Sökformulär

Arbetslöshet

Zaras morfar var fängslad i 15 år. Folket som inte ger sig

Upphovsperson: Thunberg, Lena
Tidskrift/källa: Västsahara
År: 2014
Ämnesord: Västsahara, Ockupationer, Barn och ungdomar, Protester, Arbetslöshet
Två artiklar.

Zara från Västsahara har varit på besök i Skandinavien Kanske har hon möjlighet att få ett jobb i Västsahara. Men inte om resan blir känd.

51-åriga Soukaina Yaya är en av de modiga västsaharier som envist fortsätter att protestera fredligt mot den marockanska ockupationen

Desperata kubaner i Spanien

Upphovsperson: Fernandez, Jorge
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2012
Ämnesord: Imperialism, Opinionsbildning, Kapitalism och vinstmaximering, Arbetslöshet, Europa, Kuba
Kubanska dissidenter som utvandrat till Spanien ber om hjälp att överleva – välkomna till kapitalismen. I början av april rapporterade spanska dagstidningen El Mundo om de fängelsedömda kubaner som valde att utvandra till Spanien 2010 och 2011 och om de svåra förhållanden de nu lever under, precis som miljontals arbetslösa i den kapitalistiska världen. En säger till El Mundo: ”Om jag hade vetat att det är så här så hade jag stannat på Kuba.”

Jasminah Lucas lever i aidskatastrofens skugga

Upphovsperson: Frideborgsdotter, Ingrid
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2009
Ämnesord: Afrika, Hiv/Aids, Reproduktiv hälsa, Arbetslöshet, Sydafrika
Horisonten färgas orange och skuggorna blir längre. Luften svalnar och känns som en smekning mot huden. Stjärnorna lyser som små lyktor och halvmånen lutar lite lojt på himlavalvet. Inne i huset tänder Jasminah Lucas ett stearinljus och fortsätter laga mat. Hon sköljer löken och slänger ut vattnet på gården. Så står hon i ljusets milda sken och skär löken i små, små bitar. Magen putar ut under de fylliga brösten som är redo att ta emot ännu ett barn.

Lokala politiker mål för missnöjet

Upphovsperson: Olausson, Viktoria
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2009
Ämnesord: Klassrelaterade frågor, Demonstrationer, Sydafrika, Demokrati, Sociala och politiska aktivister, Bostäder och boende, Fattigdom, Arbetslöshet
Rapporterna om protester över hela Sydafrika har haglat i år. Liknande demonstrationer har förekommit i tio år, men under 2009 har de varit fler än någonsin. Ända bort till svensk press har ropen från townships och bilderna på brinnande bildäck nått.

De bortglömda barnen kräver sina rättigheter

Upphovsperson: Berndalen, Johannes
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2008
Ämnesord: Politisk historia, Namibia, Manifestationer, Barn och ungdomar, Arbetslöshet
I Windhoek har staden just vaknat. Fotgängare, cyklister och bilister är på väg till dagens göromål. På gatan utanför ministeriet för krigsveteraner ligger madrasser sida vid sida på trottoaren. Flera hundra stycken. På en vägskylt hänger kläder på tork, och några nyvakna människor sträcker på sig på madrasserna.

Gatuförsäljare med egen fackförening

Upphovsperson: Svensson H., Berit
Tidskrift/källa: Nyheter från Nicaragua
År: 2004
Ämnesord: Facklig kamp och organisering, Nicaragua, Informell sektor, Övriga sociala frågor, Arbetslöshet
En av följderna av den nyliberala globaliseringen har varit ett ständigt ökande antal arbetslösa. Samma tendens finns i många länder, även vårt eget Sverige. Fortfarande har vi här hemma ett relativt fungerande socialt nätverk som något motverkar en utslagning av de arbetslösa. Detta nätverk finns ej i de fattiga länderna.

Sidor