Sökformulär

Kulturarvet

Maceos gevär åter till Kuba

Upphovsperson: Tomas Widén
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Kuba, Sverige, Kulturarvet, Kulturmöte och kulturutbyte
Den 25 april mottog Kubas ambassadör Francisco Florentino i Eskilstuna Stadsmuseums gamla gevärsfaktori ett Winchestergevär som tillhört legendariske kubanska slavättlingen och frihetskämpen Antonio Maceo. När José Martí 1895 inledde det andra befrielsekriget mot Spanien, var Maceo en av generalerna. Han stupade 7 december 1896. Innan dess hade han i Costa Rica skänkt sitt gevär som vängåva till svensken Åke Sjögren vars barnbarn donerade det till vapenmuséet i Eskilstuna. Kulturnämndens ordförande Mona Kanaan överlämnade geväret till ambassadören. Eskilstuna-Kuriren 27/4 citerade Kubas ambassadör: ”Det här knyter banden mellan folken tätare!”

Gudstjänst i ”Nuestra Senora de la Virgen de Regla”.

Upphovsperson: Sammandrag ur ”Cuba si!”
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Kulturarvet, Religiösa högtider och riter, Kuba
På andra sidan hamnbukten, mitt emot Gamla Havana ligger Regla, som grundades på 1600-talet. Det blev ett betydelsefullt centrum för santeríareligionen med katedralen, Nuestra Senora de la Virgen de Regla, ”Den svarta madonnans helgedom”. Slavarna tvingades bekänna sig till katolicismen men tillbad i hemlighet sina gamla gudar på samma dagar som katolikerna sina helgon. Denna blandning av katolicism och afrikanska religioner blev ”santería”.

Kubanskt pris till Astrid Lindgren

Upphovsperson: Sandblad, Maria
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Litteratur, Kulturmöte och kulturutbyte, Kulturarvet, Sverige, Kuba
- Astrid Lindgren tillhör klassikerna inom barnlitteratur, också på Kuba, säger Flor Nodal från barnboksförlaget Gente Nueva i Havanna. Hon hade inbjudits till Dalagatan 46 – där Astrid bodde hela sitt liv – för att postumt överlämna Kubas Dora Alonsopris – Kubas Astrid Lindgren kallad - och ett stort tecknat porträtt av Astrid och hennes värld. ”Att ge Astrid Lindgren Dora Alonsopriset är en självklarhet, en efterlängtad markering av hur mycket hon älskas på Kuba” förklarade Flor Nodal och berättade om de brev kubanska barn har skrivit till Astrid.

Kuban i HC Andersenjury

Upphovsperson: Zak, Monica
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Litteratur, Kulturarvet, Danmark, Kuba
Enrique Perez Diaz har blivit invald i juryn som kommer att dela ut det prestigefulla HC Andersenpriset på bokmässan i Bologna nästa år. Det är första gången en kuban blivit invald. Att det blev Enrique Perez Diaz är inte konstigt. Han är journalist, barnbokskritiker och författare av barn- och ungdomsböcker som fått många priser både inom landet och utanför. Han är också direktör för förlaget Gente Nueva, som ger ut barn- och ungdomslitteratur. Det grundades 1967 av en av Kubas främsta poeter - Eliseo Diego - och Dora Alonso som skulle bli en av Latinamerikas mest framstående barnboksförfattare.

Återträff svensk & kubansk barnboksvärld

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Litteratur, Kulturarvet, Sverige, Kuba
Ett omfattande utbyte mellan kubanska och svenska barnboksvärlden led ett stort avbräck när Folkpartiets i slutet av 90-talet drog igång en kampanj med påståenden om kubansk bokförbud mot bland andra Pippi Långstrump, en lögn som blev medial sanning. Med besöket i Sverige av Flor Nodal från Kubas barnboksförlag Gente Nueva återupptogs flera kontakter och nya knöts under några intensiva dagar i maj då hon också besökte Astrid Lindgrens hem för att postumt överlämna Kubas Dora Alonso-pris till en högt älskad författare.

Vem äger Martí?

Upphovsperson: Brunström, Christer
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Nationella befrielsekamper, Kulturarvet, Kulturhistoria, Kuba
De flesta länder har någon hjälte som haft enorm betydelse för nationen. José Martí är Kubas stora namn som politiker, journalist, filosof och poet, på många sätt en föregångare till den latinamerikanska modernistiska poesin. Han engagerade sig helhjärtat för Kubas frihet från Spanien och myntade begreppet ”Vårt Amerika” för Latinamerikas kamp mot USAs herravälde. Artikeln illustreras av kubanska frimärken som gavs ut 1953, hundraårsdagen av Martís födelse. Samma år hedrade unga idealistiska kubaner med Fidel Castro i spetsen hans minne med uppror mot tyrannen Batista.

”Världens vackraste konstakademi”

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Arkitektur, Kulturarvet, Kuba
Kubas Nationella Konstskolor i Cubanacan, Havanna, planerade 1961, anses vara en av Kubas mest framstående arkitekturverk. I de första revolutionsårens intensiva revolutionära atmosfär skulle en helt ny arkitektur skapas. Men USAs upptrappade aggressioner, invasioner och ”lågintensiva” krigföring ledde till hårdnande klimat och kritik mot skolorna. Balettskolan byggdes aldrig färdig, men de övriga har tjänat som den främsta plantskolan för Kubas bildkonstnärer, musiker, skådespelare och dansare. År 2005 inleddes planerna för upprustning av skolorna som kulturklassats på Kuba och nominerats till Unescos världsarvslista. Färdigställandet av den ofullbordade balettskolan har lett till kontroverser där den internationella arkitekturens stora namn, baron Norman Foster, figurerar.

Gamla Havanna, Enastående Världsarv

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Lokal ekonomi och försörjning, Arkitektur, Kulturarvet, Kulturhistoria, Kuba
Upprustningen av Gamla Havanna med 3 370 byggnader och 66 750 invånare sker med en unik modell för självfinansiering och sociokulturell hållbarhet. Den gamla satden utsågs av Unesco till världsarv 1982 och upprustningen har tilldragit sig internationellt erkännande. Sedan 1993 har stadsantikvarien i samråd med kommunledningen haft kontroll över planering, markanvändning, utveckling och investeringar och genom beskattning av verksamheter inom stadskärnan kunnat finansiera upprustning av byggnader, bostäder och samhällsservice. Resultaten hittills är oerhört imponerande men det är en kamp mot tiden för att rädda världsarvet.

Besatt av rytmer Självlärd världsmusiker

Upphovsperson: Ekström, Örjan
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2012
Ämnesord: Småföretagare, Musik, Kulturarvet, Kuba
Rolando ”El Niño Mentira” Salgado Palacio spelar slagverk i bland andra gruppen Afro Cuban All Stars, som turnerar över hela världen. ”Jag började spela som åttaåring på den årliga karnevalen i Manzanillo. Då trummade jag på vad som fanns till hands, bara det hade en resonansbotten”. Rolando är självlärd och kan bara hjälpligt traggla sig igenom noter. Men han
spelar alla typer av musik, son, afrokubanskt, salsa, latin jazz, bolero, rock och pop. Han gillar att spela i Stockholm, som han gjort flera gånger, ”för många verkar känna till vår musiktradition”.

Sidor