Sökformulär

Transporter

Turismen ökar

Upphovsperson: Christine Vaple
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba, Resande, Transporter, Kulturmöte
Siffrorna visar stadig uppgång för Kubas turistindustri. Enligt ONE, Kubas ”Statistiska centralbyrå”, kom under första halvåret 2016, 2 147 919 utländska turister, en ökning med 11.7% jämfört med förra året. Kanada leder, följt av utlandskubaner och USA, som ökar med 61% trots att resor där fortfarande hämmas av restriktioner. Flygbolag som Condor, Air Berlin och Eurowings har ökar turisterna från Europa. Senaste nyheten är direktflyg från USA.

Oväntad återupptäckt av ”Polskin"

Upphovsperson: Christine Vaple
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba, Polen, Kulturhistoria, Ekonomisk historia, Återanvändning, Transporter
Den polsktillverkade halvkombin Fiat 126p, av kubanerna kallad ”Polski”, är en relik från det kalla kriget som får många att lyfta ögonbrynen. Den går knappt att hitta på polska vägar. Däremot finns enligt entusiasterna 10 000 på Kuba, i skuggan av 50-talets gigantiska amerikanare och skramliga Lada och Moskovitch, importerades från Sovjetunionen. Polskin tillverkades i 3,3 miljoner exemplar, av vilka 2,4 miljoner för den polska marknaden.


1. Wisby Tankers fraktar olja till det ockuperade Västsahara. 2. Ge inte mer bränsle åt ockupationen! 3. Svenska politiker ligger i framkant

Upphovsperson: Thunberg, Lena
Tidskrift/källa: Västsahara
År: 2014
Ämnesord: Västsahara, Sverige, Transporter, Bojkotter
Tre artiklar som tar upp en ny rapport från Western Sahara Resource Watch som presenterades under Almedalsveckan 2014.

1. Wisby Tankers AB är ledande i en kontroversiell handel: Man förser den ockuperade delen av Västsahara med oljeprodukter.

2. Transportföretaget Wisby Tankers har i tio års tid fraktat diesel och bensin till den ockuperade delen av Västsahara. Därigenom stöder man den marockanska ockupationen,
eftersom den större delen går till militärfordon och till fiskeindustrin och fosfatindustrin, vars produktionsvinster hamnar i marockanska fickor. Detta hävdas i en ny rapport Ge inte bränsle till ockupationen! av WSRW, Western Sahara Resource Watch.

3. – Det finns en politisk enighet i Sverige att man stödjer västsaharierna och fördömer ockupationen Det är något som skiljer ut de nordiska länderna, menar Erik Hagen från WSRW. Frankrike och Spanien skiljer ut sig åt andra hållet.

Begagnade bilar till salu

Upphovsperson: Olsson, Bertil
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2012
Ämnesord: Ekonomisk politik, Reformer, Ägande, Transporter, Kuba
I oktober legaliserades köp och försäljning av bilar. Sedan USA för 50 år sedan inledde sin ekonomiska krigföring för att svälta ut Kuba, har all bilimport inskränkts och bilarna är få, huvudsakligen tjänstebilar. Ett resultat är att Kuba förmodligen är ett av mycket få länder i världen där det inte finns något bilskrot. Eftersom kubanerna inte kunde sälja sina bilar lagligt, lärde de sig att fixa allt som gick för att hålla dem kvar på vägen. Det har länge funnits en svart marknad för begagnade bilar, den lyfts nu upp i ljuset.

Bilen kom, sågs och segrade ihjäl sig

Upphovspersoner: Åsman, Benny | Internationalen
Tidskrift/källa: Internationalen
År: 2009
Ämnesord: Ekonomiska kriser, Sverige, Industri och industrialism, Städer, Transporter, Miljöföroreningar
Nittonhundratalet var bilens århundrade.
Ingen annan produkt fångade så till den grad människors fantasier och vardag. Bilen erövrade världen i ett segertåg som får Alexander den Stores krigarbedrifter att blekna. I början av seklet fanns det tjugofemtusen bilar på gatorna. När första världskriget bröt ut 1914 rullade redan femhundratusen fram på kullersten och trampad jord. När det andra världskriget slutade spydde femtio miljoner fyrhjulingar ut avgaser och smuts. Strax innan oljekrisen 1974 fanns det trehundra miljoner spridda över världen och i storstäderna stod de redan fast i långa köer. Men det stoppade inte monstrets framfart. År 2007 var de till sist niohundra miljoner och Moder Jords luftrör på väg att förstöras. Bilen har besegrat sig själv på exakt hundra år.

Fortsatt s-stöd till Förbifart Stockholm

Upphovsperson: Lindquist, Kristina
Utgivare: SAC - Syndikalisterna
Tidskrift/källa: Arbetaren
År: 2008
Ämnesord: Sverige, Klimat och klimatförändringar, Resor och resande, Transporter
Socialdemokraterna lanserar en ny klimatpolitik och presenterar 127 förslag för att minska utsläppen av växthusgaser.
Men partiets stöd till motorvägsbygget Förbifart Stockholm förblir oförändrat.
Naturvårdsverket anser att Förbifart Stockholm bryter mot klimatmålen.

Att flyga eller inte flyga

Upphovsperson: Bjurman, Kerstin
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2006
Ämnesord: Klimat och klimatförändringar, Vatten, Afrika, Transporter
Kerstin Bjurmans inledning till krönikan: "Vad rör det mig att vattennivån i vissa av Afrikas floder kan sjunka med 70–80 procent om det blir tio procent mindre regn? Eller att framtida ökande regn på andra håll beräknas medföra mer stillastående vatten = fler mygg och mer malaria?
Kalaharis sanddyner kan börja sprida sig, so what?
Är det mitt fel att 11 miljoner människor på Afrikas horn just nu hotas av svält på grund av minskad nederbörd och långvarig torka?"
Om det här är följder av växthuseffekten kan väl inte jag göra något åt det?

Sidor