Sökformulär

Religiösa högtider och riter

Gudstjänst i ”Nuestra Senora de la Virgen de Regla”.

Upphovsperson: Sammandrag ur ”Cuba si!”
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Kulturarvet, Religiösa högtider och riter, Kuba
På andra sidan hamnbukten, mitt emot Gamla Havana ligger Regla, som grundades på 1600-talet. Det blev ett betydelsefullt centrum för santeríareligionen med katedralen, Nuestra Senora de la Virgen de Regla, ”Den svarta madonnans helgedom”. Slavarna tvingades bekänna sig till katolicismen men tillbad i hemlighet sina gamla gudar på samma dagar som katolikerna sina helgon. Denna blandning av katolicism och afrikanska religioner blev ”santería”.

Omdiskuterad metod ledde Biggs till grottmålningar

Upphovsperson: Adolfsson, Mari Dahl
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2008
Ämnesord: Kulturarvet, Naturreligioner, Bildkonst och film, Sydafrika, Religiösa högtider och riter
"Det är varmt, snustorrt och dammigt. Svetten lackar. Den korta kilometern vi går känns mycket längre. Så plötsligt stannar vår guide Victor Biggs och pekar in mot en grotta. Där får jag för första gången se en grottmålning i verkligheten. Ljust, ljust gul står den ut mot bergsväggen. Med hjälp av några metallpinnar som känner av energi, har Victor Biggs just i det här området funnit mängder av grottmålningar."

Oppositionen diskuterar: motstånd eller kompromiss

Upphovsperson: Irani, Sholeh
Tidskrift/källa: Internationalen
År: 2010
Ämnesord: Iran, Sociala rörelser, Manifestationer, Politiker, Demonstrationer, Religiösa högtider och riter, Sociala och politiska aktivister, Kravaller, Internet, Politiska taktiker och strategier
Ännu några dagar av massprotester i Iran under de sista dagarna 2009 visade att det iranska folkets motstånd inte avtagit.
Tvärtom har det gått vidare, och handlar inte längre bara om valfusket i juni och presidentkandidaten Hossein Mousavis valnederlag. Folk ropade ”Ned med Khamenei!”, ”Död åt regimen”…