Sökformulär

Bildkonst och film

Afghansk filmkonst

Upphovsperson: Rosbäck, Jens
Medarbetare: Lindh, Björn (foto)
Utgivare: Svenska Afghanistankommittén (SAK)
Tidskrift/källa: Afghanistan-nytt
År: 2015
Ämnesord: Afghanistan, Film, Bildkonst och film, Festivaler
Den sjunde afghanska internationella filmfestivalen arrangerades i september 2015 i Stockholm. Under två dagar fick besökaren möta Afghanistan genom både dokumentärer och spelfilm. Afghanska regissörer från runt om i världen var på plats och samtalade med publiken om sina filmer. Musik framfördes även av kända afghanska artister.

Emmypris till filmen Frihet bakom galler

Upphovsperson: da Costa Bengtsson, Carla
Utgivare: Svenska Afghanistankommittén (SAK)
Tidskrift/källa: Afghanistan-nytt
År: 2014
Ämnesord: Bildkonst och film, Afghanistan, Fängelser, fångar och kriminalvård
Den svenska dokumentärfilmen ”Frihet bakom galler” vann en internationell Emmy för bästa dokumentär 2014, ett av världens finaste tv-priser. Filmen handlar om ett kvinnofängelse i Afghanistan, där de allra flesta intagna är dömda för att ha rymt från sina hem.

Maria Adlercreutz’ Stipendiefond för främjande av studier och information kring Kubas ekologiskt hållbara utveckling

Upphovsperson: TTC Redaction in Business
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Internationell solidaritet, Bildkonst och film, Sverige, Kuba
En av Sveriges mest framstående textilkonstnärer, Maria Adlercreutz, dog i mars 2014. Hon engagerade sig starkt för världens fördömda, för frihetskampen i Vietnam, Sydafrika, Kuba, Västshara, Palestina, mot förtryck, utplundring och krig.
Förutom de konstverk hon skänkt mänskligheten testamenterade hon största delen av sin förmögenhet dels till unga kvinnors utbildning i Palestina, Västsahara och Afghanistan, till offren för det gift - Agent Orange - som USA spred över Vietnam, till Naturskyddsföreningen för att rädda bina. Och till Svensk-Kubanska Föreningen till en stipendiefond för att främja studier och information kring Kubas ekologiskt hållbara utveckling.

Filmkonsten revolutionens första satsning

Upphovspersoner: Björklund, Eva | http://politicalnews.me.
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Bildkonst och film, Kulturmöte och kulturutbyte, Sverige, Kuba
Kubanska filminstitutet Icaic bildades nästan direkt efter revolutionssegern den 1 januari 1959 och startade en filmproduktion och visning av film som öppnade häpna ögon över hela Kuba. Icaic gjorde filmer som bröt sig loss från Hollywoodmönstret och speglade Kubas liv, precis som idag. Icaic blev den ledande kulturinstitutionen, säte för den unga trubadurrörelsen den musikaliska experimentstudion, men också för landets främsta bildkonstnärer. Sedan 1978 organiseras Havannas Internationella Filmfestival, centrum framför allt för latinamerikans film.

Återknutna filmkontakter Kuba – Sverige

Upphovspersoner: Björklund, Eva | http://politicalnews.me.
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Bildkonst och film, Kulturmöte och kulturutbyte, Sverige, Kuba
Årets kubanska Cine Club på Zita i Stockholm (se Kuba 3.14) sammanföll med kubanska filminstitutet ICAICs 55-årsjubilieum och besök av María Padrón från ICAICs internationella avdelning. Besöket ledde till viktiga överenskommelser om återupptaget samarbete inom filmens område. Besök på Fårös Bergmancenter och samtal för att återknyta de relationerna och arrangera en Bergmanvecka i Havanna. Kontakt togs också med Cinemateket i Stockholm och planer att programmera en kubansk filmserie där. I Göteborg var det Internationella Filmfestivalen och spanska filmprogrammet på Haga Bio och i Malmö folkets Bio och Imagenes del Sur.

Skulpturbiennalen Rita Longa i Las Tunas, Kuba

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Internationell solidaritet, Bildkonst och film, Kulturmöte och kulturutbyte, Sverige, Kuba
Las Tunas, 69 mil öster om Havanna, kallas ”Skulpturstaden” och anordnar varje år Skulpturbiennalen Rita Longa efter en av Kubas mest kända och omtyckta skulptörer. Ett av syftena med biennalen är att förnya stadsmiljön socialt och kulturellt. I sambarbete med Skulpturskolan i Jönköping bjuder Las Tunas nu också in svenska skulptörer att delta i nästa skulpturbiennal i Las Tunas att på plats bygga varsin skulptur. I Jönköping har kubanske skulptören Mario Rojas utformat ett minnesmärke för att hedra resandefolket.

Sidor