Sökformulär

utbildning

Utbildning en prioritet från revolutionens första dager

Upphovsperson: Bernard Regan
Medarbetare: Louise Österlin
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
År: 2019
Ämnesord: Kuba, utbildning, lärare, Storbritannien
Utbildningen – en priortet från revolutionens första dagar
I diktatorn Batistas Kuba 1953 var det 44 procent av barnen mellan 6 och 14 år som inte gick i skolan. Och bara 17 procent av ungdomarna mellan 15 och 19 år gick i skolan. Av en befolkning på drygt 7 miljoner var en miljon analfabeter. Men revolutionen ändrade allt, skriver Bernard Regan från den brittiska Cuba Solidarity Campaign.

Kubansk inblandning i Venezuela – psykologisk krigföring?

Upphovsperson: Cubainformacion
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2017
Ämnesord: Kuba, Venezuela, Internationell solidaritet, Hälsovård, utbildning, Opinionsbildning, Psykologisk krigföring
Den påstådda kubanska inblandningen i Venezuela har varit ett återkommande tema i högermedia ända sedan Hugo Chavez vann presidentvalet 1998. Idag, med alltmer våldsamma attacker på regeringen Maduro, har detta genomsyrat alla stora medier. De avser de tiotusentals kubanska läkare, sköterskor, lärare till Venezuelas mest otillgängliga och efterblivna områden. Nu finns 46 000 specialister runt om i landet i närmare 20 olika projekt. Denna ”kubanska inblandning” har räddat 1,7 miljoner människoliv. Psykologisk krigföring?

Kubas utbildningssystem -En framgångssaga

Upphovspersoner: Kronenberg | Clive
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
År: 2016
Ämnesord: utbildning, Samhällsutveckling, Fattigdomsbekämpning, Kuba
Kubas nya socialistiska ordning byggde från starten på insikten att bARA med högkvalitativ utbildning som stärker elevernas egenmakt skulle landet kunna övervinna den akuta fattigdomen, okunskapen och underutvecklingen. Så de investerade stort för en utbildning i världsklass som bidragit starkt till samhällsbygget. Sedan 80-talet är utbildningsbudgeten bland de högsta i världen i förhållande till BNP. Här finns värdefulla lärdomar att dra för Afrika, särskilt Sydafrika.

Revolutionens första läkare

Upphovsperson: Nuria Barbosa León
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Hälsovård, utbildning, Vetenskap och forskning
Hälften av Kubas 6 000 läkare lockades över till USA 1959, läkarutbildningen blev av med över halva lärarkåren. De ersattes av de bästa nyutexaminerade och utbildningen anpassades till den nya politiken: hälsovård för alla. För 50 år sedan tog de första 400 nya läkarna och 27 tandläkare examen i Sierra Maestra. Det var starten för den nya läkarkår och etik som gjort Kubas hälsovård till ett internationellt föredöme. Nu samlades de till jubileum. Ett 60-tal har tjänstgjort i internationella uppdrag, som i kampen mot Ebolasmittan i Västafrika.

















Tibetaner i Negevöknen i Israel

Upphovsperson: Goldstein-Kyaga, Katrin
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2013
Ämnesord: Israel, Tibetaner, utbildning, Jordbruk
Lhakpa kommer från Dharamsala och tillhör den grupp på 48 tibetanska flyktingar som just nu utbildar sig i jordbruk på kibbutzen Yotvata i Israel. Många i gruppen kommer från tibetanska bosättningar i södra Indien. På Yotvata-kibbutzen har man specialiserat sig på att odla under svåra förhållanden.

Fidel Castro & Kubas sociala framsteg

Upphovsperson: Salim Lamrani
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Kuba, utbildning, Hälsa, Levnadsstandard
Kuba har skapat det mest jämlika samhället i Latinamerika och övriga Tredje Världen. Unescos siffror är talande. “Trots att Kuba har ett av Latinamerikas lägsta BNP/capita, så har landet de bästa resultaten” och ligger på 16e plats i världen (nr 1 i Amerika) när det gäller Utbildning för Alla, IDE. Detsamma gäller hälsovården. Så nu finns fattiga och blockerade Kuba bland världens tio länder med högsta levnadsnivåindex bedömt efter “förväntad livslängd, utbildning och levnadsstandard.”