Sökformulär

Information

Inblick i en mediediskussion

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2017
Ämnesord: Kuba, Information, Kommunkation, Sociala medier
Bloggen La Joven Cuba, startade för 7 år sedan av medlemmar i Ungkommunistförbundet. Där har en konstruktiv debatt förts utifrån ett ungt, revolutionärt, socialistiskt perspektiv. På senare tid har dock utländska finansiärers inflytande över ”alternativa medier” lockat fler till nätjournalistiken. Att kalla sig ”journalist” har blivit kontrarevolutionärernas nya förklädnad, skriver en kritiker, efter ”bloggare”, ”alternativ konstnär”, ”grannskapsinspiratör”, ”objektiv intellektuell”.

Synen på Castro i Nord och Syd speglar global maktordning

Upphovsperson: Carmen Blanco Valer
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2017
Ämnesord: Information, kommunikation, Media, Opinionsbildning, Feminism och kvinnorörelse, Antiimperialism. Motstånd
Reaktionerna på Fidel Castros död har varit polariserade – medier har flödat av kategoriska fördömanden. Rösterna från Latinamerika och latinamerikaner i Sverige skiljer sig från de svenska där även folk med engagemang för rättvisa, ekonomisk demokrati och – inte minst – kvinnors rättigheter, frossat i onyanserade omdömen om Castro och Kuba. Avkoloniserande och feministiska underifrånperspektiv leder till andra omdömen som delas av en majoritet av de över 100 000 latinamerikaner som lever i Sverige och upplevt sig djupt kränkta av hantering av Castros dödsfall.Kubansk TV-kanal i USA

Upphovsperson: Paquita Armas Fonseca
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba, USA, Information, Media, Kultur, Kulturmöte
Sedan i juni sänder Cuba Max TV i USA, i samarbete med Kubas Radio och TV, RTV Comercial och satellitleverantören Dish Networks. Tanken är dygnetruntsändningar med Kubaproducerade program. De räknar de med att nå tusentals tittare. Kubas mest populära buskisprogram tänks gå hem med sin kombination av skratt och eftertanke. Det blir också musikprogram och kubansk film som prisbelönta Conducta – Gott uppförande – och den fina naturserien Habitat.

Kritik mot Kubas massmedia

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba, Information, kommunikation och media
Vi som lever i den globala mediemaktens värld har på goda grunder kunnat och kan använda oss av kubanska medier som tillförlitliga källor, både när det gäller rapporteringen från Kuba och från övriga världen. Men många kubaner – även politiska ledare - har kritiserat sina medier för att vara ”tråkiga, ytliga, formalistiska”. Journaliststuderande säger att de inte speglar folks verklighet. Nu ska Granmas nya unga redaktörer se till att det blir bättring.

Avslöja de subtila lögnerna

Upphovsperson: Norelys Morales
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba, USA, Information, kommunikation och media
Ny alfabetiseringskampanj behövs för att lära alla att alltid ifrågasätta och avslöja medierna i dagens värld av informationsmonopol som systematiskt baktalar Kuba. Lögner upprepas till förbannelse och manipulerande desinformation brer ut sig. När 90 procent av informationsflödet kontrolleras av USAs och Europas stora mediekoncerner är det svårt att hitta något sakligt. Det gäller att alltid ifrågasätta: vilka intressen ligger bakom, vilken trovärdighet finns?

Om Kubas framtider – med Kuba

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Solidaritet, Information, ekonomi, Antiimperialism
I samarbete med Storbritanniens Cuba Solidarity Campaign bjöd engelska LO på heldagskonferens med samhällsforskare, politiska sakkunniga och skribenter från Kuba och Storbritannien för att utifrån Kubas framtidsperspektiv tala om ekonomi, investeringar, hälsa, internationalism, fackföreningsrörelse och demokrati: Hur försvara revolutionens landvinningar, få fram investeringskapital, få slut på blockaden? Har USA givit upp sin systemskiftespolitik, eller bara ändrat taktik? Vad gäller nu? Vaksamhet och fortsatt solidaritetsarbete.


De är Tibets röst – inåt och utåt

Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2013
Ämnesord: Tibet, Information, kommunikation och media, Radio
Intervju med Tenzin Peldon, chefredaktör och ansvarig utgivare och Tashi Lhamo, journalist vid radiostationen Voice of Tibet, som startades 1996 med pengar från biståndsorgan i Norge och från Tibetkommittén där.
Från Dharamsala sänder man dagligen nyheter och featurematerial på tibetanska och mandarin via kortvåg in i Tibet, Kina, Indien, Butan och Nepal

Så förutseende var inte Fidel

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Information, kommunikation och media
”USA kommer att vilja prata med oss när de har mörkhyad president och världen har latinamerikansk påve.” Detta citat tillskrivs Fidel Castro 1973 och har gått jorden runt på många olika språk. Men det är falskt. Skrönan publicerades i mars i argentinska El Diario där en viss Pedro Jorge Solans hävdade att han hört den av en chaufför under Kubabesök i januari. Men det finns ingen annan källa än den anonyme chauffören, ingen kubansk eller annan tidning eller nyhetsmedia.

I flyktinglägren står tiden still

Upphovspersoner: Finér, Julia | Requin, Lisa (Foto)
Tidskrift/källa: Västsahara
År: 2015
Ämnesord: Västsahara, Sverige, Flyktingläger, Mänskliga rättigheter, Groupo Nova, Ickevåldsorganisation, Information, Internationell solidaritet
Det händer stora saker i Sverige kring Västsaharafrågan.Engagerat informations-och påverkansarbete i Västsaharafrågan har givit resultat. Men i flyktinglägren står tiden still. För dem som levt hela sina liv i öknen är det svårt att hålla hoppet vid liv.

Nya blickar på Kuba, ny rapportering i USA

Upphovsperson: La Alborada
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: USA, Kuba, Information, kommunikation och media
De snabba förändringarna i förhållandet mellan Kuba och USA har överraskat länder som anpassar sig till USAs politik. Även medierapporteringen har förändrats i USA. De som tidigare fokuserade på USA- och EU-finansierade ”dissidenter” beskriver nu Kuba mer balanserat. Det beror på att många fler journalister kommer till Kuba och att deras redaktioner inte längre styr dem att följa den tidigaregängse linjen. ”Det var inte som vi trodde” sa reportern på en tevekanal i New Orleans: ”Vad du än har föreställt dig om Havanna och Kuba måste du nog ändra dig nu.”
Sidor