Sökformulär

Internationalen

Bilen kom, sågs och segrade ihjäl sig

Upphovspersoner: Åsman, Benny | Internationalen
Tidskrift/källa: Internationalen
År: 2009
Ämnesord: Ekonomiska kriser, Sverige, Industri och industrialism, Städer, Transporter, Miljöföroreningar
Nittonhundratalet var bilens århundrade.
Ingen annan produkt fångade så till den grad människors fantasier och vardag. Bilen erövrade världen i ett segertåg som får Alexander den Stores krigarbedrifter att blekna. I början av seklet fanns det tjugofemtusen bilar på gatorna. När första världskriget bröt ut 1914 rullade redan femhundratusen fram på kullersten och trampad jord. När det andra världskriget slutade spydde femtio miljoner fyrhjulingar ut avgaser och smuts. Strax innan oljekrisen 1974 fanns det trehundra miljoner spridda över världen och i storstäderna stod de redan fast i långa köer. Men det stoppade inte monstrets framfart. År 2007 var de till sist niohundra miljoner och Moder Jords luftrör på väg att förstöras. Bilen har besegrat sig själv på exakt hundra år.

Med hiphop som verktyg

Upphovsperson: Wikström, Katarina
Tidskrift/källa: Internationalen
År: 2009
Ämnesord: Rasism och främlingsfientlighet, Sverige, Musik
Efter rasistiska uttalanden av polisen, rasistiska uttalanden av politiker, specialframtagna islamofoba rapporter, häftiga upplopp, och reportage om fallfärdiga kackerlacksfyllda miljonprogramshus, är bilden av Rosengård minst sagt problematisk.
– Rosengård har blivit ett säljande varumärke som hela tiden måste kämpa mot sitt namn.
Det säger Behrang Miri, en hoppfull eldsjäl från området. Bara tjugofem år gammal är han redan en väletablerad profil som brinner för ungdomarna, för demokratin – och för musiken.

Viagrapolitiken!

Upphovspersoner: Sholeh, Irani | Internationalen
Tidskrift/källa: Internationalen
År: 2009
Ämnesord: Demokrati, Afghanistan, Feminism och kvinnorörelse, Övrigt juridik, Genus och jämställdhet, Civil olydnad
Kvinnors liv och rättigheter i Afghanistan är en handelsvara i den absurda politiska affär som Nato och Hamed Karzai förvaltar. Traditionellt är kvinnors rättigheter det första som man får trampa på, på väg till makt eller utökade maktpositioner. Karzai har nu skrivit under en ny så kallad ”lag” som slavförklarar shiitiska kvinnor i Afghanistan.

Här är KRISENS Europa!

Upphovspersoner: Kjell, Pettersson | Internationalen
Tidskrift/källa: Internationalen
År: 2009
Ämnesord: Ekonomisk politik, Demokrati, Facklig kamp och organisering, Arbetsmarknad, Europa, Civil olydnad, Demonstrationer
Nyheter om både mörker och protesterande ljuspunkter från Europa når oss dagligen från krisens kärna. Om Island smällde av startskottet för de väldiga mobiliseringarna, så har varken Frankrike, England eller Grekland, för att nämna några brännpunkter, varit sämre. Kjell Pettersson tar oss på en resa genom ett ilsket Europa som inte vill betala de rikas kris.

Om detta må vi berätta

Upphovsperson: Söderquist, Maria
Tidskrift/källa: Internationalen
År: 2009
Ämnesord: Sverige, Rasism och främlingsfientlighet, Befolkningsfrågor, Konfliktlösning, Barn och ungdomar
Lund är utsedd till Sveriges bästa skolkommun – men detta gäller inte för romska barn och ungdomar. I Sveriges bästa skolkommun väljer den borgerliga majoriteten att lägga ned en framgångsrik verksamhet för romska barn. För övrig den enda verksamheten som finns riktad till romer i Lund.

Stäng de rikas skatteparadis!

Upphovsperson: Åsman, Benny
Tidskrift/källa: Internationalen
År: 2009
Ämnesord: Sverige, Bank- och finansfrågor, Korruption, Europa, Kapitalism och vinstmaximering
Termen skatteparadis är välkänd för de flesta. Men hur stor roll spelar de i den globala ekonomin? Och vilka drar nytta av dem? Är de verkligen särskilt många? Benny Åsman visar här att skatteparadisen har en framträdande roll för både företag och rika individer när det gäller att undanhålla pengar från det offentliga.

ArbetarInitiativet: Antikapitalistiskt EU-motstånd för jobb, välfärd och klimat

Upphovsperson: ArbetarInitiativet
Tidskrift/källa: Internationalen
År: 2009
Ämnesord: Sverige, Klimat och klimatförändringar, Ekonomisk politik, Politiska val, Socialpolitik
Den 7 juni är det val till EU-parlamentet. Det nybildade ArbetarInitiativet ställer upp i valet. Här finns hela den politiska plattformen, allt det ArbetarInitiativet står för i detta val.
Det breda temat är antikapitalistiskt EU-motstånd för jobb, välfärd och klimat. De konkreta kraven handlar om kamp för jobben, omfördela överflödet, försvar av arbetsrätten, mot rasism, för kvinnors lika rättigheter, för fred och klimatkamp, och slutligen: en annan värld är möjlig – för ett nytt arbetarparti.
På ArbetarInitiativets lista finns kandidater från Socialistiska partiet och Rättvisepartiet Socialisterna, samt en rad oberoende kandidater.
Läs mer om valupptakten på sidan 4. Se också hemsidan www.arbetarinitiativet.se

Gjord till en kvinna i landet feminism

Upphovsperson: Söderblom Saarela, Ellen
Tidskrift/källa: Internationalen
År: 2009
Ämnesord: Sverige, Feminism och kvinnorörelse, Genus och jämställdhet
Jag växte upp, precis som alla andra av kvinnligt kön, under ett rosa täcke. Jag växte upp, precis som alla andra som växt upp i en feministisk familj, även under ett lila täcke. Jag växte upp under ett blågult täcke. Jag har bott i Sverige under den absolut största delen av mitt liv. Jag är uppväxt i världens mest jämställda land. Eller det är så snacket brukar gå.

Sidor