseutveckling i Venezuela. Oppositionens stora demonstrationer har rapporterats men inte deras uppenbara högreklasskaraktär. Chavisternas minst lika stora men folkliga samlingar har förbigåtts med tystnad. ”Våldsamma kravaller” har fördömts men inte beskrivits, särskilt inte vilka som stått för den våldsamma terrorn mot folket. CIAs, USAIDs och USAs ambassads roll i kampanjen för att störta landets president har också dolts.

Knarksmugglare får 15-30 års fängelse

Upphovsperson: Christine Vaple
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba, Rättstillämpning och rättssäkerhet, Brottslighet, Smuggling, Droger
I Granma i östra Kuba dömdes den 25-26 maj 11 personer till mellan 15 och 30 års fängelse för grov narkotikasmuggling. En stor polisoperation hade lagt beslag på 295 kilo marijuana från Jamaica och 31 000 US$. Hjärnan bakom smugglingen var en kubansk medborgare bosatt i Jamaica. De tio andra skulle frakta narkotikan till Havanna för försäljning. Ledaren dömdes till 30 års fängelse. De andra tio inblandade dömdes till mellan 15 och 23 år. Domarna har överklagats.


De 10 mest spektakulära mordförsöken

Upphovsperson: Kilner, Bertil
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Imperialism, Terrorism, Politiska grymheter, Brottslighet, Kuba, USA
Leve Fidel! Den 13 augusti firade Kuba Fidel Castros 88-årsdag, han som blivit världskänd för att ha klarat sig undan 638 mordförsök, bland de mest spektakulära finns förgiftad milkshake, giftpiller, bakteriindränkt näsdukt, försåtminerat snäckskal, femme fatale, injektionsnål i en penna, förgiftad cigarr, förgiftad våtdräkt, exploderande cigarr, håravfall, LSD. Största segern – att ha överlevt!

Strategi mot knark Ingripande och förebyggande

Upphovsperson: ACN 20140514
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Droger och missbruk, Brottslighet, Latinamerika, Kuba
Utrikesminister Maria Esther Reus beskrev på Celacs, Latinamerikanska och Karibiska Gemenskapens, första ministermöte om knarkfrågor, i Guatemala hur Kubas strategi sedan 1988 innefattar hela samhället och folkrörelserna och konsekvent kombinerar förebyggande åtgärder med ingripanden, med goda resultat. Därvidlag skiljer sig Kubas drogpolitik från de andra i Celac. Reus sade också att Kuba gärna samarbetar och delar med sig av sina erfarenheter i kampen mot detta problemet som finns i hela världen.

Cancún, i händerna på rysk och exilkubansk maffia

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2008
Ämnesord: Kuba, Mexiko, USA, Brottslighet
Enligt mexikanska arbetsgivarföreningen skulle den stora badorten Cancún i Mexiko kontrolleras av rysk och USA-kubansk maffia. Det leder till allt större säkerhetsproblem och allt fler klagomål. Han anklagar USA-kubanska maffian för att vara kopplade till Zeta, en lokal grupp av yrkesmördare, där rysk organiserad brottslighet är inblandad med människohandel, prostitution och knarkhandel. Han fördömde också ”koncentrationen av rikedom i några få händer samtidigt som fattigdomen löper amok överallt” och har blivit ”grogrund för brottslighet”. Se även annan artikel i nummer 2008:04 om den kubanska maffians härjningar i Havanna innan revolutionen.

Sidor